TikTok

Aan de slag met TikTok

Met meer dan 500 miljoen actieve gebruikers wereldwijd biedt TikTok een enorme kans voor adverteerders. Het sociaal platform dat al een aantal jaar bestaat heeft in een korte tijd ontzettend snel aan populariteit gewonnen. De visuele app, waarmee gebruikers video’s van 15 seconden kunnen bewerken en delen met ingebouwde filters, effecten en muziek, heeft de marketingwereld echt door elkaar geschud met zijn ongekende viraliteit. In dit blog laten we je enkele belangrijke voordelen van Tik-Tok advertenties zien.

Waarom adverteren op TikTok?

TikTok is grotendeels favoriet bij Gen Z, maar in 2020 zijn meer oudere gebruikers op het platform gaan springen. Tijdens het eerste kwartaal van 2020 is het aandeel 24-34-jarigen op het platform gestegen van 22,4% naar 27,4%. Tegelijkertijd steeg de demografische groep 35-44 jaar van 13,9% naar 17,1%. Met zo’n breed scala aan leeftijden vertegenwoordigd op het platform, is de kans groot dat je doelgroep daartussen zit.

De inhoud van TikTok bestaat uit video’s van 15-60 seconden. Het gebruiksvriendelijke zelfbedieningsadvertentieplatform zorgt ervoor dat het een fluitje van een cent wordt om een boeiende advertentiecampagne te maken. Zoals bij elk advertentieplatform, is TikTok-advertenties niet voor alle merken. Het is belangrijk om rekening te houden met je doelgroep en erachter te komen of ze het platform gebruiken (onthoud dat het grotendeels wordt gedomineerd door generatie Z en millennials). Als je demografische doelgroep babyboomers is, is TikTok-advertenties waarschijnlijk niets voor jou.

Belangrijkste voordelen

Effectief bereik en betrokkenheid

Het publiek van TikTok omvat meer dan 150 landen en het is een van de meest gedownloade apps ter wereld in 2020. Bovendien kunnen TikTok-advertenties ook op de andere producten van het platform worden geplaatst.

Je potentiële klanten precies targeten

Met TikTok kun je precies de juiste doelgroep targeten op basis van leeftijd, geslacht, locatie, interesses en meer. Je kunt ook aangepaste doelgroepen en vergelijkbare doelgroepen maken om mensen zoals je bestaande klanten te bereiken.

Transparante meet en betrouwbare datapartners

TikTok bevat meethulpmiddelen, zodat je de prestaties van je advertenties kunt volgen. Net als Facebook gebruikt TikTok een tracking pixel om je advertentieprestaties te monitoren en de resultaten te meten door het gedrag van je website bezoekers te volgen.

TikTok Manager overzicht

Dit overzicht heeft alle tools die je nodig hebt om je TikTok-advertentiecampagnes te maken, lanceren, beheren en volgen. Het overzicht bestaat uit de volgende onderdelen:

Dashboard

Op het ‘Dashboard’ krijg je een overzicht van je TikTok-advertentiegegevens en kun je prestatiewijzigingen volgen. Je vindt informatie over actieve campagnes, advertentiebudget uitgaven, advertentieprestaties in de loop van de tijd en meer.

Campagne

Op de pagina ‘Campagne’ kun je al je campagnes, advertentiegroepen en advertenties bekijken en beheren. Door op de knop ‘Maken’ te klikken, kun je direct een advertentie maken.

Bibliotheek

In het gedeelte ‘Bibliotheek’ worden je advertentie-bronnen bewaard. Hier vind je alles wat je nodig hebt om advertentiemateriaal, doelgroepen, pixels en meer te maken of te beheren.

Rapportage

In het gedeelte ‘Rapportage’ kun je aangepaste advertentierapporten maken of rapporten maken met behulp van een van de meegeleverde vooraf gedefinieerde sjablonen. Je kunt rapporten tussendoor uitvoeren of rapporten plannen die worden geleverd wanneer en waar je ze nodig hebt.

Soorten advertenties

Je kent waarschijnlijk de populaire TikTok-challenges- en dansjes wel, maar er zijn ondertussen steeds meer verschillende vormen van content die trending zijn. Deze trends zijn perfect om als bedrijf op in te spelen. Zo weten merken als Pathé, het Rode Kruis, het ministerie van Volksgezondheid en bol.com met grappige content al goed in te spelen op de beleving van hun doelgroep. In deze alinea nemen we je mee in verschillende advertenties die je kunt inzetten.

In-Feed Video

In-Feed Video’s zijn advertenties – met doorklik naar een webpagina – die voorbijkomen in je feed. Ook wel de ‘For You Page’ genoemd. Deze TikTok-advertenties verschijnen na een aantal video’s. Dit is de meest gebruikte manier van adverteren op TikTok.

Tile Experiences

Tile Experiences zijn een soort In-Feed Video’s, maar dan speciaal gericht op het uitlichten van meerdere producten. Zo verschijnen er onderaan je video drie extra tegels waar je je producten in kan hangen, die vervolgens weer doorlinken naar je website.

Brand Takeover

Met een Brand Takeover trek je gelijk de aandacht van je doelgroep, doordat jouw TikTok-ad als eerste tevoorschijn komt als iemand zijn TikTok opent. Dit is een GIF of video van 3 à 5 seconden – die je niet kunt overslaan – en doorlinkt naar je website. Adverteren met een Brand Takeover is exclusief per categorie (branche). Dit houdt in dat maar één merk een bepaalde TikTok-categorie kan overnemen voor 24 uur.

Topview

Met een TopView trek je ook gelijk de aandacht met je TikTok-video wanneer iemand zijn TikTok opent. Dit lijkt dus erg veel op de Brand Takeover. Het grote verschil is dat je TopView-advertentie minimaal 60 seconden mag zijn en eruitziet als een In-Feed Video. Hierdoor voelt het meer als een echte TikTok. Daarnaast is het wel mogelijk om deze video over te slaan.

Samenwerken met influencers

Op TikTok kun je makkelijk in contact komen met influencers via de Creator Marketplace. Van micro- tot macro-influencer, je kunt aan de hand van TikTok-data precies uitzoeken welke influencers bij jouw merk passen. Via dit platform kun je ook heel makkelijk met TikTok-influencers in gesprek gaan om kennis te maken. In Nederland zijn er al aardig wat TikTok-influencers die een miljoen volgers hebben.

Maar wat levert het op?

Het voordeel is dat er op dit moment nog niet veel adverteerders actief zijn op het platform.

Minder dan 4 procent van de social marketeers (wereldwijd) gebruikt TikTok in hun marketingstrategie. Dit percentage is in Nederland nog lager, omdat niet iedereen toegang heeft tot de TikTok-advertenties. Dit brengt wel als voordeel met zich mee dat je met jouw campagne nog relatief goedkoop impact kunt maken.

Dit app heeft op dit moment een engagement rate van 29%. De engagement rate is een maatstaf die in social media marketing wordt gebruikt om te meten hoe succesvol een post of campagne is. De rate van 29% is veel hoger dan bijvoorbeeld de rate op Instagram (5-10%).

Een trend waar je als bedrijf niet onderuit kunt

Heel veel redenen om te starten met TikTok-advertenties dus! En als je hiermee begint hebben we nog een tip: maak als merk ook TikToks en niet alleen maar gepolijste advertenties. De content moet oprecht voelen. Het moet niet alleen lijken alsof het om geld gaat. Als je je merk in trends verwerkt en zorgt dat die elementen met elkaar verweven zijn, valt het minder erg op dat het om een advertentie gaat. Durf je bedrijf op een creatieve, échte manier te laten zien met spontane en ongepolijste video’s!

Heb je vragen over TikTok of wil je hulp bij adverteren via dit platform? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!

Femke Jongen
[email protected]


X