2018: het jaar van de gewaagde designs

Design is thinking made visual

We zitten net op de helft, maar 2018 is nu al het jaar waarin er volop wordt geëxperimenteerd met design. Dat is ook wel nodig om op te blijven vallen, want tegenwoordig zijn er miljoenen dingen die onze aandacht vragen. Onze hersenen maken daarom constant keuzes waar we onze aandacht op richten. Deze visuele aandacht werkt net als een spotlight: je richt je op wat voor jou belangrijk is en alles wat daarbuiten valt negeer je. Waar mensen zich daadwerkelijk op richten is vaak voorspelbaar. Zo kijken we graag naar gezichten en beweging, maar ook naar afwijkende vormen en kleuren. Daarop spelen designers in 2018 handig in: Hallo ongewone kleuren combinaties, gedurfde designs en optische illusies … niks is te gek dit jaar!

Glitch Effect

Je gaat lekker zitten voor de televisie (helemaal klaar voor je chill avondje) en ineens verschijnen er blokken, strepen en ruis in beeld. Televisie storing. Irritant voor jou, maar een inspiratiebron voor designers!
Bij een Glitch Effect wordt bewust dit effect gecreëerd. Ideaal om je design een ‘beschadigd’ effect te geven of juist om een horror vibe te creëren.


Color Channels Effect

De kleurgegevens van afbeeldingen worden opgeslagen in kleurkanalen. Door deze aan te passen kun je gekke effecten krijgen: van illusies en hologrammen tot hallucinatie effecten! Zeer geschikt om aandacht mee te trekken en om mensen mee te nemen in het verhaal. Maar let wel op; dit is een techniek die al snel als “too much” worden ervaren.

Double Exposure

Double Exposure: een trend die al jaren bekend is, maar in 2018 nog steeds in populariteit lijkt toe te nemen. Deze techniek wordt vooral gebruikt in film posters, aangezien het heel geschikt is om meerdere facetten te laten zien zonder dat deze meer plaats in nemen. Double Exposure wordt ook vaak gebruikt in combinatie met duotone.

Duotone

Deze trend is al enkele jaren bekend, maar vooral dankzij Spotify weer populair geworden. Simpel gezegd betekent duotone ‘tweekleurig’. Een kleur wordt toegewezen aan de schaduwtonen. De andere kleur vormt de lichtere tonen. In principe kunnen alle kleurencombinaties gebruikt worden in deze techniek, maar het mooiste is het natuurlijk als er een kleur wordt gekozen die het design een bepaald gevoel meegeeft! Neem een kijkje bij onze blog over kleuren om te lezen hoe kleuren een gevoel kunnen oproepen. En denk ook vooral na over het contrast!

Duotone Duotone

Dutone in laag contrast (Classic Camper Verhuur) versus hoog contrast

Experimenteer!

Deze trends zijn natuurlijk hartstikke leuk om mee los te gaan, maar denk wel altijd na over wat je wilt dat je design uitstraalt. Gebruik het niet alleen omdat het cool is, maar denk na over welk gevoel je design moet oproepen. Ook de typografie in een design kan aan dat gevoel een bijdrage leveren. Maar dat is iets voor een volgende keer!

Tags:
Tessa Schreurs
Tessa Schreurs
[email protected]


X