Facebook advertentie

5 veelgemaakte Facebook advertentie fouten

Als Social Media marketeer stel je diverse advertentiecampagnes in. Soms heb je zoveel diensten en services die je wilt uitlichten dat je ervoor kiest om meerdere campagnes aan te maken. Je bent hierin niet de enige. Facebook kondigde in 2020 aan dat ze meer dan 10 miljoen actieve adverteerders op hun platform hebben, die via Facebook hun producten en diensten aanbieden. Om de gebruikers beter van dienst te zijn, blijft Facebook nieuwe functies introduceren. Maar hoe meer nieuwigheden hoe beter je op de hoogte dient te zijn wat het beste werkt voor jouw campagne.

 1. Gebruik een duidelijke doelstelling

Een duidelijke, meetbare doelstelling is belangrijk om elke campagne succesvol te laten zijn. Zo zijn er veel advertentiedoelstellingen waar je uit kunt kiezen. Met een duidelijk doel ondersteund door een actieplan, loop je aan het einde van de campagne geen budget mis.

 1. Geen goede doelgroep samengesteld

Via Facebook advertenties kun je een publiek van 2 miljard mensen bereiken. Zorg dat je targeting on point is. Bij het samenstellen van een doelgroep wil je alleen mensen bereiken die interesse hebben in jouw aanbod of services. Warm je doelgroep op met interessant inhoud zoals bijvoorbeeld blogposts  en infographics om ze vervolgens te targetten met jouw dienst of service. Gebruik een activerende tekst waar ze een gratis proefles kunnen boeken of een download kunnen genereren. Retarget tenslotte de bezoekers die interesse toonden met een tijdelijk aanbod. Op deze manier wakker je de urgentie aan om bijvoorbeeld een afspraak in te plannen of over te gaan tot een aankoop.

 1. Niet duidelijk zijn over je diensten of services

Een andere veelgemaakte fout is dat iemand niet duidelijk is over zijn diensten of services. Waarom zou jouw doelgroep contact met jou moeten opnemen en niet jouw concurrent? Geef in je advertenties de voordelen of resultaten weer die de doelgroep zou krijgen als hij doorklikt naar de bestemmingspagina. Gebruik relevante visuals die je service of dienst nog beter uitlicht. Maak gebruik van a/b testing zodat je inzicht krijgt welk advertentietype, visuals en teksten goed werken voor de doelgroep.

 1. Geen gebruik maken van diverse advertentie types.

Je kunt natuurlijk een advertentie inzetten met één visual. Het nadeel is, dat je niet kunt vergelijken welke beter scoort of misschien sluit er wel een andere uiting beter aan bij de doelgroep. Ontwerp je advertentie met verschillende indelingen, plaatsingen en doelstellingen om te meten welke wel of niet werkt. Facebook biedt verschillende advertentie opties aan, waaronder:

 • Foto’s (met formaatopties)
 • Video’s
 • Carrousel (meerdere afbeeldingen of video’s in één advertentie)
 • Diavoorstellingen
 • Canvas
 • Collecties (een enkele advertentie om meerdere producten te laten zien)

Tip: Heb je een groot aanbod zoals bijvoorbeeld een kledingwinkel? Maak dan gebruik van dynamische advertenties. Hierbij maak je gebruik van een sjabloon waarin het advertentiemateriaal automatisch wordt aangepast op basis van de producten die jouw doelgroep op de website hebben bekeken.

 1. Geen gebruik maken van a/b-tests

Met a/b-tests kun je verschillende versies van je advertenties testen om te kijken wat het beste werkt en wat je in toekomstige campagnes kunt verbeteren. Zorg dat je maar één variabele test, zodat je overtuigendere resultaten krijgt. Zorg voor voldoende budget per advertentie, zodat Facebook uw advertenties efficiënt kan aansturen voor een betere ROI. Laat de a/b-tests minimaal 7 en maximaal 30 dagen uitvoeren voor de betrouwbaarste resultaten. Tests die korter zijn dan 7 dagen, leveren mogelijk niet-doorslaggevende resultaten op en geen winnende advertentiesets, en tests die langer duren dan 30 dagen, maken mogelijk niet efficiënt gebruik van het budget, omdat het meestal geen 30 dagen duurt voordat er een winnaar kan worden aangewezen.

Let op: Je doelgroep moet groot genoeg zijn om je test aan te kunnen en je moet deze doelgroep niet gebruiken voor een andere Facebook-campagne die je op dezelfde tijd uitvoert.

Heb jij vragen over Facebook advertenties? Twijfel je nog en wil je graag even sparren? Wij helpen je graag met het inzetten, analyseren en evalueren, zodat jij optimaal jouw doelen bereikt. Stuur ons een bericht voor meer informatie!

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X