Insta-afb-1140x475

#8 Tips voor Instagram bedrijfsprofielen!

Vergroot je online aanwezigheid.

Instagram draait om mooie afbeeldingen en relevante hashtags. Dagelijks zoeken gebruikers via hashtags naar inspiratie voor food, fashion, interieur, quotes of andere onderwerpen die interessant zijn om te volgen. Wordt jouw Instagram bedrijfsprofiel al goed gevonden en gevolgd? Vergroot je online aanwezigheid en lees de volgende tips! Hoewel deze tips zich richten op Instagram voor zakelijk gebruik, kun je ze ook prima toepassen op jouw persoonlijke profiel. Leestijd bedraagt 5 min, dus erna kun je alle tips gelijk in de praktijk brengen.

#1 Maak je Instagram profiel aantrekkelijk.

De eerste stap en de belangrijkste stap van alles; zorg voor een aantrekkelijk profiel. Dit zorgt namelijk ervoor dat gebruikers je profiel graag willen volgen. Zelf wil je ook geen profiel volgen dat er niet mooi uitziet. Heb je een Instagram bedrijfspagina, gebruik dan je merklogo als profielfoto zodat men je merk meteen herkent. Je omschrijving, ook wel je biografie, moet zo volledig mogelijk en duidelijk omschreven worden. Neem in je omschrijving op wat je precies doet. Vergeet niet je website, telefoonnummer en e-mailadres in de profielbeschrijving op te nemen. Als je een aantrekkelijk profiel hebt, zullen meer gebruikers je graag volgen.

Side-tip: Wil je een biografie waar alles netjes onder elkaar staat opgesomd? Plaats de tekst met bijpassende emoji ‘s eerst in een word-bestand en kopieer van daaruit naar Instagram.

#2 Stories plaatsen is hot!

Naast het actief posten op je Instagram feed is het ook belangrijk om gebruik te maken van de Stories functie. Er is geen betere positie dan deze toppositie. Zorg dat je jouw Stories goed vormgeeft met de functies die Instagram biedt. Stel elke week een andere medewerker voor die over zijn of haar functie vertelt, doe een 24uurs-aanbieding die gescreenshot kan worden of plaats een kijkje achter de schermen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het belangrijkste is dat je Stories aansluit bij jouw bedrijf en de interesses van je volgers.

Side-tip: Je Stories worden ook op de Explore-pagina weergegeven. Daar zie je trending tags en trending plaatsen. Deze dynamisch bijgewerkte content biedt gebruikers een real-time zicht op wat er in de buurt, en wereldwijd, gaande is. En dat wordt door meer dan 100 miljoen mensen per dag bekeken. Instagram Stories voor zakelijk gebruik is dus zeker de moeite waard.

#3 Gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit.

Instagram is erg mobiel ingesteld. 99% gebruikt Instagram via de telefoon. Het is dus belangrijk om een overzicht te creëren dat in één oogopslag duidelijk is. Daarnaast dienen het kwalitatieve foto’s en afbeeldingen te zijn. Heb je een minder kwalitatieve foto, kijk dan even welke filter de foto verbetert. Met meer dan 600 miljoen gebruikers wil je natuurlijk wel dat je foto’s goed overkomen.

Side-tip: Instagram staat ratio’s toe van 1:1 (vierkant) tot 1:1.91 (of 1.91:1). Dat betekent dat wanneer je 1080px aanhoudt voor de kortste kant, de langste kant tot wel 1350px kan worden! Daarom raden wij aan om je afbeeldingen maximaal 1350px aan de lange kant te maken. Het voordeel hiervan is dat je de tijdlijn owned. Wel zo fijn!  

#4 Gebruik creatieve video’s.

Een video is het meest aantrekkelijke inhoudstype op social-mediaplatforms. Met Instagram kun je video’s opnemen van 3 tot 60 seconden. Deze kun je vervolgens direct delen op je overzicht of in je Stories. Een handige functie om zo op een creatieve manier maximale betrokkenheid te creëren.

Side-tip: Wanneer je een video uploadt, kun je het achtergrondgeluid uitschakelen, een filter toevoegen, een onderschrift en je locatie toevoegen voordat je de video deelt. Opmerking: je kunt geen video’s opnemen of plaatsen vanaf een computer.

#5 Welke Hashtag gebruik je?

Wil je ook de aandacht trekken van duizenden gebruikers die je niet volgen? Door gebruik te maken van de juiste hashtags krijg je de kans om je bereik te vergroten. Probeer de hashtags een toevoeging te laten geven aan het bericht dat je deelt. Er zijn verschillende hashtags die het beste resultaat in jouw branche genereren. Vermijd een overkill aan hashtags. Het maximumaantal hashtags is 30, voor zowel hashtags in het onderschrift als in een reactie. Met meer dan 30 hashtags wordt je reactie überhaupt niet geplaatst. Mocht je te veel hashtags op Instagram plaatsen, dan kan het zomaar zijn dat je foto of video niet gevonden wordt via hashtags. Dit kun je uiteraard zelf controleren door op je hashtag te zoeken en te kijken of je bericht erbij staat.

Side-tip: Wil je een clean overzicht in het bericht dat je post? Voeg de hashtags dan niet toe aan je caption, maar reageer onder je eigen afbeelding. Zo ziet niemand direct de hashtags, wat een stuk rustiger oogt.

#6 Wees actief en betrokken.

Of je nu Instagram zakelijk of persoonlijk gebruikt, betrokkenheid bij je volgers is altijd belangrijk. Dit heeft veel voordelen. Naast dat je een community opbouwt, zullen je volgers ook vaker jouw pagina bezoeken. Hun volgers zien dan weer in hun feed ‘pagina’s die vrienden leuk vinden’. Zo bereik je nieuwe mensen. Het plaatsen van de afbeelding en het gebruik van de juiste hashtags is niet genoeg, je moet constant actief en betrokken zijn bij de gemeenschap. Volg personen of merken met dezelfde interesses, plaats opmerkingen of like hun berichten.

Side-tip: Creëren jouw volgers leuke content? Repost de foto’s met een tag naar die persoon als blijk van waardering.

#7 Post meerdere keren per dag.

Instagram maakt gebruikt van een algoritme dat continu wisselt. Hierdoor ziet niet iedere volger jouw berichten. Trouwe likers zien meer berichten van jou dan niet-trouwe likers. Post dus minimaal 1 bericht per dag, pas als je meer dan 5.000 volgers hebt, is het aan te raden 2 tot 3 berichten per dag te posten. Volgers zien dan dat je actief bezig bent op je Instagrampagina en potentiële volgers hebben een reden om je te gaan volgen. Dat zal natuurlijk resulteren in een groter bereik en meer betrokkenheid. Dit helpt je ook om te bepalen wat de beste tijd is om te posten, wanneer je doelgroep namelijk het actiefst is.

Side-tip: Bekijk je Instagram statistieken wanneer je volgers online zijn en wat voor jou goede tijden zijn om te posten.

#8 Bepaal je Strategie.

Je bent bijna klaar om zelf aan de slag te gaan. Nu dat je hebt gelezen hoe je het bereik op Instagram kan verbeteren, is het net als bij andere social-mediaplatforms. Zonder een goede strategie kom je niet ver. Zorg ervoor dat je een planning maakt voordat je een van de bovenstaande tips toepast.

Side-tip: Je kan extra bereik creëren door te adverteren. Extra bereik betekent extra interactie. Ga dus gewoon aan de slag en wees creatief! De interactie en het bereik groeit dankzij deze tips vanzelf mee.

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X