Storytelling

A story to tell

Verhalen wekken emoties op en inspelen op emoties creëert verbinding. En dit is precies wat je wilt bereiken als verteller. Daarom is storytelling dé manier om jouw boodschap over te brengen. Maar wat is het verhaal dat je wilt vertellen? Uit welke elementen bestaat een goed verhaal? Waar en hoe vertel je dit verhaal? Wij vertellen je meer over wat storytelling is en hoe je het kunt inzetten om jouw doel te bereiken.

Wat is storytelling?

Kort gezegd is storytelling het inzetten van verhalen om betrokkenheid te creëren en daarmee een doel te bereiken. Storytelling is letterlijk het vertellen van een verhaal. Door het vertellen van een verhaal voeg je emotie toe bij een product of dienst. Tony Chocolonely is hier een goed voorbeeld van. Het is een chocolademerk dat bijna iedereen wel kent. Het bedrijf maakt chocolade die 100% slaafvrij is. Dit is hét verhaal dat ze overal vertellen. Zelfs hun chocoladereep vertelt het verhaal. De chocoladereep bestaat namelijk uit ongelijke stukken, een verwijzing naar dat het ongelijk verdeeld is in de wereld. Als jij als koper dit soort maatschappelijke onderwerpen belangrijk vindt, zul je in de winkel eerder geneigd zijn om deze reep, die toch wat duurder is dan een huismerk chocoladereep, te kopen.

Waarom werkt storytelling zo goed?

Bedrijven hebben vaak de neiging om getallen en feiten in te zetten om een boodschap over te brengen. Alléén het inzetten van deze getallen en feiten werkt meestal niet goed omdat het namelijk ‘slechts’ twee delen in je brein activeert. Het lezen van een verhaal activeert er maar liefst zeven! Door je boodschap te verpakken in een goed verhaal zorg je voor herkenning bij de lezer. Met een goed verhaal speel je in op emoties en blijft de boodschap beter hangen.

De basis ingrediënten van een goed verhaal

Om in te spelen op emotie moet je een goed verhaal hebben. Een goed verhaal bestaat uit twee basiselementen die voor iedereen gelijk zijn, welk verhaal je ook vertelt.

Vertel een verhaal met een personage waarin je lezer (of kijker) zich kan verplaatsen of waarmee je lezer verbinding voelt. De eenvoudigste manier om een herkenbaar personage te creëren, is door letterlijk de lezer een spiegel voor te houden. Ondanks dat er misschien wat dingen afwijken tussen het personage en de lezer, kunnen kleine dingen die wel aansluiten op zijn of haar verhaal, ervoor zorgen dat de lezer zichzelf herkent.

Vertel het verhaal op een subtiele manier die inspeelt op de wensen en behoeften of zelfs dromen van je lezer, zonder dat de boodschap te veel gaat inspelen op ‘koop dit’. Je wilt als lezer niet dat je iets opgedrongen wordt. Zo vertelt Nescafé een verhaal over de reis die een koffieboon aflegt en niet hoeveel mensen hun koffie kopen en wie er allemaal dol op is.

En natuurlijk bestaat een verhaal uit een begin, midden en eind. Daarnaast heeft het verhaal altijd een plot waar het verhaal naartoe werkt.

Vertel jouw verhaal
Het is prima om een kijkje te nemen bij andere bedrijven. Hoe vertellen zij hun eigen verhaal? Maar let op, al sluit het verhaal nog zo goed aan op jouw bedrijf, je moet toch echt een eigen verhaal vertellen. Neem niet klakkeloos zomaar het verhaal van een ander over. Bij storytelling is authenticiteit van belang.

De eerste stap is om op zoek te gaan naar het verhaal dat het karakter van je bedrijf beschrijft. Waar staat het bedrijf voor? En voor welke uitdagingen heeft het bedrijf gestaan? Daarnaast bestaat een goed verhaal niet alleen uit verhalen van de oprichter(s) van het bedrijf, maar ook van de medewerkers en klanten. Stap twee is het verhaal uit te werken aan de hand van verschillende manieren. Natuurlijk kun je het verhaal letterlijk op papier zetten, maar denk ook aan metaforen en symboliek. Vervolgens ga je bedenken hoe je het verhaal wilt vertellen. Doe je dit door middel van een video of toch op een uniekere manier zoals Tony Chocolonely? Hoe je het ook doet, zorg dat je een uniek verhaal vertelt en wees echt. Want uiteindelijk zit niemand te wachten op een verhaal dat uiteindelijk, hoe mooi het ook mag zijn, niet waar blijkt te zijn.

Maxime Paulis
Maxime Paulis
[email protected]


X