MM-blog-banner-affiliare-marketing-deel-2-def-1140x457

Affiliate marketing voor MKB bedrijven

Laat anderen jouw producten of diensten promoten!

Affiliate marketing, deze term heb je vast en zeker al eens voorbij zien komen. Voor je gevoel een ver-van-mijn-bed-show, terwijl dat helemaal niet het geval is. Online geld verdienen met jouw website, blog of webshop? Dan is affiliate marketing misschien wel dé methode waar MKB bedrijven naar op zoek zijn. Affiliate marketing is een sterk groeiende vorm van online adverteren. Maar, wat houdt affiliate marketing in? Lees snel verder, zo weet jij aan het eind van het blog wat affiliate marketing is en hoe wij jou verder kunnen helpen met het opzetten van een eigen affiliate advertentie.

Affiliate marketing is een vorm waarbij vier partijen samenwerken. De adverteerder, de affiliate, een affiliate netwerk en natuurlijk de consument. De affiliate promoot de producten van een adverteerder. Als dank ontvangt de affiliate vervolgens een vergoeding van de adverteerder. Voor de een is het een extra zakcentje, voor de ander kan het een volledig inkomen zijn. De affiliate ontvangt deze commissie wanneer de consument dankzij de affiliate een aankoop doet bij de adverteerder. Benieuwd welke stappen je dient te doorlopen? We geven eerst een kort en duidelijk beeld over de rollen binnen affiliate marketing. Vervolgens vertalen we de rollen in een voorbeeld case, zodat het nog duidelijker wordt.

De affiliate

De affiliate is een website dit kan een informatieve website zijn, maar ook bijv. een prijsvergelijk website. Bekende affiliates zijn bijvoorbeeld beslist.nl of Independer. De affiliate ondersteunt als het ware de adverteerder bij het verkrijgen van nieuwe klanten. Als de affiliate ervoor zorgt dat hij websitebezoekers een aankoop laat doen bij de adverteerder, dan krijgt de affiliate hier een afgesproken vergoeding voor.

De adverteerder

De adverteerder is meestal een webshop. Online bieden zij producten en/of diensten aan. Met behulp van bijvoorbeeld websitebanners stelt de adverteerder zijn promotiemateriaal ter beschikking voor de affiliate. Het doel van de adverteerder is, om extra verkeer en meer verkopen te genereren. Adverteerders die veelzijdig gebruik maken van affiliates zijn bijvoorbeeld Wehkamp of Coolblue.

Het affiliate netwerk

Het affiliate netwerk is een belangrijke schakel tussen de affiliate en de adverteerder. Het netwerk meet en houdt nauwkeurig bij voor welke verkopen welke affiliate verantwoordelijk is. De affiliate kan kijken hoeveel sales er via zijn website zijn gegenereerd en wat dit heeft opgeleverd. Veel gebruikte affiliate netwerken zijn bijv. Zanox of Daisycon. Grote adverteerders, zoals bijv. Wehkamp, hebben dikwijls een eigen affiliate netwerk waardoor een affiliate zich rechtstreeks kan aansluiten bij de adverteerder.

De consument

De consument moet getriggerd worden door relevante content die op een affiliate website staat. Zodra hij doorklikt op een websitebanner van de adverteerder en een sales wordt gedaan op de website is de cirkel rond en ontvangt de affiliate de vergoeding over deze aankoop. De consument dient ten eerste getriggerd te worden door relevante content om de website van de affiliate te bezoeken. Mede hierdoor zijn veel succesvolle affiliates vaak prijsvergelijk websites denk bijvoorbeeld aan cheaptickets, Independer en tweakers.

 

Voorbeeld Case: Tweakers.nl

Tweakers.nl is absoluut een voorbeeldcase, zij zijn de grootste vergelijking website over technologie en elektronica in Nederland. Iemand die op zoek is naar een laptop en die vervolgens op de website  van Tweakers terecht komt, krijgt een vergelijking van de top 5 laptops. Daarnaast heeft tweakers productpagina’s zoals de pagina van het type laptop. Het doel achter deze pagina’s is om van meerwaarde te zijn voor de websitebezoekers. Tweakers plaatst op deze productpagina’s banners van adverteerders. Door een speciale link meet de adverteerder wanneer een websitebezoeker op een banner klikt. De affiliate krijgt pas betaald wanneer de consument een aankoop doet bij de adverteerder. Het ‘no cure no pay’ principe is een van de grote voordelen van affiliate marketing. Als adverteerder betaal je pas wanneer er omzet heeft plaatsgevonden op jouw website.

Online is er ontzettend veel over te lezen, gemakkelijk geld verdienen met affiliate marketing. Dit klopt, maar je hebt wel geduld ervoor nodig en je zult hard moeten werken. Op het moment dat affiliate marketing op de juiste manier wordt ingezet, kan er door het genereren van verkopen geld worden verdiend voor zowel Coolblue (door het verkopen van de laptop) als Tweakers.nl (ontvangt de afgesproken vergoeding). Het is dus belangrijk dat je slim omgaat met de markt, concurrentie en advertenties.

In de MKB wereld kun je deze vorm van marketing goed inzetten om niet alleen te zorgen voor verkopen, maar ook om de naamsbekendheid van jouw bedrijf te vergroten dankzij het grote bereik dat sommige affiliate websites opleveren. Wil jij weten hoe affiliate marketing jouw bedrijf succesvoller kan maken? Neem dan contact op met onze E-Commerce manager!

Niels Janssen
Niels Janssen
[email protected]


X