mm-blog-banner-trends2019-1140x457

Dé marketingtrends voor 2019

Ieder jaar zijn er weer tal van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van marketing. Waar een paar jaar terug blogs hip & happening waren, stond dit jaar in het teken van o.a. video en personalisatie. Ook voor 2019 staan er weer genoeg nieuwe dingen te gebeuren op het gebied van marketing. Ga dus knallend het nieuwe jaar in en zorg dat je op de hoogte bent van de volgende 8 marketingtrends die zijn voorspeld voor 2019.

Trend #1: Mobile First, maar nu echt

Meer dan 90% van de Nederlanders bezit een smartphone. Het winkelmandje van jouw favoriete webshop vol gooien of even snel checken wat de openingstijden zijn van die heerlijke lunchroom om de hoek? 9 van de 10 keer doe je dit vanaf je mobiele telefoon. Aangezien er een verschuiving plaatsvindt van desktop naar mobiel, is het zeer belangrijk dat je website ook via een smartphone optimaal te gebruiken is. We roepen al een aantal jaar dat een website smartphone proof moet zijn, maar de praktijk leert iets anders. Developers geven nog altijd de voorkeur aan desktop met als gevolg dat veel websites nog steeds niet optimaal werken via mobiele telefoons. Echter neemt de consument geen genoegen meer met een slechte website. Zaken als snelheid en design worden steeds belangrijker bij het doen van een aankoop. Zorg er daarom voor dat jouw website in 2019 smartphone proof is. Begin het bouwen van je website vanuit mobiel oogpunt, voordat je de desktop variant gaat inrichten. Zo weet je zeker dat jouw website ook mobiel goed werkzaam is.

Trend #2: Content verandert

Waar Content is King nog altijd het lijflied van Social Media is, vindt er in 2019 wel een verandering plaats. Content moet meer diepgang krijgen. Content met viral potential, zoals IKEA die voor hun 75 jarig bestaan een kledinglijn lanceerde, doet het ook in 2019 goed. Toch zal er ook meer vraag zijn naar informatieve en kwalitatieve content. Neem bijvoorbeeld de toenemende populariteit van podcasts en documentaires. Het is belangrijk dat wanneer de lezer content op zijn scherm krijgt, deze content ook echt iets toevoegt. Zo kan je in 2019, naast minimalistische content, langere teksten verwachten die het goed zullen doen mits de inhoud toegevoegde waarde heeft.

Trend #3: Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Vlogs en visuals zijn niet voor niets zo populair. Een beeld zegt namelijk meer dan 1000 woorden. Denk hierbij aan video’s, animaties, indrukwekkende foto’s en gifjes die de klant een beter beeld geven van diensten of producten. Steeds meer zoekmachines begrijpen ook dat beeld belangrijker is dan ooit. Een goede website zal steeds vaker gaan bestaan uit goed beeldmateriaal. Tekst zal in 2019 een meer begeleidende rol gaan krijgen binnen het marketingvak.

Trend #4: Minimalisme in kleur

In 2019 zal de ‘less is more’ wet gelden. Waar het vroeger draaide om zo opvallend mogelijk zijn, wordt er komend jaar verwacht dat alle uitingen iets terughoudender worden. Zo zullen de belangrijkste elementen op een website er niet meer uit knallen. De designs en de teksten worden vervangen door minimalisme. Hetzelfde geldt voor de typografie. Lettertypes en de opmaak hieromheen moeten rustig ogen en mogen niet de overhand nemen. Minimalistisch zijn betekent niet dat je website saai is. Sterker nog, minimalistische websites en uitingen zijn uniek. De kunst is om door weinig poespas te gebruiken, toch op te vallen. Ga bijvoorbeeld voor een gewaagde kleur, maar pas deze kleur dan wel overal toe om de rust te bewaren.

Trend #5: Augmented reality

Waar augmented reality in 2018 al tot grote hoogte steeg, zal deze trend ook in 2019 blijven doorgroeien. Augmented reality betekent letterlijk ‘toegevoegde realiteit’. Dit houdt in dat er beelden van de werkelijkheid worden toegevoegd aan mobiele apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de VR bril die het spelen van een computerspel nog vetter maakt of aan de app die jou precies laat zien hoe een nieuw kapsel je zou staan. Al deze mogelijkheden zorgen voor extra beleving en dit is precies wat de online wereld nodig had. Er wordt verwacht dat in 2019 steeds meer bedrijven een augmented reality functie gaan ontwikkelen en toevoegen aan hun online uitingen.

Trend #6: Strategie on top

Veel bedrijven gaan vaak met marketing aan de slag zonder dat hier een specifiek doel achter zit. Het is daarom aan te raden om vooraf de strategie te bepalen. Zorg dat alle doelstellingen zijn bepaald en vastgelegd. Een goede strategie is namelijk de sleutel tot succes en onmisbaar voor elk bedrijf. We moeten niet zomaar aan de slag gaan, maar een reden hebben bij alles wat we doen. Heb je al een strategie bepaald? Neem dan tussendoor ook eens de tijd om te bekijken of de juiste koers gevaren wordt. Is dit niet het geval? Stel je doelen dan bij en investeer tijd en geld om alsnog de juiste strategie te handhaven.

Trend #7: Influencer Marketing

De verwachting is dat Influencer Marketing zal blijven groeien. Voornamelijk op één platform: Instagram. Dit online kanaal blijft groeien, het aantal gebruikers neemt toe en de mogelijkheden van dit middel zijn nu al oneindig. Met de groei van Instagram is het bijna vanzelfsprekend dat ook Influencer Marketing zal blijven groeien. Bij Influencer Marketing wordt er namelijk gebruik gemaakt van influencers die worden ingezet om invloed uit te oefenen op de doelgroep. Denk aan een nieuwe shampoo die op de markt wordt gebracht of aan die broodjeszaak die meer naamsbekendheid wilt. Dit gebeurt meestal in de vorm van beeldmateriaal en Instagram is hier bij uitstek het meest geschikte online kanaal voor. Ben jij van plan om in 2019 een samenwerking met Influencers te starten? Zorg er dan voor dat je geloofwaardig blijft. Gebruik influencers die bij je organisatie passen en presenteer de zaken niet mooier dan dat ze zijn, want uiteindelijk zorgt dit alleen maar voor verlies. Verlies van volgers en geloofwaardigheid.

Trend #8: Offline is back

Waar de afgelopen jaren in het teken stonden van online online online, gaan we in 2019 een stapje terug naar de basis. Door de populariteit van het online gedeelte, zijn alle campagnes hier ook op ingericht. Echter wordt in 2019 het fysieke ontmoeten weer een stuk populairder. Je ziet dit al aan de pop up stores die je om de oren vliegen en de trendy koffietentjes op iedere straathoek. Offline middelen zullen de drang van ontmoeten moeten versterken. We trekken er weer op uit en dus is het voor bedrijven noodzaak om offline aanwezig te zijn. Een goede mix van online en offline is belangrijker dan ooit. Organiseer evenementen voor je klanten zodat je je doelgroep écht leert kennen. Dit event kan uiteraard nog steeds via je online kanalen worden gepromoot, zolang het gebruik van offline en online maar evenwichtig is.

Kortom, er staat ons genoeg te wachten in 2019. We are excited! Jij ook?!

Dewi Smeets
Dewi Smeets
[email protected]


X