voordelen van een chatbot

De 4 grootste voordelen van een chatbot voor jouw bedrijf

Wie had ooit gedacht dat er een collega bestaat die niet hoeft te lunchen, dag en nacht beschikbaar is en ook nog eens geen ochtendhumeur heeft. Nou, deze droom wordt werkelijkheid met de zogenaamde chatbots. Ze worden steeds vaker toegepast en helpen je customer experience te verbeteren. Ontdek hier de 4 grootste voordelen van een chatbot voor jouw bedrijf!

Wat is een chatbot precies?

Een chatbot is een geautomatiseerde gespreksvoerder die door middel van AI (Artificial Intelligence) de vragen van jouw klanten kan herkennen en beantwoorden. Dankzij de AI-software kan de ‘chat robot’ naast het reageren op de klantvragen ook gesprekken voeren en leren van deze gesprekken.

1 – Snel en effectief

De drukte op de webcare is de afgelopen jaren flink gestegen. Klanten weten namelijk steeds beter hun weg te vinden op social media. Naast deze oplopende drukte verwachten klanten ook zo snel mogelijk een antwoord. Een chatbot is een uitstekende tool om in te zetten tegen deze oplopende drukte. Ze zijn altijd beschikbaar en kunnen binnen enkele seconden de vraag van jouw klant herkennen en beantwoorden. Daarnaast kunnen ze meerdere klanten tegelijkertijd te woord staan waardoor je klanten niet hoeven te wachten.

Cijfers laten zien dat een chatbot in staat is tussen de 20 en 40 procent van het volume op de klantenservice geheel of gedeeltelijk op te pakken.

2 – Meer tevreden klanten én medewerkers

Chatbots werken heel nauwkeurig. Ze pakken snel dingen op en leren van vorige gesprekken die opgeslagen staan in een database. Hierdoor kunnen ze zichzelf verbeteren waardoor het aantal fouten na verloop van tijd afneemt. Door deze werkwijze dragen chatbots absoluut bij aan een verhoging van de klanttevredenheid.

Maar naast de klanttevredenheid zorgen chatbots óók voor een hogere tevredenheid bij je medewerkers. Ze nemen routinewerkzaamheden bij je medewerkers uit handen. Op deze manier blijft er voor je medewerkers meer tijd over om complexe klantvragen te behandelen en hier een extra stap te zetten voor de klant.

Zie een chatbot daarom niet als vervanging van je medewerkers, maar als een aanvulling!

3 – Lagere kosten, grotere bereikbaarheid

Hoe je kosten bespaart door aan de slag te gaan met een chatbot? Simpel. Medewerkers inzetten voor complexe klantvragen en chatbots inzetten voor eenduidige vragen en routinewerkzaamheden. Daarnaast hebben chatbots geen hobby’s en zijn ze mega flexibel. Ze zijn altijd beschikbaar voor jouw bedrijf. Hierdoor kun je ook na openingstijden klanten te woord staan via de klantenservice. Heel handig in deze tijd van digitalisering en steeds hogere service verwachtingen.

4 – Breed scala aan mogelijkheden

Weet je niet welke chatbot bij jouw bedrijf past? Geen probleem! Ze zijn er namelijk in alle soorten en maten. Chatbots kunnen zowel voor als achter de schermen werk uit handen nemen bij je medewerkers. Door de slimme technologie kunnen ze zelfs specifieke vragen doorzetten naar de desbetreffende collega. Deze chatbots hebben niet direct conversaties met de klant, maar zijn wel van waardevolle toevoeging op je serviceafdeling.

Er zijn ook chatbots die het ‘voorbereidend werk’ verrichten. Zij verzamelen alle relevante informatie en gegevens van de klant zodat je medewerker hier vervolgens mee aan de slag kan. En je hebt natuurlijk de chatbots die volledige conversaties voeren met de klant. Bij elke optie wordt er kostbare tijd van de medewerker bespaard.

Aan de slag!

Door de flexibiliteit van deze tool heb je zelf in de hand in welke mate jij gebruik maakt van een chatbot. Begin klein, maar denk groot. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Femke Jongen
[email protected]


X