Design Principes

Een introductie van Design Principes

Deze blog maakt deel uit van de MM Design Principes blogreeks en neemt de eerste plaats in van de 11-delige reeks. Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

Over smaak valt wél te twisten!

Over smaak valt niet te twisten, zo luidt het bekende spreekwoord. Ieder mens heeft zijn eigen voorkeuren en beoordeelt schoonheid op verschillende manieren. Dit maakt het werk van vormgevers vaak een uitdaging. Hoe kunnen we een mooi en functioneel ontwerp creëren, dat direct aansluit bij de wensen van de klant?

Een snelle oplossing hiervoor bestaat natuurlijk niet. Actief luisteren, probleemoplossend vermogen en oog voor detail zijn cruciaal, evenals het creëren van een design dat goed aanvoelt. Maar wat betekent ‘goed voelen’? Dit fenomeen is wellicht herkenbaar: het is moeilijk uit te leggen waarom een ontwerp als mooi wordt ervaren; het lijkt simpelweg een gevoel.

Maar hoe komt het dat mensen vaak dezelfde ontwerpen mooi vinden? Om deze vraag te beantwoorden, duiken we terug in de 20e eeuw, toen de Bauhaus-school werd opgericht door Walter Gropius. Het belangrijkste principe van deze opleiding was ‘vorm volgt functie’, wat de basis legde voor designprincipes: richtlijnen waaraan een goed ontwerp moet voldoen. Sindsdien hebben ontwerpers wereldwijd dit erfgoed omarmd en aangevuld met hun eigen inzichten en designprincipes. En dat zijn er veel – zoveel dat het soms lastig is om door de bomen het bos te zien. Of misschien moeten we zeggen: door de principes van het design!

MijnMarketing.com deelt in de Greenpaper ‘Wat maakt een design visueel aantrekkelijk?’ haar eigen visie en presenteert 10 MM Design Principes. Benieuwd welke dat zijn? Houd ons in de gaten, want we gaan ze hier stuk voor stuk doorlopen. Een ding kunnen we alvast verklappen: over smaak valt wél te twisten!

Ben je benieuwd naar het eerste Design Principe? Klik dan verder naar Design Principe 1: Hiërarchie.

Wil je meer lezen over de Design Principes? Download dan hier de greenpaper!

Tessa Schreurs
Tessa Schreurs
[email protected]


X