emoji's

Gebruik jij emoji’s op de juiste manier?

Een emoji zegt soms meer dan duizend woorden

Smileys, emoticons, emoji’s, en vast en zeker nog andere benamingen… (Laten we het in dit blog bij de naam, Emoji’s houden). Ik kan wel zeggen dat ik een echte liefhebber ben. Niet alleen privé versterkt het de dagelijks chatgesprekken, maar ook zakelijk is het goed om ze in te zetten.

Feit is namelijk, volgens een rapport wat gepubliceerd is door het Emogi Research team, dat 92% van de mensen gebruik maakt van emoji’s en meer dan 30% gebruikt emoji’s zelfs meerdere keren per dag. Daarnaast wordt in online campagnes en advertenties ook steeds vaker gebruik gemaakt van emoji’s. Onmisbaar dus voor veel vooruitstrevende bedrijven. Zij gebruiken ze voornamelijk om verbinding te maken met hun publiek en op deze manier werken aan creatieve brand building.

Even de resultaten op een rijtje:

• Twitter, 25,4% meer betrokkenheid met behulp van emojis.
• Facebook, 57% meer likes, 33% meer reacties, en 33% meer deelmomenten met behulp van emojis.
• Instagram, bijna 50% van alle reacties en bijschriften bevatten emojis.

Wist je trouwens dat het woord emoji gekozen is door Oxford Woordenboeken als ‘Woord van het Jaar’? Het woord emoji is de snelst groeiende vorm van taal in de geschiedenis.

Nu je weet waarom emojis zo belangrijk zijn voor jouw social media, lees rustig verder voor tips en voorbeelden over hoe je de emoji moet gebruiken om zo een effectieve merkopbouw te realiseren.

Begrijpen wat emoji’s betekenen

Een van de grootste valkuilen in de emoji wereld is dat soms die schattige kleine symbolen niet betekenen wat je denkt dat ze betekenen. Bekijk het cirkeldiagram van Emoijpedia hieronder goed, hier zie je de verschillende opvattingen van de perzik emoticon.

emoji

Echter, als jij wel begrijpt wat ze betekenen, dan kun je ze creatief gaan inzetten. Een goed voorbeeld is NYC Health + Ziekenhuizen. Zij gebruikten de aubergine emoji in hun marketing campagnes om zo seksuele voorlichting te bevorderen:

emoji

Houd je berichten voor je merk consistent

Als je emojis wilt inzetten voor je marketing, zorg dan ervoor dat je merk consistent blijft. Weet wanneer je luchtige berichten kunt plaatsen en wanneer zoiets totaal niet past. Stel je werkt voor een advocatenkantoor en je plaatst serieuze juridisch gerelateerde berichten met grappige emoij’s die hun tong uitsteken, dan kun je je doelpubliek hiermee verliezen.

 

Tot slot…

Wanneer je emoji’s goed gebruikt geeft het een bericht iets extra’s en herkenning voor de lezer, zoals emotionele signalen en informele speelsheid aan een bericht.

Of je ze nu graag gebruikt en leuk vindt of je haat ze, emoji’s zijn al niet meer weg te denken! Om met succes je emoji’s te integreren in je social media marketing, moet je je elke keer zorgvuldig afvragen of je dezelfde dingen zou doen als voor een grootschalige online campagne:

Houd rekening met de doelgroep en vraag jezelf af:

• Passen de emojis bij de doelgroep?
• Zullen ze emotioneel versterken?
• Welke emoji’s gebruiken ze al?

Overweeg merkconsistentie en vraag jezelf af:

• Welke emoji’s weerspiegelen de kernwaarden?
• Welke emoji’s passen het beste bij het merk?

Houd rekening met de boodschap van de campagne en vraag jezelf af:

• Wat is de betekenis van de emoji’s die ik wil gebruiken?
• Zal mijn boodschap duidelijk en relevant zijn?

 

Zo zie je maar, emoji’s hebben een duidelijke weg gevonden in alle communicatie. Ze gelden zo goed als virtuele assistenten die steeds vaker merken versterken en op deze manier het verhaal beter over te brengen naar de klant. Een ding is zeker, ‘Emoji’s are here to stay’ en zullen niet meer snel verdwijnen uit onze huidige manier van communiceren.

Ben jij een echte emoji gebruiker? Los dan onderstaande zinnen op… Hoeveel had jij er goed?

emojis

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X