In 5 stappen naar een Employer Branding strategie

Employer Branding strategie: een grote kans dat je dit begrip wel eens hebt langs horen komen binnen je bedrijf. De Employer Branding strategie is de planmatige aanpak die een organisatie kiest om het werknemersmerk te versterken. Heel interessant voor alle organisaties, bedrijven en verenigingen dus. Maar, hoe vorm je deze strategie het best door? Wij loodsen je door een paar stappen zodat je met een vliegende start kan beginnen!

 

1. De ‘Waarom?’

Daar is ‘ie weer: de waarom! Als bedrijf is niets zo belangrijk dan weten waarom je het doet. Pak hem er maar weer bij, want een goed ingevulde versie van het Golden Circle model van Simon Sinek vertelt jou precies wat je moet weten over jouw bedrijf. De wie, de hoe én de waarom. Hiermee kun je terug in de essentie van je bedrijf duiken.

 

2. Employer Branding Proposition

Een Employer Branding Proposition, ook wel EVP genoemd, is de belofte over wat je als bedrijf te bieden hebt aan een werknemer. Het is een samenkomst van werkleven, cultuur, erkenning en beloning, professionele groei en compensatie. Door hierin transparant te zijn, weten de huidige maar ook de toekomstige medewerkers precies wat ze kunnen verwachten vanuit de organisatie. Om de EVP vast te stellen kun je dan ook het beste beginnen met een rondvraag. Zo kun je zien wat voor de huidige medewerkers van waarde is, zodat je daar als bedrijf zo dicht mogelijk op kan gaan zitten. Het is daarmee ook meteen de communicatieboodschap voor toekomstige vacatures. Precies weten hoe je dit moet doen? Klik hier om naar ons eerder geschreven blog over de Employer Branding Proposition te gaan!

 

3. Persona’s ontwikkelen

Een persona geeft de weerspiegeling van een doelgroep en is een fictief persoon. Zo kun je in een persona vaststellen wie jouw perfecte kandidaat of medewerker is. Wat voor sport doen ze in hun vrije tijd? In welke leeftijdsklasse zitten ze? Wat zijn hun sterktes en waar lopen ze tegenaan? De antwoorden geven je inzicht in de groep die jij zoekt of al binnen hebt. Onderzoek wijst uit dat strategieën met persona’s veel meer rendement opleveren, dus op naar de tekentafel!

 

4. Promoot!

Je Employer Branding strategie staat voor een deel op papier en je medewerkers zijn enthousiast, goed bezig! De volgende stap is om dit zoveel mogelijk te laten zien. Je propositie en imago zijn heel belangrijk, dus draag deze ook naar buiten. Nu hoor ik je denken, hoe? Geef zoveel mogelijk perspectieven van zowel binnen als buiten de organisatie. Laat bijvoorbeeld medewerkers of klanten aan het woord. Wat denken en voelen ze? Steek het in een leuk jasje in de vorm van een Reel, Tiktok, of LinkedIn post en zorg dat de doelgroep weet wie jij bent en waar je voor staat!

 

5. Consistentie én veranderen

Nu je weet welke kant je als bedrijf op wil, moet je ervoor zorgen dat je consistent bent in deze boodschap naar buiten brengen. Zorg dat je verhaal, je standpunt en waar je voor staat duidelijk is. Maar, inspelen op veranderingen is hiermee ook belangrijk. Niets is zo veranderlijk dan de maatschappij waar we in leven en als bedrijf ga je waarschijnlijk ook geregeld veranderingen doorvoeren, dus zorg ervoor dat je als bedrijf hier ook rekening mee houdt. Het is goed om na elke verander periode de strategie weer erbij te pakken.

Lucienne Wynans
Lucienne Wynans
[email protected]


X