instagram-keyboard-app-take-pictures-photos-pics-1140x475

Instagram wordt volwassen

Bedrijfsprofielen, advertenties en statistieken.

Instagram werd gelanceerd in oktober 2010 en is inmiddels niet meer weg te denken uit het scala aan sociale media. Met 2,1 miljoen Nederlandse gebruikers waarvan er 992.000 dagelijkse actief zijn, is de populaire foto-app mega interessant voor online marketeers. Lange tijd bleef Instagram de rebelse puber die niet volwassen wilde worden, maar onder de vleugels van mama Facebook lijkt hier toch verandering in te komen. Wij zetten de feiten voor jou op een rij.

Instagram het thuishonk van de selfie, foodporn en reisdagboeken. Het sociale medium die beroemdheden als Kim Kardashian en Justin Bieber een ‘godenstatus’ heeft gegeven. Het hashtag paradijs, waar de jonge social media gebruiker zichzelf kan zijn terwijl ouders, leraren, ooms en tantes Facebook overnemen. Maar liefst 58% van de Nederlandse gebruikers hebben de leeftijd van 15 t/m 19 jaar.
Lange tijd was Instagram een sociaal platform voor en door de gebruiker. Geen algoritme, what you see is what you get. De meest recente foto’s verschenen bovenaan de tijdlijn en adverteren was niet mogelijk.

Maar die tijd lijkt voorbij. Na de overname van Instagram door Facebook in april 2012 lijkt Instagram langzaam haar wilde haren te verliezen. Van het platform voor en door gebruikers naar een money-making machine. Veel gebruikers waren toentertijd sceptisch: “Zal Instagram door de overname van Facebook haar charme verliezen of misschien wel helemaal verdwijnen?”. De eigenaar van Instagram, Kevin Systrom, probeerde ons gerust te stellen: “We gaan met Facebook werken aan het verder bouwen en ontwikkelen van Instagram en het netwerk”, schreef hij. En zo geschiedde…

 

Adverteren op Instagram (september 2015)

Het was slechts een kwestie van tijd dat Instagram net als Facebook een verdienmodel zou krijgen op basis van advertentiemogelijkheden. Niemand stond er dan ook echt van te kijken toen in oktober 2015 bekend werd dat het promoten van berichten op Instagram mogelijk werd via een Facebook advertentie account. De eerste stap naar een volwaardig social media kanaal werd gemaakt.

 

Een nieuw algoritme (maart 2016)

In maart 2016 was daar ineens een nieuw algoritme. Niet langer werden de meest recente posts bovenaan getoond, maar de meeste relevante posts. Instagram gaat zo steeds meer gelijkenissen vertonen met moederbedrijf Facebook. Gebruikers zijn bang dat Instagram zijn charme zal verliezen. Beroemde Instagram’ers riepen massaal op om notificaties aan te zetten uit angst Instagram likes en volgers kwijt te raken. Door het invoeren van het nieuwe algoritme lijkt het gemiddeld aantal likes voor een foto inderdaad terug te zijn gelopen. Maar echt meten kunnen we dit niet door het ontbreken van statistieken. Het nieuwe algoritme bleek slechts een voorproefje van de aankondiging die later dit jaar volgde.

 

Een vernieuwd uiterlijk en logo (mei 2016)

Het internet stond er vol van! Instagram veranderde haar logo. Van een bruine polaroid camera koos Instagram voor een eenvoudig wit logo met een veelkleurige achtergrond. De polaroid camera is nog steeds te herkennen, alleen in een eenvoudigere vorm. Ook de layout van de app zelf verandert drastisch, in plaats van een blauw menu werd alles zwart-wit.

Instagram legt uit: in het begin diende het platform voornamelijk als middel om foto’s met een filter te delen. Inmiddels is Instagram een op zichzelf staand sociaal netwerk waarop mensen en bedrijven zichzelf promoten. Daar hoort volgens Instagram een nieuwe uitstraling bij. “Het nieuwe design laat zien hoe levendig en divers jullie verhalen zijn geworden”, schrijft Instagram op haar blog.

De volgende stap staat voor de deur: achter de schermen is Instagram druk bezig met het ontwikkelen van een Instagram tool voor bedrijven.

 

Instagram voor bedrijven (aangekondigd: juni 2016)

Bedrijfsprofielen zijn een gratis feature voor accounts die op Instagram herkend willen worden als bedrijf. Het Instagram bedrijfsprofiel geeft ondernemers de mogelijkheid een contact button toe te voegen aan het profiel, geeft toegang tot statistieken en de mogelijkheid tot het promoten van foto’s.

 

Contact button

Naast de volgknop staat op de Instagram bedrijfspagina een contact knop, die klanten de mogelijkheid biedt telefonisch, via sms of e-mail contact op te nemen met het bedrijf of een route te laten plannen naar de locatie.

Statistieken

De statistieken van het Instagram bedrijfsprofiel geven inzicht in je volgers, zoals demografische gegevens, en op welke tijdstippen zij het meest online zijn. Daarnaast kun je aflezen hoeveel weergaven jouw posts hebben gegenereerd en wat het verloop is van de volgers aantallen. Op deze manier kun jij content creëren die aansluit op jouw doelgroep en deze op de juiste tijdstippen online zetten.

Promotie

De mogelijkheid tot het promoten van berichten zorgt ervoor dat jij goed presterende posts direct in de app kunt omzetten naar advertenties om op deze manier nog meer potentiële klanten te bereiken. Je kiest eenvoudig een bericht dat reeds geplaatst is op de Instagram tijdlijn en voegt een ‘call-to-action’ toe. Net als bij Facebook kun je jouw doelgroep handmatig selecteren of jouw publiek door Instagram laten bepalen. Je bepaalt de duur van de advertentie en het advertentiebudget.

 

Instagram: het mooiste meisje van de klas

Gaat Instagram haar charme verliezen door deze professionalisering? Of wordt de magie van dit kanaal gemakkelijker verspreid naar een breder publiek? De mogelijkheid tot het promoten van berichten wordt toegevoegd, maar de behoeftes van de Instagram gebruiker zullen niet veranderen. Mooie plaatjes van eten en verre reizen zullen de boventoon blijven voeren en als online marketeer kun je hierop professioneler inspelen. De crux zit om de juiste content aan te laten sluiten op de toon van het kanaal.

Als online marketeers kunnen we niet wachten om Instagram als meetbaar social media platform te omarmen. Als bedrijf heb je straks inzicht in jouw doelgroep en prestaties. Hierop kun jij jouw content en strategie aanpassen. De tijd en energie die je als marketeer in Instagram stopt wordt meetbaar, net als het resultaat. Instagram wordt volwassen en alle online marketeers staan in de rij om het mooiste meisje van de klas mee te nemen naar het bal. Met smacht kijken we uit naar de bedrijfsprofielen die hopelijk zeer binnenkort in Nederland uitgerold zullen worden.

Mandy Groeneveld
Mandy Groeneveld
[email protected]


X