Is Facebook verleden tijd?

Ondanks dat het aantal Facebook gebruikers vorig jaar met 230.000 steeg en dit jaar gegroeid is met maar een kleine 39.000 gebruikers, blijft het opvallend dat het aantal dagelijkse gebruikers met 200.000 is toegenomen. Facebook is dus naast WhatsApp nog steeds leading onder alle social media kanalen. Is Facebook dan naast persoonlijk gebruik ook nog steeds interessant als bedrijfspagina?’

Afgelopen jaar heeft Facebook enorm onder de loep gelegen. Zo is de privacy en de beperkte mogelijkheden op het gebied van adverteren aan bod gekomen en daar is veel in verbetert. Hoe blijf je dan als ondernemer goed zichtbaar met jouw bedrijf? Waar moet je als ondernemer zeker op letten en vooral: waar moet je beginnen?

Breng als eerste jouw doelgroep in kaart. Dit helpt jou om te kiezen welke social media kanalen bij jouw doelgroep aansluit. In het blog van Mandy Groeneveld lees je alles over de leeftijden, cijfers en doelgroepen. Het onderzoeksbureau Newcom doet jaarlijks groot onderzoek onder 7.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder. Ons social media team heeft de opvallendste ontwikkeling op een rij gezet in. Benieuwd naar deze ontwikkelingen? Klik hier.

Een belangrijke reden om zeker een Facebook bedrijfspagina aan te maken en te onderhouden is om aan je naamsbekendheid te werken. Naast je vrienden, familie en zakelijke relaties wil je ook jouw doelgroep bereiken. Maar let op: Het grootste deel van de volgers van je bedrijfspagina op Facebook krijgt jouw posts niet te zien. Dit heeft ermee te maken dat Facebook er commercieel belang bij heeft om jou niet al jouw fans te laten bereiken. Het organische bereik wordt daardoor de laatste jaren steeds kleiner.

Toch is er een mogelijkheid om jouw doelgroep alsnog te bereiken. Namelijk dankzij het uitgebreide advertentiebeheer  van Facebook. In het afgelopen jaar zijn tal van mogelijkheden toegevoegd aan het advertentiebeheer om jouw doelgroep nog specifieker te kunnen bereiken. Naast de basis zoals demografische kenmerken, leeftijd en interesses kun je daarnaast nog meer specifieke doelgroepen aanmaken. Door de basis kenmerken te combineren met de segmentatie op voorkeuren en interesses, kun je een hele specifieke doelgroep bereiken. Daarnaast is het mogelijk om vergelijkbare doelgroepen, de zogenoemde lookalike doelgroep aan te maken. Op basis van een lijst met e-mailadressen van klanten, websitebezoekers of mensen die betrokken waren bij je Facebookpost kun je een vergelijkbare doelgroep maken om je advertentie aan te tonen. Of sluit bijvoorbeeld mensen uit in je doelgroep die al een aankoop hebben gedaan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Start niet te groot met adverteren. Ga aan de slag en maak diverse doelgroepen aan. Probeer eens een dag budget tussen de € 5,- en € 7,- per dag uit en bekijk je resultaten na een week.

Oké, maar wat ga je dan communiceren naar jouw volgers? Wees actief en creëer engagement, plaats like-able content, zodat men ook snel de neiging krijgt om jouw bedrijf te ‘volgen’. Op Facebook bereik kun je dus een brede doelgroep bereiken mits je dit goed inzet! Waar de één zich richt op de B2C, richt de ander zich op de B2B markt. Feit blijft dat mensen van mensen kopen.

Wees dus persoonlijk en plaats relevante content. Speel in op de behoefte van je doelgroep en ga de interactie aan.

Bekijk welke post wel of juist helemaal niet scoort en pas je content hierop aan. Relevantie = key! Gebruikers krijgen dagelijks ontzettend veel berichten te zien. Zorg dat de duim of muis niet meteen verder scrollt maar probeer de aandacht minstens 3 seconden vast te houden. Dit is goed voor het bereik van je bericht. Check maandelijks jouw resultaten in je statistieken op de bedrijfspagina. Waar moet je op letten? Kijk naar de interactie ratio en het bereik per post.

In de afgelopen periode is het privacy gedeelte op Facebook ook grondig aangepakt. Om optimaal te kunnen adverteren op Facebook raad ik je aan om even het blog van mijn collega Fenna Langeslag te lezen. Zij vertelt je alles over de beperkingen ten opzichte van de advertentieprestaties.

Ben jij ready om aan de slag te gaan met jouw bedrijfspagina? Je hebt zojuist gelezen dat je eerst de doelgroep goed in kaart moet brengen alvorens je start met posten of adverteren. Twijfel je nog en wil je graag even sparren? Wij helpen je graag met het inzetten, analyseren en evalueren, zodat jij optimaal jouw doelen bereikt. Stuur ons een bericht voor meer informatie!

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X