Employer Branding

Wat is Employer Branding?

Onderscheid jouw bedrijf met een sterk werkgeversmerk

Om tegenwoordig die perfecte sollicitant aan te trekken is het van belang om je als bedrijf te onderscheiden in de arbeidsmarkt. Sollicitanten hebben de banen voor het uitkiezen en gaan voor het bedrijf dat in hun ogen iets unieks heeft. Maar ook het behouden van jouw personeel is belangrijk in de huidige arbeidsmarkt. Door het grote aanbod is de kans dat personeel overstapt naar een andere werkgever groter dan ooit. Maar hoe doe je dit? Het heeft allemaal te maken met jouw werkgeversmerk, ofwel jouw employer branding!

Wat is Employer Branding?

Maar, wat is employer branding? Hoe pas ik het toe? Wat is mijn eigen employer brand? Dit zijn vragen die nu waarschijnlijk bij jou naar boven komen. Als eerst is het van belang om te weten wat employer branding is. De definitie is dan ook als volgt:

“Employer branding is het creëren, communiceren en managen van een aantrekkelijk, onderscheidend en authentiek werkgeversimago, zowel bij huidige als potentiële medewerkers.”

Ofwel met employer branding vertel jij wat jouw organisatie zo uniek maakt en start je met het creëren van een merkvoorkeur. Daarbij kun je hiermee ook het bereik onder de latente doelgroep vergroten. Employer branding zijn alle activiteiten die jij onderneemt om de gewenste voorkeurspositite te krijgen bij de juiste doelgroep. 

Maar het gaat niet alleen om het communiceren naar de buitenwereld. Het gaat namelijk ook over hoe je jouw bedrijf vanuit een interne identiteit positioneert naar de arbeidsmarkt. Jouw werknemers zijn onderdeel van het DNA van jouw organisatie.’Waarom ben jij trots op de organisatie?’ is een vraag die je aan eigen werknemers kunt vragen om jouw onderscheidend vermogen te ontdekken. Daarbij is ook de stijl van leidinggeven en de mogelijkheid voor persoonlijke groei onderdeel van het employer brand. 

Het sollicitatieproces

De huidige sollicitant kijkt niet meer enkel naar een vacature, maar gaat veel verder dan dat. De website wordt bezocht, de social media kanalen worden doorgespit en ook medewerkers en de eigenaren worden vaak bekeken via LinkedIn. De sollicitant wilt weten waar hij terecht komt. Daarbij is de match tussen de sollicitant en de organisatie van groot belang. En van deze match heb jij als ondernemer ook profijt. Medewerkers met een match met het merk presteren beter en blijven langer. Daarbij solliciteert zelfs 69% van de sollicitanten sneller wanneer een merk actief gemanaged wordt. Ofwel wanneer de organisatie actief bezig is met employer branding.

Jouw Employer Branding strategie

Wat employer branding is, dat weet je nu wel ongeveer. Maar wat zijn dan de vervolgstappen en employer branding trends? Bepaal eerst de doelgroep bij wie jij een voorkeurspositie wilt verkrijgen. De volgende stap is op een rijtje zetten wat jouw bedrijf zo uniek maakt. Wat is het DNA van jouw bedrijf en wat is jouw onderscheidend vermogen? Wanneer je de doelgroep in beeld hebt en je weet wat jouw bedrijf uniek maakt is het tijd om de EVP te formuleren. Ofwel de Employer Value Proposition. 

Benieuwd hoe jouw employer branding strategie eruit zou kunnen zien? Onze marketing adviseurs kunnen niet wachten om hun adviezen hierover los te laten! Klik hier voor meer informatie.

About The Author

Iris Tolen
Iris Tolen
[email protected]


X