blog-header-1-1024x475

Welk Social platform groeit in 2018 als een raket?

Gisteren zaten we vol afwachting en met een lichte kwispel te wachten op het jaarlijkse ‘Nationale Social Media Onderzoek’ van Newcom. Hoewel de uitkomsten van dit onderzoek niet geheel onbekend of onverwacht zijn, is het toch handig om de uitkomsten te vergelijken met het onderzoek uit 2017 en conclusies te trekken over met name Facebook.

De laatste tijd wordt veel geschreven over Facebook, mede door de aangekondigde veranderingen in het algoritme die je nieuwe nieuwsfeed zullen bepalen. Vorige week hebben we hier een blog over geschreven met vier tips hoe je toch zichtbaar blijft in de nieuwe nieuwsfeed. Gisteren zaten we vol afwachting en met een lichte kwispel te wachten op het jaarlijkse ‘Nationale Social Media Onderzoek’ van Newcom. Hoewel de uitkomsten van dit onderzoek niet geheel onbekend of onverwacht zijn, is het toch handig om de uitkomsten te vergelijken met het onderzoek uit 2017 en conclusies te trekken over met name Facebook.

 1. Facebook is nog altijd groot

Hoewel Facebook (na WhatsApp) nog altijd het grootste aantal gebruikers telt, is het dagelijks gebruik om en nabij gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Enkel onder 15-19-jarigen is het aantal dagelijkse gebruikers, net als in 2017, gedaald. Facebook behoudt echter zijn sterke positie in de andere leeftijdsgroepen. In de categorieën 65-79 jaar en 80+ zijn ze zelfs groter dan WhatsApp.

 1. Jongeren ‘migreren’ van Facebook

Stoppen jongeren in deze leeftijdscategorie dan met het gebruik van social media? Uiteraard niet! De trends van de afgelopen jaren zet zich gewoon voort. Instagram en Snapchat zijn wederom een stuk populairder geworden onder 15-19-jarigen. Naast een aantal standaardopties konden jongeren voor dit onderzoek een opmerkingenveld invullen om aan te geven waarom ze steeds minder gebruik maken van Facebook. Een van de redenen die jongeren geven is dat ze zich minder thuis voelen tussen de relatief oudere gebruikers van Facebook.

 

 1. De toekomst van Social Media

Ongeveer een derde van de 15-19-jarigen geeft namelijk de volgende reden om af te haken van Facebook: ‘Het nieuwsoverzicht is continu hetzelfde en er zitten te veel mensen op waar ik niks (meer) mee heb’. Het is bijna februari, tijd voor de grote aanpassing in het nieuwsoverzicht van Facebook. Zal Facebook de vraag beantwoorden en ook écht meer berichten van vrienden en familie tonen? We zijn even benieuwd als jij bent en hopen dat het vernieuwde nieuwsoverzicht weer interessant en relevant zal worden. Al blijven we hier gewoon rustig, want we zijn er niet van overtuigd dat de functie van Facebook Stories of een aangepast algoritme ervoor gaat zorgen dat jongeren massaal Facebook zullen blijven gebruiken. De migratie van jongeren richting Instagram en Snapchat zal in 2018, net als in de afgelopen paar jaren, steeds verder gaan. Ook onder 20-39-jarigen zien we namelijk al het Instagram gebruik fors stijgen.

 

 1. Instagram blijft groeien!

Instagram groeit in elke leeftijdscategorie. Niet alleen het totale gebruik, maar ook het aantal dagelijkse gebruikers is behoorlijk gegroeid ten opzichte van 2017. De grootste groei zien we, niet geheel verrassend, in de leeftijdscategorieën 15-19 jaar en 20-39 jaar.

Laten we overgaan tot de conclusies die Newcom samenvattend geeft naar aanleiding van het onderzoek zijn:

 • WhatsApp is het grootste platform in 2018 onder Nederlanders, gevolgd door Facebook en YouTube.
 • Instagram groeit het sterkst en heeft nu 4.1 miljoen gebruikers, waarvan 2.1 miljoen dagelijks op het platform te vinden zijn.
 • Facebook verliest terrein onder jongeren tot 20 jaar, ook in het dagelijks gebruik. We verwachten dat deze trend doorzet ondanks de nieuwe ontwikkelingen.
 • Instagram, Snapchat & YouTube zijn relatief sterk onder jongeren van 15 tot en met 19 jaar.
 • Facebook heeft nog altijd een sterke positie in leeftijdscategorieën van 20 jaar en ouder.
 • Het gebruik van WhatsApp & Instagram groeit in bijna alle leeftijdscategorieën.
 • Het vertrouwen in social media is nog altijd beperkt, de zorgen om privacy blijven hoog.

Welke doelgroep je ook wilt bereiken of welke juist niet, neem gewoon contact met ons op zodat we samen hierover kunnen sparren. Wij delen graag onze kennis met jou! Oja, jezelf aanmelden voor een Facebook training is ook een goed idee! Wij bieden jou een leerzame workshop met de beste tips & tricks. Aanmelden kan via deze link

Ilse Lazarus
Ilse Lazarus
[email protected]


X