Zorg dat je zichtbaar blijft in Facebook!

Je hebt het vast al een paar keer voorbij zien komen in andere blogs en op nieuwssites. Facebook past de voorkeuren aan in het nieuwsoverzicht! Dit betekent, minder goed nieuws voor bedrijven met een bedrijfspagina aangezien Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft beslist om voorrang te geven aan foto’s en content van vrienden en familie. Hoe zorg je ervoor dat jouw berichten toch getoond worden in het nieuwsoverzicht?

Allereerst gewoon rustig blijven. Het platform heeft de afgelopen 10 jaar meer van deze beloftes gemaakt. Alleen al om de gebruikers aan te moedigen om meer tijd te spenderen op Facebook. Om hiervoor te zorgen geeft Facebook voorrang aan content, foto’s en video’s van vrienden en familie. De posts met de meeste interactie zullen als eerste getoond worden. Daarom zullen gebruikers meer van hun vrienden en familie zien en minder van merken, bedrijfspagina’s en advertenties.

Door het aantal berichten van merken, bedrijfspagina’s en advertenties te verlagen en een positieve gebruikerservaring te versterken, koestert het platform zijn eigen community zodat er straks weer ruimte is voor de merken en reclames. Facebook heeft aangegeven niet de inhoud uit de nieuwsfeed te verwijderen, maar de aanwezigheid te verminderen. (Mark Zuckerberg heeft gezegd dat de pagina-inhoud na de wijziging ongeveer 4% van de inhoud van de nieuws feed zal uitmaken. Op de dag van vandaag is het minder dan ongeveer 5%).

De score van de posts wordt gebaseerd op heel veel punten. Een van de belangrijkste punten zijn:
– Hoe lang geleden een post is geplaatst.
– Of je de afgelopen tijd posts van dezelfde bron hebt bekeken.
– Of je de afgelopen tijd posts van dezelfde bron hebt geliked, of er op hebt gereageerd.
– Of vrienden waar jij veel mee interacteert op Facebook, interacteren met de post of de bron van de post.

Lees snel verder en gebruik de vier tips om je verder te helpen de aanwezigheid binnen de nieuwsfeed van Facebook te behouden. Laten we ons vooral voorhouden, de lat voor relevante content gaat omhoog! Je mag nu nog creatiever en unieker zijn in de posts die je bedenkt. Zorg dat je de doelgroep raakt!

1. Facebook advertenties

Gebruik Facebook als elk ander marketingkanaal. Maak meer gebruik van Facebook advertenties. Het is een goede manier om ervoor te zorgen dat je bericht beter zichtbaar wordt. Met organische Facebook berichten heb je steeds minder bereik en ook de target mogelijkheden zijn beperkt. Stel eens een advertentie in en bekijk de target mogelijkheden binnen het advertentie systeem. Zo zorg je ook nog eens ervoor dat de juiste doelgroep jouw berichten ziet!

2. Video-advertentie

Video, video en nog eens video! Facebook en de meeste gebruikers zijn tegenwoordig geobsedeerd hierdoor. Het gemak van ‘het even kijken en doorscrollen’ zorgt ervoor dat je niet meer leest, maar snel even de tijdlijn checkt en alle informatie snel behapt. Maak daarom een relevante video die gebruikers misschien wel herhaaldelijk willen bekijken en hierdoor terugkeren naar de pagina om andere video-inhoud te bekijken. Op deze manier krijg je na de posts van familie en vrienden de voorkeur in de Facebook nieuwsfeed.

3. Moedig de optie “als eerste weergeven” aan.

Facebook introduceerde de “als eerste weergeven” optie voor bedrijfspagina’s een tijdje geleden aan, en het lijkt een nog belangrijker optie te zijn geworden. Wanneer een gebruiker deze optie selecteert voor jouw pagina, worden alle berichten die je plaatst bovenaan de nieuwsfeed weergegeven. Maar ook dit klinkt te mooi om waar te zijn.  Als je denkt dat Facebook gebruikers al jouw content als eerste in hun nieuwsfeed willen zien, think again! Daarnaast, als alle andere bedrijfspagina’s op hetzelfde idee komen, is de functie onbruikbaar en filtert Facebook weer vanzelf. Gebruikers aanmoedigen om jouw bedrijfspagina als eerste te zien, is een optie, maar ik beveel liever aan om de nieuwe indeling in de nieuwsfeed te accepteren en vaker een Facebook advertentie in te zetten, in plaats van ze te spammen met al jouw inhoud.

4. Vermijd ‘bedelen’ om likes/reacties/delen

Engagement bait is een spammerige tactiek die al jaren wordt gebruikt om meer pagina likes en meer bereik te krijgen. Als je in de nieuwe Facebook nieuwsfeed gezien wilt worden, doe het volgende dan niet (meer):

  • Tag: Mensen vragen hun vrienden te taggen.
  • Reactie plaatsen: Mensen vragen commentaar te geven met specifieke antwoorden (woorden, cijfers, emoji‘s).
  • Stemmen: Mensen vragen om te stemmen met behulp van reacties, delen of andere manieren om een stem te vertegenwoordigen.
  • Reactie d.m.v. smiley: Mensen vragen om op de post te reageren door middel van een like, love, haha, wow, boos en verdrietig emoji.
  • Delen: Mensen vragen om de post met hun vrienden te delen.

 

Dit soort acties zal in de nieuwe Facebook nieuwsfeed sterk worden gecheckt, waardoor het moeilijker wordt voor mensen om jouw inhoud te bekijken. Toch ook wel goed nieuws! Zo zullen we straks niet meer de waardeloze posts voorbij zien komen zoals, ‘de volgende namen worden in 2018 mama’. Het is dus niet het einde van de wereld als jij wél weet hoe je gebruik maakt van Facebook en goede content weet te plaatsen! Investeer dus eens wat vaker in Facebook advertenties en test eens met video advertenties.

Heb jij al een idee welke content je gaat plaatsen? Of kunnen we samen sparren over creatieve, unieke en relevantie content? Neem vrijblijvend contact met ons op of meld je aan voor een leerzame Facebook workshop!

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X