Dé designtrends van 2021

Aan het einde van een jaar blikken we vaak terug naar het afgelopen jaar. In het begin van het nieuwe jaar kijken we vaak vol optimisme naar wat er komen gaat. Zo ook naar welke designtrends er voor de deur staan. Het zal je vast niet verbazen dat enkele van deze trends voortkomen uit de coronapandemie.

 

Surrealisme

Een jaar geleden hadden we ons niet voor kunnen stellen dat onze samenleving zo op zijn kop gezet zou gaan worden. Alles wat voorheen normaal was, wordt ineens iets bijzonders. Geen handen meer schudden of je ouders een knuffel geven. Het voelt allemaal een beetje onwerkelijk. Dit onwerkelijke gevoel is omgezet in een designtrend: surrealisme. Surrealisme is een kunststroming die je zou kunnen kennen door de Spaanse schilder Salvador Dali. Het kunstwerk ‘De volharding der herinnering’ met haar hangende klokken is immers wereldberoemd. Deze stroming wordt gekenmerkt door absurdistische droomwerelden die lijken op onze eigen wereld, maar waarin niets onmogelijk is. Dit concept kan ook worden gebruikt in illustraties en foto’s. Het moeilijke aan deze stijl is om een geloofwaardig beeld te maken wat de droomwereld en de echte wereld naadloos in elkaar over laat gaan.

Schone kunsten

We blijven even binnen de kunstwereld met trend twee: schone kunsten. Deze term beslaat elke kunstvorm die enkel gaat over de esthetische waarde van een kunstwerk, ofwel de schoonheid ervan, of om een kunstzinnig idee te verwezenlijken. Schone kunsten hebben, in tegenstelling tot toegepaste kunst, niets met geld of gebruiksgemak te maken. Toch vervaagt in deze trend de grens tussen toegepaste kunst en de schone kunsten. Product- en portretfoto’s zien er in deze trend uit alsof ze geschilderd zouden kunnen zijn in de 17e eeuw. Maar ook penseelstreken en abstracte kunst kunnen onderdeel worden van bijvoorbeeld het design van een etiket of een verpakking. Een juist gebruik van deze stijl zorgt voor een gevoel van luxe.

Authentiek en eerlijk

Veel bedrijven hebben ingespeeld op de ‘Black lives matter’-protesten door meer donkergekleurde mensen af te beelden in hun uitingen. Echter zijn sommige bedrijven hier wat ver in doorgeslagen en hebben juist daarop negatieve reacties gekregen. Als reactie hierop komt trend drie: authenticiteit. Mensen willen een geloofwaardige afspiegeling van de samenleving zien, met voldoende variatie in personen. Je kunt variëren in geslacht, etniciteit, seksuele voorkeur en lichaamsomvang, maar verlies jezelf niet in politieke correctheid. Probeer hierin een goede balans te vinden. Jouw doelgroep heeft namelijk snel door wanneer de boodschap die je probeert over te brengen niet oprecht is. Te veel photoshop is ook een no-go. Laat de mensen zien zoals ze zijn, houd het authentiek!

Go green!

Trends kunnen ook inspelen op iets wat we missen in ons leven. Tijdens de pandemie hebben we allemaal veel binnen gezeten en we hebben ons misschien ook geïsoleerd gevoeld. Het is dan ook niet gek dat de buitenwereld zich een weg naar binnen heeft gevonden. Natuurlijke elementen en foto’s van bosrijke omgevingen geven ons een prettig, vertrouwd gevoel. Deze vierde trend haalt elementen uit de natuur, denk aan bladeren en bloemen, maar ook de aardse tinten. Naast het verlangen om er weer op uit te gaan, zijn we natuurlijk ook allemaal wat milieubewuster geworden. Nog een reden dat dit één van de designtrends van 2021 wordt.

Geometrisch

De laatste trend gaat helemaal back to basics. De geometrische trend brengt afbeeldingen terug tot basale wiskundige vormen: cirkels, vierkanten en driehoeken. Op zich is dit niets nieuws onder de zon, maar deze stijl kan ook om worden gezet naar 3D-designs. Door gebruik te maken van abstracte vormen als piramides, bollen en kubussen trek je deze stijl helemaal naar het heden. In deze stijl staat het spelen met kleur en vormen centraal.

Wat al deze trends verbindt, is een voorzichtig gevoel van optimisme. In 2021 kijken we uit naar een rooskleurige toekomst. We durven weer te dromen, denken aan het milieu en zijn verdraagzaam naar elkaar toe. Voor ons wordt 2021 een positief jaar vol passie en ambitie en ook weer mooie resultaten!

Wil je graag aan de slag gaan met de nieuwe design trends van 2021 of heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

About The Author

Ivo Nouwen
Ivo Nouwen
[email protected]


X