Digital events

Digital events: zo creëer je tóch het saamhorigheidsgevoel

Een lijf vol adrenaline, last minute veranderingen, de laatste doorloop en het welbekende ‘’GO’’ seintje door de portofoon. Allemaal herkenbare dingen die evenementenorganisaties momenteel niet kunnen ervaren. Maar vooral de kick, die je als organisator krijgt wanneer je naar je publiek kijkt en de saamhorigheid met je publiek voelt, blijft een groot gemis. Helaas kunnen we in deze tijden niet met zijn alle samen voor het podium staan en even ontsnappen van de dagelijkse dingen. Maar hoe kun je als organisator tóch het gevoel van saamhorigheid, plezier en ontsnapping creëren?

Het tijdperk van digital events
Veel evenementen gaan niet bij de pakken neerzitten en denken in oplossingen. Waar bezoekers momenteel niet meer naar hun favoriete evenement kunnen gaan, kunnen favoriete evenementen wel in de woonkamer van de bezoeker terechtkomen. Zo zie je dat steeds meer evenementen besluiten om de verbroedering met hun publiek online te creëren. Evenementenorganisatie MOJO lanceerde een interactieve streaming platform genaamd Larger then Live. Zo gaven zij verschillende Nederlandse artiesten toch een podium. Via een goedlopende livestream konden de artiesten een optreden geven vanuit de Ziggo Dome.

Ook Tomorrowland bleef niet stilzitten en organiseerde een digital festival; Tomorrowland all over the world. Een spectaculaire ervaring die toegankelijk is voor iedereen over de hele wereld. Op het gebied van 3D-design, videoproductie, gaming en special effects werden ’s werelds beste technologieën ingezet om acht verschillende podia samen te kunnen brengen met de grootste artiesten in elektronische muziek. Al snel volgenden er meerdere digital events. Zo creëerde onder andere Amsterdam Dance Event een online platform voor hun publiek. Een virtuele ervaring met livestreams, dj-sets, documentaires, Q&A’s en masterclasses rechtstreeks in de woonkamer van de bezoeker.

Een interactieve digitale terugblik
Waar andere grote evenementenorganisaties kozen voor het livestreamen van optredens, greep Pinkpop Festival dit jaar de mogelijkheid om met hun bezoekers interactief terug te blikken op de afgelopen 50 jaar Pinkpop. Om de Pinkpopbezoeker en ook trouwe werknemers toch het bekende saamhorigheidsgevoel te bieden, hostte het festival samen met Pinkpop-presentator Sander Ruijters een quiz over de afgelopen 50 jaar Pinkpop. Na 50 jaar bracht Pinkpop een Pinkpop-event naar de woonkamer van hun trouwe bezoeker en werknemers. Bovendien opende ook een aantal Nederlandse poppodia speciaal voor deze avond hun deuren als een ware coronaproof Pinkpopquiz-honk. Mede dankzij dit initiatief werden bezoekers ook vindingrijk waardoor ze toch even het bekende festivalgevoel konden herbeleven en even konden ontsnappen aan de dagelijkse dingen. Zo creëerde een aantal Pinkpopgangers hun eigen Pinkpopcamping in de tuin, bakten ze hun eigen Pinkpopfrietje en beantwoordden ze de quizvragen in hun eigen Pinkpop Kalm Aan Laan Lounge.  Alles voor dat welbekende saamhorigheidsgevoel.

Foto: Sascha Teschner

Voor een organisator en vooral de bezoeker blijft het organiseren en bezoeken van fysieke evenementen uiteraard een groot gemis. Als organisator ga je door een achtbaan van emoties en dat kan je niet vervangen met een online evenement. Maar, het organiseren van digitale evenementen geeft ons toch een houvast, een manier om samen te komen en die emoties, al dan wel op afstand, toch met elkaar te kunnen delen. Iedereen heeft soms een ontsnapping aan de realiteit nodig, of dat nu fysiek of digitaal is.

Wil jij meer weten of wil je misschien zelf aan de slag gaan met het organiseren van een digital event? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Gina Janssen
[email protected]


X