Digitale toegankelijkheid

Is jouw website digitaal toegankelijk?

Er zijn in Nederland tussen de 2.000.000 en 4.500.000 mensen met een beperking. Het zijn mensen met visuele, auditieve, verstandelijke en fysieke beperkingen. Ook senioren en mensen met dyslexie hebben baat aan optimale digitale toegankelijkheid en vallen in deze groep. Wanneer je website niet toegankelijk is voor deze groep mis je dus bijna vijf miljoen potentiële klanten.

Website aanpassen

Het toegankelijk maken van je website voor deze groep is van groot belang. Een voorbeeld: de hulpmiddelen die blinden helpen om door een website te navigeren zijn afhankelijk van de instellingen van de website. Als deze instellingen niet correct zijn ingesteld kan iemand met een visuele beperking niks met je website. Zo verlies je een potentiële nieuwe klant.

Oplossing

Gebruik contrasterende kleuren, voeg ALT-teksten toe aan afbeelding en zorg voor ondertitels bij video’s. Door aan deze en nog meer dan 70 andere criteria te voldoen kun jij jouw website volledig toegankelijk maken.

Wet 

Het is wettelijk verplicht voor websites om te voldoen aan toegankelijkheidseisen. Dit staat beschreven in de wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Als een website of app niet toegankelijk is kan een burger zich beroepen op deze wet. Dit geldt dus voor alle websites, niet alleen websites van de overheid. (Websites van de overheid zijn sinds september 2020 wettelijk verplicht om toegankelijk te zijn).

Niet alleen voor mensen met een beperking

Iedereen moet gebruik kunnen maken van digitale informatie en dienstverlening. Ook voor mensen zonder een beperking is een volledig toegankelijke website voordelig: stel je zit in de stilte coupe, of je breekt je duim?

Onze aanpak

MijnMarketing.com streeft ernaar om alle websites die we opleveren toegankelijk te maken. Maar we geven ook graag vrijblijvend advies voor jouw website! Na een gesprek beginnen we met een scan van de website om zo te bepalen waar de verbeterpunten liggen voor volledige toegankelijkheid. Dan kan je eigen webmaster deze aanpassen, of wij doen dit voor je.

Wil je meer weten over de toegankelijkheid van jouw website? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Anna Schrander
[email protected]


X