Hoe kom je in de lokale zoekresultaten van Google?

Google geeft ons genoeg huiswerk

Heb je problemen om met je bedrijf in de lokale zoekresultaten van Google te komen? Troost jezelf want je bent niet de enige. Door de jaren heen heeft Google verschillende aanpassingen gedaan wat betreft de zoekresultaten. Zo zijn ze van zeven bedrijfsvermeldingen naar drie gegaan. Tevens hebben ze hun advertenties aan de rechterkant verwijderd en heeft Google nu alleen advertenties aan de boven- en onderkant van een pagina.

Om het nog erger te maken heeft Google een filter geïntroduceerd die ervoor zorgt dat bedrijven juist wel in de lokale zoekresultaten verschijnen of niet. Wij geven jou een aantal tips om je website in de lokale zoekresultaten te krijgen.

 

Welke factoren zorgen ervoor om opgenomen te worden?

Net zoals er een peloton aan factoren zijn die ervoor zorgen dat je website hoog in de organische ranking verschijnt, zijn er ook een legio aan factoren die bijdragen aan een plaats binnen de lokale zoekresultaten.

 

 

1. Afstand is bepalend

Dankzij het feit dat mobiel zoekverkeer steeds belangrijker wordt, heeft Google besloten om de locatie van de bezoeker mee te nemen in het tonen van de resultaten. Dit betekent dat lokale zoekresultaten ook kunnen afhangen van de locatie waar het bedrijf zich fysiek bevindt zodra er een zoekopdracht wordt ingevoerd.

Een paar jaar geleden was je kansloos als je fysiek niet gevestigd zat in een grote stad. Het was moeilijk om te scoren als er werd gezocht op ‘bedrijscategorie + grote stad’. Dit omdat je niet gevestigd was in deze grote stad, maar wellicht in een naastgelegen stad. Dit is echter met de nieuwe update van Google veranderd.

 

2. Google Mijn Bedrijf categorieën

Bij het selecteren van een Google Mijn Bedrijf-categorie is het belangrijk dat de meest relevante categorie wordt geselecteerd. Als een concurrent je overtreft, zoek dan uit welke categorieën deze concurrent gebruikt en selecteer deze categorieën. Bekijk ook andere online aspecten die zij inzetten en probeer ze te overtreffen. Zoekmachine optimalisatie kan hier enorm bij helpen. Probeer bij het selecteren van categorieën niet te veel categorieën te selecteren. Dit kan namelijk verwarrend zijn voor Google. Probeer een aantal minder specifieke categorieën te verwijderen en kijk of dit helpt in het stijgen in de rankings van de lokale zoekresultaten.

 

 

3. Fysiek adres

Probeer niet hetzelfde adres als je concurrent te hebben. Dit betekent dat als je je in hetzelfde kantoorgebouw bevindt het mogelijk is dat je vermelding mogelijk niet wordt weergegeven in lokale zoekresultaten. Veel mensen denken dat het toevoegen van een huistoevoeging voldoende is. Dit echter niet zo! Ook als een concurrent een paar straten verder is gevestigd kan dit van invloed zijn. Het advies is dan ook wanneer een concurrent dicht in de omgeving zit, een andere primaire categorie te selecteren.

 

4. Praktijken

Als je een arts, accountant of advocaat bent die met verschillende professionals op dezelfde locatie werken, dan kan het ook voorkomen dat sommige vermeldingen uit de resultaten worden gefilterd. Waarom? Google wil niet dat één bedrijf de eerste pagina met lokale zoekresultaten van Google domineert. Dit betekent dat alle professionals binnen de praktijk in wezen met elkaar concurreren.

Zorg er zodoende voor dat elke professional een andere categorie (indien mogelijk) gebruikt die naar een andere URL verwijst. Verwijs ze in ieder geval niet allemaal naar dezelfde startpagina. Een ander aspect om op te letten is om de professionals van elkaar te onderscheiden met een unieke lokaal telefoonnummer.

 

5. Andere factoren

Reviews: is alles hetzelfde en heb je grotendeels 5-sterren? Grote kans dat je hoger rankt dan je concurrenten. Het reviewsysteem van Google is maar één van de vele reviewssites. Vraag klanten ook om bijvoorbeeld reviews te plaatsen op Facebook, Yelp etc.

Berichten: heb je interactie met potentiële klanten door ze iets speciaals te bieden zodra ze je bedrijfsvermelding zien? Door contact te maken met je potentiële klanten door een post te maken, weet Google dat je oplet en je gebruikers een speciale deal geeft. Meer ‘interacties’ met je potentiële klanten kan je helpen om te stijgen in de lokale zoekresultaten.

Google+: plaats je je berichten op Facebook en Twitter? Plaats het bericht dan ook op Google+. Zorg ervoor dat berichten relevant zijn en schrijf een bericht van zo’n 300 woorden.

Houd je bedrijfsvermelding up-to-date: plaats regelmatig foto’s, werk openingstijden bij en maak gebruik van de Q&A-functie. Plaats niet lukraak wat foto’s om hoger te scoren. Je bedrijfsvermelding is geen plaats voor spammerige content.

Dit zijn enkele factoren die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de positie in de lokale zoekresultaten van Google. Meer informatie nodig? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op!

Tags:
Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X