mm-blog-banner-dslrVSsmartphone-1140x457

Smartphone vs. Spiegelreflex

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

“De beste camera is degene die je bij je hebt”. Het is bijna een open deur die wordt ingetrapt, maar als je erover nadenkt, klopt het wel. Als fotograaf heb je niet altijd je professionele camera bij de hand. Gebeurt er iets onverwachts en wil je dit graag ‘on the spot’ fotograferen, grijp je al snel naar je telefoon om het moment op de gevoelige plaat vast te leggen. Het feit dat je je smartphone bijna altijd bij de hand hebt en je camera niet, spreekt in het voordeel van de smartphone. In dit blog vergelijk ik de smartphone met een ‘professionele’ camera, in mijn geval een spiegelreflex.

Megapixels

Er is een hele tijd een trend geweest dat de aankoop van een camera gebaseerd werd op het aantal megapixels. Nog altijd is het een goede graadmeter om (smartphone) camera’s te vergelijken. Maar wat zeggen megapixels nou eigenlijk? Mega is een voorvoegsel met een waarde van 1 miljoen. Één megapixel is dus 1.000.000 pixels. Hoe meer pixels een camera sensor heeft, hoe groter je een foto zonder kwaliteitsverlies af kunt drukken. Een optimale drukresolutie is 300 dots per inch. Op schermen vertaalt zich dat naar 300 pixels per inch. Een camera met een sensor van 8 megapixels zit 3x zo snel aan zijn maximaal grootte dan een camera van 24 megapixels. Een high-end smartphone als de iPhone Xs heeft 2x een 12mp camera ten opzichte van de 30,4 megapixel sensor van een high-end Canon spiegelreflexcamera. Toch zijn er ook steeds vaker smartphones die zich richten op megapixels en hiermee veel professionele camera’s achter zich laten. Wil jij je foto afdrukken op een groot formaat? Dan is een spiegelreflex dé optie voor jou.

Lichtgevoeligheid

Een ander aspect waarop jij jouw keuze kunt baseren, is de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe gevoeliger de sensor is, hoe minder ‘korrelig’ de foto bij weinig licht uit komt te zien. Om in donkere omstandigheden een goede belichting van je foto te krijgen, is het vaak essentieel de ISO-waarde hoog te zetten. Je smartphonecamera doet dit vaak automatisch. Op een spiegelreflex kun je dit zelf instellen. De regel is echter: hoe hoger het ISO-getal, hoe meer ruis er op de foto verschijnt. Aangezien spiegelreflexcamera’s over het algemeen over een grotere sensor beschikken, zijn ze vaak ook lichtgevoeliger. Dus, is het belangrijk om in donkere omstandigheden foto’s te kunnen maken? Dan wint de spiegelreflexcamera het alweer van een smartphone camera.

 

 

 

 

 

 

Randapparatuur

Een derde voordeel van de spiegelreflex is dat je er randapparatuur als flitsers aan kunt koppelen. Zo kun je het licht, zoals jij het precies wilt, sturen. Ook kun je een camera gemakkelijk bevestigen op een statief om het beeld te stabiliseren. Een ander voordeel aan de spiegelreflex is het snel kunnen wisselen van geheugenkaartjes en verschillende lenzen. Ook hier heb je met een spiegelreflex veel meer mogelijkheden dan met een smartphonecamera.

Het is dus duidelijk dat de spiegelreflexcamera het wint van de smartphonecamera. Echter is het een grote plus dat je je smartphone altijd bij je hebt en intuïtief snel een foto kunt maken. Zeker wanneer je de foto niet groot wilt afdrukken, maar hem bijvoorbeeld wilt delen op Facebook of Instagram. Wil je graag meer weten over je optimaal gebruik kunt maken van smarthphonografie? Schrijf je dan in voor onze workshop ‘Smartphonografie’ en leer hoe je jouw smartphone foto’s naar een hoger niveau kan tillen. Ga jij toch voor een professionele camera, maar ben je nog op zoek naar een professionele fotograaf? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

About The Author

Ivo Nouwen
Ivo Nouwen
[email protected]


X