mm-blog-banner-Fotografie-basis-1140x457

Til jouw fotografie naar een hoger niveau

Hoe de sluitertijd, ISO waarden en het diafragma je foto kunnen maken of breken

Fotografie, er komt meer bij kijken dan je denkt. Dagelijks kom je fotografie tegen in zowel de digitale als gedrukte vorm. Tijdens het lezen van de krant, wanneer je social media af scrolt of als je surft op het internet. Als ondernemer wil je zorgen dat jouw fotografie spraakmakend is. Er zijn enorm veel factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je aan de slag gaat met fotografie. Door de volgende instellingen te begrijpen en toe te passen, zorg je ervoor dat in 90% van de gevallen de foto gemaakt wordt zoals je die voor ogen had. Lees hieronder wat de belangrijkste instellingen zijn, zodat jij jouw fotografie naar een hoger niveau kan tillen.

Diafragma

– Het diafragma getal staat voor de grote van de lensopening (al werkt het getal andersom dan je zou denken!). Je kunt een diafragma vergelijken met de pupil van je oog. Wanneer je je in een erg lichte omgeving bevindt, zal je pupil kleiner worden. Terwijl het pupil van je oog groter wordt als er weinig omgevingslicht is.

Ten tweede zorgt de grootte van lensopening voor verschil van lichtinval waar je rekening mee dient te houden. Zeker wanneer je fotografeert in een omgeving waar minder omgevingslicht aanwezig is. Een klein diafragma getal (f1.4) en dus een grote lens opening laat veel licht binnen op een foto. Dus op het moment dat je veel scherp wilt hebben op een foto zul je moeten zorgen dat er genoeg omgevingslicht is, omdat er een groot diafragma (f22) gebruikt wordt dat weinig lichtinval opvangt. Is er niet genoeg omgevingslicht? Dan zul je het diafragma getal moeten terugdraaien. Het resultaat is dat er minder scherptediepte op de foto zal zijn, maar de cameralens vangt dan genoeg licht op waardoor de foto op de juiste manier belicht wordt.

Sluitertijd

– De sluitertijd van een camera zorgt ervoor dat je een foto kan laten bewegen of bevriezen. Op het moment dat je kiest voor een sluitertijd van 1/1000 dan ga je letterlijk een beeld in 1/1000e van een seconde vastleggen. Het beeld zal ten alle tijden stilstaan. Stel je voor dat je een waterval fotografeert, dan kun je bijna alle losse waterdruppels afzonderlijk tellen die naar beneden vallen, omdat de foto zo razendsnel genomen wordt. Wil je een bewegend onderwerp, de waterval, fotograferen en laten zien dat het water ook daadwerkelijk beweegt? Dan gebruik je een lange sluitertijd zodat het water sneller stroomt dan dat de foto gemaakt wordt. Op deze manier zal de uitkomst van de foto zijn dat je een fluweelzachte stroom van water ziet. Terwijl de rest van de elementen op de foto scherp blijft aangezien deze stilstaan.


ISO – De ISO waarden van een camera zorgen ervoor dat je kunt fotograferen in donkere ruimtes zonder dat je het diafragma of de sluitertijd instelling hoeft aan te passen. Het enige nadeel aan het verhogen van je ISO waarde is dat er ruis ontstaat op de foto. Hoe hoger de ISO waarde, des te lichter de foto, hoe meer ruis.

Als laatste wil ik het hebben over een belangrijke “regel” in de fotografie wereld. Namelijk de “regel van derden”. Deze regel gaat over de compositie van het onderwerp in een foto. Op het moment dat je aan het werk gaat met deze regel, maak je een denkbeeldig raster van 3 bij 3 in de foto die je gaat maken. Het onderwerp plaats je op een van de kruisingen die ontstaan doordat de lijnen van het raster elkaar kruisen.

Als er een persoon op de foto staat, zorg je dat de ogen op een kruising van het raster zitten. Door de regel van derden toe te passen op een foto wordt de foto een stuk interessanter. De aandacht van de kijker wordt makkelijker vastgehouden dan wanneer een onderwerp prominent in het midden geplaatst wordt.

Of er nou horizontaal, verticaal of expres schuin gefotografeerd wordt, de instellingen en regel van derden kunnen in elke situatie gebruikt worden. Er zijn veel meer camera instellingen en fotografie regels, maar voor de basis zijn de bovenstaande drie instellingen en de regel van derden het belangrijkste om een foto op de juiste manier te belichten, scherp te krijgen en aantrekkelijk te maken. Het echte verschil zit in het uitproberen van nieuwe dingen en het toevoegen van creativiteit! Veel fotografie plezier!

Niels Janssen
Niels Janssen
[email protected]


X