De voordelen en nadelen van WordPress

Ieder voordeel hebt zijn nadeel

WordPress is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét content management systeem (CMS) waar de meeste websites op worden gebouwd. Laat je een website maken? Dan wordt heel vaak gebruik gemaakt van WordPress. Maar waarom zou je WordPress als CMS gebruiken? Wat zijn nu precies de voordelen van WordPress? Laten we beginnen met een klein stukje geschiedenis.

 

Constant ontwikkeling aan het platform

Het grootste voordeel is dat het platform constant wordt doorontwikkeld. Aangezien WordPress het grootste CMS is, werkt er een flinke groep ontwikkelaars aan de ontwikkeling van het platform.

 

SEO vriendelijk

WordPress is in de basis SEO vriendelijk. Doordat zoveel websites gebruik maken van WordPress en de constante ontwikkeling aan het platform zorgt ervoor dat Google WordPress websites in de basis als SEO vriendelijk ziet. Dit wil echter niet zeggen dat je direct hoog in Google scoort met een WordPress website. Je zal hiervoor je website verder moeten optimaliseren.

 

Kosteloos

WordPress is kosteloos. Voor sommige andere CMS moet je betalen, maar WordPress is geheel gratis. Betaalde CMS zijn o.a. Magento of Ghost.

 

Betaalbaar om te laten maken

Wil je een WordPress website, maar weet je niet hoe je moet beginnen? En denk je erover na om de website te laten maken? Het voordeel is dat een WordPress website over het algemeen niet al te prijzig is. Je betaalt namelijk geen hoge prijzen voor ontwikkelaars.

 

Nadelen van WordPress

WordPress kent niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen aan het gebruik. Deze zijn echter vaak te tackelen als je gedegen kennis van de materie hebt.

 

Onderhoud

WordPress brengt meerdere malen per jaar updates naar buiten. Dit zorgt voor onderhoud aan je website. Daarnaast zullen ook de plugins, mocht je deze gebruiken, geüpdatet moeten worden.

 

Veiligheid

Het CMS is wereldwijd het meest gebruikt, hierdoor is het voor hackers ook interessant om te zoeken naar lekken.

 

Snelheid

Doordat er vaak gebruik wordt gemaakt van verschillende plugins kan de website trager worden.

 

Hoe gaan wij om met de nadelen?

Om WordPress websites zo goed mogelijk te laten draaien bieden wij onderhoud aan. Hierbij verzorgen wij dagelijkse backups, die altijd terug te zetten zijn. We zorgen voor een verbeterde snelheid door gebruik te maken van caching. Daarnaast zorgen we voor beveiligingsmaatregelen om een website te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Tot slot is het ook mogelijk om een website bij ons te hosten. Onze ingestelde servers zorgen voor een beste website snelheid.

 

Alternatieven WordPress

WordPress zal voor veel websites een uitstekende basis zijn om te gebruiken als CMS. Er zijn echter ook nog veel websitebouwers die kiezen voor Joomla. Joomla werkt in grote lijnen hetzelfde als WordPress. Zo maakt Joomla bijvoorbeeld ook gebruik van thema’s en plugins. Onze ervaring is echter dat voor WordPress meer thema’s en plugins voor handen zijn en WordPress gebruiksvriendelijker is.

Eigen CMS

Ben je op zoek naar een complexe website met veel eigen wensen? Dan kan het laten bouwen van een eigen CMS een uitkomst zijn. Zo kunnen namelijk alle wensen en behoeften meegenomen worden in het CMS. Het grootste nadeel is dat er geen kant en klare plugins en thema’s voor handen zijn. Dit zorgt voor extra kosten.

Webshops

Voor kleine tot middelgrote webshops kun je prima uit de voeten met WordPress. In WordPress is het mogelijk een webshop functie te integreren aan de hand van Woocommerce. Woocommerce is een ‘webshoplaag’ bovenop WordPress. Woocommerce is in de loop der jaren qua functionaliteiten flink uitgegroeid, maar kent toch nogal wat beperkingen. Heb je echter een grote webshop of een webshop met veel functionaliteiten en wensen? Dan is Magento dé oplossing. Magento is het grootste CMS voor webshops. Eigenlijk is niks onmogelijk met Magento en als de webshop gebouwd is is het makkelijk in gebruik. Nadelen van Magento zijn: de prijs om te laten bouwen en een Magento webshop is vrij zwaar in gebruik. Dit laatste zorgt voor hoge hostingkosten.

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X