MM-blog-banner-hoe-bereik-je-de-scannende-lezer-def-1140x457

Hoe bereik je de scannende lezer?

1. Maak gebruik van het F-patroon

In een onderzoek naar het gedrag van scannende lezers is gebleken dat gebruikers lezen in een F-patroon. Wat betekent dit? De bezoeker leest het eerste stuk horizontaal. Vervolgens scant de lezer om verderop opnieuw een stuk horizontaal te lezen. Uiteindelijk zal de lezer verticaal omlaag scannen.


Bron: Nielsen Norman Group

2. Geef je tekst structuur met gebruik van piramideschrijven

Dit onderdeel sluit aan op de vorige tip. Zorg dat je begint met de belangrijkste informatie in ongeveer 30 woorden. Vervolgens breid je de tekst uit met cruciale informatie. Hierbij mag je gerust wat meer woorden gebruiken, maar houd het beknopt. Zoek de juiste woorden om met zo weinig mogelijk tekst veel te vertellen. De staart van de tekst bevat extra informatie die interessant is, maar niet de hoofdlijn van je verhaal vormt. En onthoud: kill your darlings. Is iets niet relevant aan het onderwerp? Haal het eruit en bewaar het voor een andere keer.

3. Zorg voor een goede titel

Het eerste wat de lezer ziet, is de titel van de tekst. Maak duidelijk waar het over gaat, maar verklap niet te veel. Houd het kort en gebruik het liefst maximaal acht woorden, zo’n 70 karakters. Zoek eventueel je titel op via Google om zeker te weten dat niemand anders dezelfde titel heeft gebruikt, maar wijk hier ook niet te veel van af. De ideale tekst houdt ook rekening met zoekmachine optimalisatie: gebruik zoekwoorden met genoeg zoekvolume.

4. Stop met dat blah, blah, blah

Houd je zinnen kort door te schrijven in hoofdzinnen. Het kan gebeuren dat je iets over het hoofd ziet, als je een aantal keer je tekst hebt aangepast. Laat het even rusten, neem afstand en lees het de volgende dag opnieuw. Vaak kun je dan pas écht checken of je tekst klopt. Als het niet nodig is, laat beroepsjargon dan achterwege.

Een ander risico is het gebruik van lange zinnen. Hoe langer een zin, hoe eerder een lezer de draad kwijt raakt. Zoek een proefkonijn die nog niet eerder jouw tekst heeft gelezen. Dan kun je gelijk testen of de tekst die je geschreven hebt duidelijk is. Heeft een bepaald onderwerp in de tekst toch meer toelichting nodig? Voeg dan een link toe die leidt naar een pagina met uitleg daarover. Zo kan de lezer zelf bepalen wat hij of zij leest.

5. Goede structuur en leesbaarheid

Belangrijke typografische punten voor leesbare webteksten:

  • lettertype
  • lettergrootte
  • regelafstand en spatiëring
  • wees zuinig met uitvullen en cursiveren van je tekst
  • opsommingen

 

EEN ZIN OP DEZE MANIER SCHRIJVEN HEEFT GEEN ZIN. Je merkt het misschien zelf al, het is nogal storend. Kies voor een lettertype dat past bij de uitstraling van de website én lekker leest op een beeldscherm. Behandel je webpagina niet als een Word-document. Een normale tekst kan een lettergrootte van minimaal 14 px tot maximaal 16 px prima hebben. Titels en tussenkopjes mogen natuurlijk wat groter. Werk ook met een goede regelafstand en spatiëringen. Dit geeft je teksten én de lezer lucht. Houd verder rekening met een regelafstand die 1,5 keer de grootte is van je lettertype. Tot slot: voorkom een lap tekst. Maak gebruik van opsommingen. Als je het de lezer nóg makkelijker wilt maken, voeg dan aan het begin van je tekst een kleine inhoudsopgave met springlinks toe. Dan kan de lezer met één klik naar het gewenste stuk.

6. Houd je lezer vast met een mooie opmaak

Gebruik af en toe wat beeldmateriaal, zoals foto’s en video’s. Zorg wel dat het relevant is voor het onderwerp en toegevoegde waarde levert aan de inhoud. Goed beeldmateriaal zegt soms meer dan woorden en kan zo ook een tekst versterken.

Now it’s your turn! Met bovenstaande tips kun je zelf aan de slag om de beste teksten te schrijven die van A tot Z kloppen. Kom je er toch niet helemaal uit of ben je op zoek naar een copywriter die bijstuurt waar mogelijk? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Demery Noma
Demery Noma
[email protected]


X