mm-blog-banner-offlinetrend-1140x457

De offline trend

Een vergeten ingrediënt in jouw marketingmix

We leven in een digitale wereld. Abonnementen voor de papieren kranten lopen steeds verder terug, steeds meer apps vervangen offline zaken als agenda’s, notitieblokken en boeken. Toch is drukwerk nog niet afgeschreven. Er zijn namelijk enkele voordelen te benoemen waardoor bedrijven toch steeds vaker weer denken aan printmedia.

De stap van online naar offline

In 2017 verscheen voor het eerst een gedrukte versie van het tijdschrift Saar, een online magazine dat gericht is op vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. Vervolgens lanceerden ze in 2018 drie edities in printvorm en voor 2019 staan vier offline versies op de planning. De allereerste editie is middels crowdfunding, een échte online trend, tot stand gekomen.

Ook Youtube celebrity Dylan Haegens kiest voor print. In december werd zijn jongerentijdschrift gelanceerd en zal tien keer per jaar verschijnen. Het klinkt misschien gek dat een internetster kiest voor een gedrukt tijdschrift in plaats van een digitaal magazine, maar het is best een logische zet.

Er zitten namelijk voordelen aan het uitbrengen van drukwerk.

  • Drukwerk zorgt voor kleine geluksmomentjes. Abonnees van onder andere tijdschriften kunnen een positieve emotionele boost ervaren wanneer hun favoriete blad op de deurmat verschijnt. E-magazines en nieuwsbrieven kunnen dezelfde waarde hebben, maar genereren zelden hetzelfde enthousiasme.
  • Uit onderzoek is gebleken dat 56% van de consumenten geprinte informatie betrouwbaarder vindt dan online media.
  • Een gemiddelde lezer van een tijdschrift is 20 tot 25 minuten aaneengesloten bezig met het magazine. Online is dit slechts 2 minuten, als je geluk hebt.
  • Mensen die kiezen voor een gedrukt magazine, vakblad of krant zijn in de meeste gevallen trouwer aan het merk.
  • Vakbladen zijn, relatief gezien, populairder dan algemene tijdschriften. Advertenties kunnen dus goed ingezet worden op een specifieke doelgroep met een gemeenschappelijke interesse.

De terugkeer van Polaroid

In 2008 maakte Polaroid bekend dat ze zouden stoppen met het produceren van film voor de Polaroid Camera’s. In de Polaroid-fabriek in Enschede startte ‘The Impossible Project’ met het ontwikkelen van Polaroid-film voor een niche markt. Echter bleek het succesvol en gaat het bedrijf sinds 2017 verder onder de naam Polaroid Originals. Onder deze naam worden nu ook Polaroid-camera’s geproduceerd, die de look en feel hebben van de originele camera’s, maar toch helemaal van nu zijn.

De foto’s die uit deze camera’s komen, hebben vaak een hogere emotionele waarde dan foto’s die met een digitale camera of smartphone worden gemaakt. Met een smartphone worden vaak meerdere foto’s gemaakt totdat iedereen die op de foto staat tevreden is met het resultaat. Bij een polaroid omarmen mensen sneller de imperfecties. Ook is de foto uniek en wordt er vaker naar gekeken. Zeg nou zelf, hoe vaak heb je een foto gemaakt met je smartphone en kijk je er nooit meer naar?

Print voelt persoonlijk

Ook uitnodigingen worden tegenwoordig vaak online verstuurd, bijvoorbeeld via een mailtje of een evenement op Facebook. Niet bepaald persoonlijk, wel gemakkelijk. Wanneer je een mooie uitnodiging laat drukken en via de post verstuurd, voelt de genodigde zich speciaal. Er is tijd gestoken in de relatie tussen genodigde en organisator en doordat je niet in één oogopslag kan zien wie er allemaal is uitgenodigd, voelt het exclusief.

Kies zelf ook eens voor print

Hoewel online alles meetbaar is, kan drukwerk voor de nodige afwisseling zorgen. Het is exclusief en zorgt voor een sterkere band met de ontvanger. Kies jij binnenkort ook eens voor drukwerk?

About The Author

Ivo Nouwen
Ivo Nouwen
[email protected]


X