Verschuiving binnen de Core Web Vitals

Alles wat je moet weten over de verschuiving binnen de Core Web Vitals

De wereld van web-ontwikkeling en zoekmachine optimalisatie is constant in ontwikkeling. Het is dan ook cruciaal om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates en veranderingen. Een belangrijke verandering die voor maart 2024 op de planning staat, is de vervanging van één van de Core Web Vitals: First Input Delay (FID). Deze indicator wordt vervangen door Interaction to Next Paint (INP). In dit blog leggen we uit wat dit precies voor jou betekent.

Wat zijn de Core Web Vitals?

Voordat we de vervanging van FID door INP nader zullen toelichten, is het belangrijk om te begrijpen wat de Core Web Vitals zijn. De huidige Web Core Vitals zijn drie belangrijke prestatie-indicatoren die door Google worden gebruikt om de gebruikerservaring op een website te meten. Deze indicatoren betreffen:

  • Largest Contentful Paint (LCP): Deze meet de laadsnelheid van de pagina en identificeert het moment waarop het grootste content element van de pagina zichtbaar wordt voor de gebruiker.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Deze meet de visuele stabiliteit van de pagina door te controleren of elementen onverwachts verschuiven tijdens het laden.
  • First Input Delay (FID): Deze meet de interactiviteit van de pagina door te kijken naar de vertraging tussen het moment waarop een gebruiker een actie onderneemt (zoals klikken op een knop) en het moment waarop de pagina reageert op die actie.

Vervanging FID door INP

Zoals eerder in dit blog aangegeven, staat er binnen deze Web Core Vitals een belangrijke wijziging op de kalender. Laatstgenoemde First Input Delay (FID) wordt namelijk vervangen door Interaction to Next Paint (INP). Het inzetten van de indicator INP zorgt ervoor dat er een betere en nauwkeurigere meting van de gebruikerservaring kan worden gegarandeerd. Dit heeft te maken met het grootste verschil tussen deze indicator en zijn voorganger, namelijk:

  • First Input Delay (FID) houdt alleen rekening met de eerste interactie en meet alleen de invoervertraging
  • Interaction to Next Paint (INP) houdt rekening met alle interacties en beoordeelt de gehele cyclus

Bovenstaand verschil maakt dat INP nauwkeuriger en dus beter te gebruiken is dan zijn voorganger FID.

Waarom is dit belangrijk?

Zoals vrijwel iedere wijziging in het Google landschap is het ook bij deze verschuiving van belang vroegtijdig in te spelen op wijzigingen die doorgevoerd worden. Het negeren van benodigde opvolgacties kan zorgen voor een negatieve trend in SEO-resultaten en daarnaast een negatief effect hebben op de gebruikerservaring van de website. Zoals bij iedere noemenswaardige wijziging zal Google de Core Web Vitals dan ook onder een vergrootglas leggen en zal het niet voldoen aan de maatstaf afgestraft worden door eerder genoemde gevolgen.

Verschuiving binnen de Core Web Vitals

Hoe kun je je voorbereiden op deze wijziging?

Om je website voor te bereiden op deze wijziging is het van belang om allereerst inzicht te krijgen in de huidige prestaties van de website op deze indicator. Dit inzicht kan verkregen worden uit het site-vitaliteit rapport in Google Search Console, PageSpeed Insights en/of Lighthouse. Al deze tools zien eventuele problemen, geven een INP-score en geven indien nodig aanbevelingen. Een INP-score onder de 200ms kan worden geïnterpreteerd als goed. Een score tussen 200-500ms heeft verbetering nodig en een score boven de 500ms wordt gezien als slecht. In deze laatste twee gevallen zullen er aanbevelingen zichtbaar zijn en is het belangrijk om deze op te volgen en te blijven monitoren.

Verschuiving binnen de Core Web Vitals

Ervaar je problemen en/of heb je hulp nodig bij het tijdig voorbereiden op deze belangrijke verschuiving binnen SEO? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Jinn Leffering
[email protected]


X