viral content tips facebook

4 tips voor viral content op Facebook

Word Facebook famous!

Er wordt elke dag, elk uur, elke minuut veel content aangeboden op Facebook. De kans dat jouw doelgroep jouw content ziet wordt steeds kleiner. Dit is een grote uitdaging op het gebied van content marketing. Maar hoe creëer jij content die ‘viral’ gaat en dus zoveel mogelijk mensen bereikt en moet je dat eigenlijk wel willen?

Pasgeleden ging de Facebookpagina; ‘ANWB Stelletjes’ viral! Twee jaar geleden startte de bedenker van de pagina deze pagina voor de lol. Vandaag de dag krijgt hij dagelijks foto’s doorgestuurd met de leukste ANWB Stelletjes. Herkenning is hier een belangrijk ingrediënt.

Iedereen kent wel zo’n stel, die steeds meer op elkaar begint te lijken. Dit is precies wat deze Facebookpagina sterk maakt.

 

Wat is viral content?

Viral content is een marketingtechniek die gebruikt wordt in bestaande sociale netwerken. Het doel van viral content is het vergroten van de online bekendheid van een merk. Het vergroten van het aantal likes en/of reacties zorgt ervoor dat content viral gaat. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk mensen bereiken en hiermee bekendheid creëren voor je merk. De gevolgen van virale content kunnen zeer groot zijn.

Maar wat zit achter viral content? Is er een magische truc waardoor je post de hele wereld over gaat? Helaas niet! Wij hebben een aantal belangrijke ingrediënten van viral Facebook berichten op een rij gezet, die je kunnen helpen die gewilde viral content te creëren.

 

1. Emotie

Zoveel emoties en dus ook zoveel redenen om content te delen. Een enkel bericht kan zorgen voor verdriet, vreugde, verrassing, amusement, woede of een lach. Content gaat het snelste viral bij de emotie. Lukt het je om met content mensen te raken dan wordt deze sneller gedeeld. En dan het liefst met een lach. Positieve content wordt gelukkig nog altijd vaker gedeeld dan negatieve content.

 

2. Herkenning

De berichten waarin een ‘grappige’ afbeelding of video wordt getoond en waarin je een vriend kunt taggen. Je tagged iemand door middel van zijn naam als reactie bij de content te plaatsen. Je geeft eigenlijk aan dat diegene die je tagged voldoet aan de afbeelding of video. Dit stukje herkenning zorgt al snel voor een glimlach op je gezicht. Het voorbeeld van RUMAG laat zien dat je virale content heel goed kunt combineren met commerciële doelstellingen.

 

3. Nostalgie

Nostalgische berichten hebben de potentie om veel gedeeld te worden. Platforms zoals Upcoming en Geboren in de jaren 80, opgegroeid in de jaren 90 leven er bijna op. Voor ons is onderstaande post in elk geval een feest van herkenning.

 

4. Context

Timing kan een bericht maken of breken. Zeg je iets precies op het juiste moment? Of vertel je iets dat die dag al meerdere keren gemeld is. Deze post met beelden van het derde deel van de fifty shades trilogie had deze lokale bioscoop ook de volgende dag kunnen posten. Maar door het snelle reageren wist het bericht mensen te bereiken ver buiten de doelgroep.

 

De like-en-win actie, doen of een no-go?

Een veel bekritiseerd maar ook veel gebruikte manier om viral content te creëren. De trigger om deel te nemen aan een like, deel en win actie heeft geen emotionele of ethische waarde, maar is enkel gebaseerd op eigen belang. Kans maken op 1 minuut gratis boodschappen doen. Je kent de winkel wel, maar doet normaliter je boodschappen ergens anders. Toch geef je het een like.

Er zijn veel tegenstanders van de like-en-win acties, mede doordat je ze continue voorbij ziet komen op je Facebook tijdlijn. Ze zijn vaak weinig inspirerend en welke waarde voegen ze nu echt toe aan je merk? Toch kan het voor met name lokale ondernemers een goede manier om op een snelle, eenvoudige manier een grote groep te bereiken en daarmee je aanwezigheid op Facebook kenbaar te maken met als doel meer volgers.

 

Oefening baart kunst

Sommige posts bevatten misschien alle benoemde ingredienten en krijgen nog steeds maar een paar likes. Een andere post zou volgens de regels niet scoren maar de likes en reacties stromen binnen. Daarom geldt: oefening baart kunst. Blijf proberen en blijf vooral content creëren waar je doelgroep op zit te wachten.

Met welk type post ben jij viral gegaan?

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X