mm-blog-banner-emailmarketing-1140x457

5 tips voor succesvolle e-mailmarketing campagnes

#1.   Back to the basics

Bij het maken van een nieuwe nieuwsbrief of e-mailcampagne is het belangrijk om de basis natuurlijk goed te hebben staan. Zorg dat de campagnes verstuurd worden vanuit een herkenbare afzender. Als je zelf na het online shoppen een e-mail ontvangt van afzender ‘Sales’, weet je zo 1, 2, 3 niet van welk bedrijf deze e-mail afkomt. Tussen alle andere afzenders valt deze bevestigingsmail dan ook al snel in het niet.

De ontvanger wilt niet alleen weten van wie de e-mail is, maar ook waar het over gaat en wat hij/zij er mee moet doen. Gebruik bijvoorbeeld emoji’s in je onderwerpsregel om zo net wat meer aandacht te trekken dan de concurrent. Vul daarna je preheader in en zeg iets over de inhoud van je e-mail of gebruik een goede call-to-action zoals ‘Bekijk de nieuwe trainingsdata en meld je direct aan!’.

#2.   Click-through-rate verhogen

Als je nieuwsbrief of e-mail in iemand zijn inbox terecht komt wil je natuurlijk ook dat er interactie is, zoals het doorklikken naar je website. Om je CTR te verhogen kan je de volgende punten meenemen in je e-mailcampagnes:

  • Maak gebruik van hyperlinks die verwijzen naar je website. Vergeet ze niet te onderstrepen voor zichtbaarheid.
  • Zorg dat afbeeldingen een toegevoegde waarde hebben en niet afleiden. Afbeeldingen hebben niet alleen een visuele toegevoegde waarde, maar ze moeten ook klikbaar zijn en naar de website leiden. Denk zo ook aan het logo.
  • Vergeet niet af te sluiten met een opvallende call-to-action zoals een button met ‘download nu’

#3.   Zet in op mobiele ontvangers

Van de 900 miljoen Gmail gebruikers gebruikt 75% zijn mobiele apparaat om e-mails te ontvangen en te openen. Des te belangrijker is het dus dat je e-mailcampagne een responsief design heeft en dus ook geschikt is voor mobiel en niet alleen voor desktop. Bij het ontwerp van je campagne is het dan ook handig om ook altijd even de testmail op je mobiel te openen en te kijken of alle tekst leesbaar is en de afbeeldingen ook op je telefoon goed zichtbaar zijn.

#4.   Personaliseer je e-mailcampagnes

Hoe leuk is het als je je klanten feliciteert op hun verjaardag? Of wanneer ze alleen e-mails krijgen die ook binnen hun interesses vallen? Het personaliseren van e-mailcampagnes gebeurt al jaren, maar daarvoor heb je wel de nodige informatie nodig om je database aan te vullen. Denk aan voornaam, achternaam, geboortedatum en interesses. Je bent al een ver end als je je klanten vraagt om hun profiel aan te vullen op de website!

Je kan ook klanten groeperen aan de hand van hun gedrag. Beloon klanten die je laatste e-mail hebben geopend en zie het als een soort re-marketing. Of juist andersom, bouncen bepaalde ontvangers direct of openen ze meermaals je e-mail helemaal niet? Dan is het waarschijnlijk een goed idee om hun minder vaak te benaderen of zelfs uit te schrijven.

Vergeet natuurlijk niet rekening te houden met de AVG en de privacywetgeving. Zorg ervoor dat de ontvanger weet wat er met hun data gebeurt, dat ze toestemming hiervoor hebben gegeven en dat ze zich op ieder moment kunnen uitschrijven.

#5.   Less is more

We kennen het allemaal: de struggle for time. Als we dan een e-mail in onze persoonlijke inbox ontvangen en openen, hebben we vaak niet tien minuten de tijd om de volledige tekst te lezen. Schrijf en ontwerp dus je e-mailcampagnes vanuit het less is more principe en eindig met de eerdergenoemde duidelijke call-to-action.

Bonustip? Gebruik alt-teksten voor afbeeldingen zodat ontvangers met ‘image blockers’ meer dan een lege e-mail ontvangen!

Maar werkt e-mailmarketing nog wel?

Buiten de 900 miljoen Gmail gebruikers controleert 91% van de mensen dagelijks hun inbox. Daarbovenop hebben onderzoeken aangetoond dat 28% van de consumenten die e-mails ontvangen vaker bestellen en als ze dan bestellen dat hun aankopen ook nog 48% groter zijn. Dus mocht je je afvragen of e-mailmarketing nog wel werkt? Het antwoord: Jazeker!

Ga dus snel aan de slag met onze 5 tips voor een succesvolle e-mail marketingcampagne! Kan je nog wat hulp gebruiken? Meld je aan voor de e-mail marketingtraining of schakel één van onze specialisten in.

Demery Noma
Demery Noma
[email protected]


X