5 Social Media trends op een rij

Het social media landschap is altijd in beweging. Het aantal uren dat Nederlanders op social media doorbrengen stijgt nog steeds. Trends wisselen elkaar in rap tempo af en met name jongeren kunnen in korte tijd massaal kiezen voor een nieuw medium. Zo steeg bijvoorbeeld het gebruik van TikTok afgelopen jaar explosief naar 1 miljoen gebruikers. Wij hebben de meest interessante ontwikkelingen in het gebruik van social media voor jullie op een rij gezet.

Social media trend 1: Het social media gebruik stijgt

Overall groeit het gebruik van social media. Met name Instagram en YouTube zitten in de lift en blijven stijgen. Na een flinke dip zit ook Facebook weer in de lift, het aantal gebruikers van Facebook is afgelopen jaar met 230.000 toegenomen. Dat is een groei van +2%.

In het dagelijks gebruik van social media is Instagram de grootste stijger. 3,4 miljoen Nederlands maken dagelijks gebruik van dit platform.

Social media trend 2: +90% van de Nederlanders maakt gebruik van WhatsApp

In de leeftijdsgroep 15-65 jaar maakt minder dan 10% géén gebruik van WhatsApp. Gemiddeld zitten Nederlanders in 7 WhatsApp groepen. Zakelijk wordt WhatsApp daardoor een steeds interessantere manier om in contact te komen met klanten. Waar voorheen een klant bij voorkeur telefonisch een afspraak inplande, geven Nederlanders tegenwoordig vaak de voorkeur aan communicatie via WhatsApp. WhatsApp for business biedt uitgebreide mogelijkheden om WhatsApp in te zetten om in contact te komen met klanten.

Social media trend 3: Facebook steeds minder populair onder jongeren

In een jaar zonder schandalen weet Facebook weer een lichte groei te realiseren. Alleen onder jongeren (15-19 jaar) zien we het gebruik van Facebook fors afnemen. Slechts 51% van de jongeren geeft aan gebruik te maken van Facebook. Na WhatsApp blijft Facebook echter onder alle leeftijden van 20 jaar en ouder het belangrijkste social media platform. 56% van de Nederlanders geeft aan dat het gebruik van Facebook niet is veranderd t.o.v. voorgaande jaren.

Waar zit dan het omslagpunt? Het omslagpunt voor het ‘overstappen’ van Facebook op Instagram ligt rond de 20 jaar. Heb je een doelgroep van 20 jaar of jonger. Dan is Facebook niet meer het relevante platform.

Social media trend 4: Non-stop TikTok!

TikTok wordt momenteel gebruikt door 700.000 Nederlandse gebruikers van 15 jaar en ouder, maar ook 425.000 gebruikers van 6 t/m 14 jaar. Zo trekt dit sociale medium een extreem jonge doelgroep waarvan het grootste deel bestaat uit meisjes. Aangezien TikTok zich momenteel voornamelijk richt op video content blijft het de vraag of dit medium voor volwassenen interessant zal worden en een serieuze concurrent wordt voor het Facebook imperium.

Social media trend 5: Groei van Instagram neemt af

De groei van Instagram neemt af, met name binnen de doelgroep 15-19 jaar. Waar Instagram vorig jaar nog hard op weg leek om Facebook in te halen als grootste social media platform laat het platform dit jaar een daling zien in groei. Met name jongeren bevinden zich niet meer vanzelfsprekend op het platform. Een trend die we ook bij Facebook zagen toen oudere doelgroepen actief werden op het platform.

 

Mandy Groeneveld
Mandy Groeneveld
[email protected]


X