Privacy Protection

Apple Mail Privacy Protection: Wat zijn de gevolgen?

In september 2021 heeft Apple in het kader van privacy de Mail Privacy Protection doorgevoerd. Deze nieuwe functionaliteit is onderdeel van het nieuwe besturingssysteem iOS15, iPadOS 15 en macOS Monterey. Wat verandert er na de update naar het nieuwe besturingssysteem?

Kortom: gebruikers kunnen met de Mail Privacy Protection functionaliteit het delen van open- en locatiedata voor e-mail uitschakelen. Uiteraard een nadeel voor e-mail marketeers, maar een stap in de goede richting op het gebied van privacy van de gebruiker!

Hoe werkt de Mail Privacy Protection?

Wanneer een gebruiker ervoor kiest om het delen van open- en locatiedata uit te schakelen zal Apple de inhoud van de e-mail op zijn eigen server inladen. Hierdoor wordt de open-pixel, een pixel die normaal gesproken wordt ingeladen zodra een gebruiker een e-mail opent, door Apple gedownload. Zodra een gebruiker de Apple Mail Privacy Protection functionaliteit inschakelt, zal Apple alle open-pixels van een verzonden mail downloaden. Dit resulteert in een openratio van 100% voor mensen die gebruikmaken van deze functionaliteit.

Wat is de daadwerkelijke impact?

De impact voor marketeers is nog enigszins beperkt. Allereerst heeft deze nieuwe functionaliteit alleen betrekking op Apple Mail gebruikers die updaten naar het nieuwe besturingssysteem. Ontvangt de gebruiker e-mails op een andere e-mail client (zoals bijvoorbeeld Gmail) of heeft de gebruiker de nieuwe update nog niet doorgevoerd op zijn of haar device? In dat geval heeft deze functionaliteit geen invloed op de openratio. Daarnaast zal ook niet iedereen die wel update en gebruikmaakt van Apple Mail ervoor kiezen om het delen van de gegevens uit te schakelen.

Hoe kun jij je voorbereiden op de Mail Privacy Protection?

Om de impact op de e-mailstatistieken in kaart te brengen is het van belang om het aantal gebruikers van Apple mail binnen jouw verzendlijsten te meten. Zo krijg je direct een beeld van de mate waarin je totale openratio zal worden beïnvloed door de Mail Privacy Protection.

Daarna is het raadzaam om te checken welke automatisch e-mailcampagnes worden geactiveerd door de opening van een e-mail. Aangezien de nieuwe functionaliteit bij een deel van de ontvangers voor een 100% openratio zorgt, zal de activatie van een bepaalde automatische e-mailcampagne niet altijd ’terecht’ zijn. Als laatste is het aan te bevelen om minder te focussen op de openratio bij het resulteren van resultaten, zeker als een groot deel van je verzendlijst gebruik maakt van Apple mail.

Heb je vragen over de voorbereiding op de Mail Privacy Protection of e-mailmarketing in het algemeen? Ons team van specialisten helpt je graag verder!

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X