B2B Marketing

B2B Marketing: Hoe bereik je de juiste doelgroep?

Ben jij ondernemer en richt jij je tot de zakelijke markt? Dan is het niet altijd even gemakkelijk om de juiste doelgroep te bereiken. Vaak zit er namelijk veel particulier verkeer tussen. Gelukkig zijn er verschillende tactieken en strategieën om zo efficiënt mogelijk de juiste doelgroep te bereiken.

B2b doelgroepen in Google Ads

Het kan in Google Ads wel eens een uitdaging zijn om door middel van alléén zoekwoorden de juiste doelgroep te targeten. Het is hier namelijk lastiger om onderscheid te maken tussen b2b- en b2c doelgroepen. Vaak lijken zoekwoorden veel op elkaar, waardoor je de doelgroep niet goed kunt afbakenen.

Om ervoor te zorgen dat je toch onderscheid kunt maken in b2b- en b2c doelgroepen zijn er door Google Ads vorig jaar aparte b2b doelgroepen gecreëerd. Hiermee kun jij je advertenties beperken tot zakelijke doelgroepen, ongeacht het zoekwoord. Zo kun je bijvoorbeeld als iemand zoekt op ‘koffieapparaat’ de advertentie alleen laten zien aan de horecasector. Dit is natuurlijk van toegevoegde waarde als je grotere koffieapparaten verkoopt gericht op de horeca. Dit is maar een simpel voorbeeld, de mogelijkheden zijn namelijk eindeloos.

Nieuwe klanten bereiken op basis van je huidige klantenbestand

Het is mogelijk om op basis van je huidige klantenbestand weer nieuwe klanten te bereiken. Dit kun je doen door de mailadressen van je huidige klanten in te laden in Google of Facebook. Het inladen van de mailadressen gebeurt op een AVG-veilige manier die in lijn ligt met de wet waardoor de mailadressen ‘gehasht’ worden, oftewel de mailadressen worden omgezet naar een stukje code waardoor het echte mailadres niet achterhaald kan worden.

Facebook of Google kan op basis van deze mailadressen nieuwe gebruikers targeten met je advertenties die lijken op je huidige klanten. Dit gebeurt aan de hand van honderden verschillende datapunten die Facebook of Google over deze gebruikers heeft. De mensen die in het ‘plaatje’ van je bestaande gebruikers vallen, worden getarget en vallen onder de ‘vergelijkbare doelgroep’. Het is een veelgebruikte tactiek in de marketingwereld om op basis van data nieuwe klanten te bereiken die ‘vergelijkbaar’ zijn met je huidige klantenbestand.

Herkennen van b2b bezoekers op je website

Tegenwoordig kun je letterlijk zien welke bedrijven op jouw website zijn geweest door middel van software, ongeacht of ze actie hebben ondernomen op je website. Een simpel bezoekje is al voldoende. Een software die dit mogelijk maakt is Leadinfo. In één overzicht kun je bekijken welke bedrijven vandaag, gisteren of bijvoorbeeld vorige week op je website zijn geweest. Daarnaast heb je de mogelijkheid om te zien welke pagina’s ze hebben bezocht.

Deze optie kan goed van pas komen als je verschillende diensten aanbiedt. Je kunt namelijk gemakkelijk zien waarin ze geïnteresseerd waren en welke pagina’s ze daarvoor bezocht hebben. Ook dit gebeurt op een manier die in lijn ligt met de AVG-wetgeving. Het is namelijk niet mogelijk om precies te zien wie of welke persoon dit is geweest.

Met deze data kunnen sales-medewerkers gerichter en effectiever deze bedrijven benaderen. Dit hoeft overigens niet letterlijk via de telefoon. Je kunt bijvoorbeeld ook bedrijven die bij je op de website zijn geweest via advertenties specifiek retargeten via LinkedIn. Door Google Ads te koppelen met Leadinfo kun je zien door welk zoekwoord zij op jouw website terecht zijn gekomen.

Naast deze mogelijkheid zijn er nog vele andere tactieken om deze bedrijven te benaderen. MijnMarketing.com is een officieel gecertificeerde partner van Leadinfo en kan het hele proces van implementatie tot retargeting bij jou uit handen nemen. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden en opties voor jouw bedrijf? Laat het ons weten, want wij denken graag met je mee!

 

Bart Pluijmaekers
Bart Pluijmaekers
[email protected]


X