mm-blog-banner-Bedrijfsvideos-1140x457

Bedrijfsvideo’s die je raken

De impact van de juiste inhoud en structuur in een goede bedrijfsvideo

Een corporate film, ook wel bedrijfsvideo genoemd, is een video waarin gesproken wordt over een merk, bedrijf, product of dienst. Meestal hebben deze video’s als doel om (potentiële) zakenpartners of klanten aan te spreken. Een corporate film kan ook voor intern gebruik zijn, om de eigen werknemers in te lichten, op te leiden, of simpelweg om de moraal te ondersteunen of de motivatie te stimuleren. Bedrijfsvideo’s hebben over het algemeen een informatief karakter, waar commercials doorgaans juist een activerend karakter hebben. Hoe dan ook, een video moet de doelgroep raken om effect te hebben. Hier enkele tips voor het maken van jouw perfecte bedrijfsvideo’s.

De don’ts

Een informatieve video hoeft niet saai te zijn. Zorg ervoor dat het geen “About us” in video vorm wordt. Vaak is dit namelijk wel het geval bij een bedrijfsvideo. Een opsomming van alle core values, USP’s en een trots interview met de CEO. Please don’t. Trots praten over wie je bent en wat je doet, is geen goed idee. De kijker wilt geen informatie tot zich nemen waar niet om gevraagd is. Ook het na-apen van de nieuwste Sillicon Valley trends kan beter achterwege gelaten worden. Geforceerd de kijker proberen te overtuigen van het hippe imago van je bedrijf zal door de kijker met een korrel zout genomen worden. “Wij hebben flexibele werktijden”, “wij hebben een klimrek in de kantine”. Don’t.

De do’s

Je kijker wil dus geen informatie waar niet om gevraagd is. Draai het plaatje eens om, waarom wil een potentiële klant het product of de dienst afnemen? Wat is de vraag? Wat is de perceptie van de klant? Wanneer je voldoende weet over de doelgroep, kun je verschillende scenario’s schetsen waarbij het product of de dienst de oplossing is. Gebruik dit om de bedrijfsvideo vorm te geven. Schets bijvoorbeeld een herkenbare alledaagse situatie waarin de klant zich wel eens bevindt en plaats in deze situatie een herkenbare vraag of probleemstelling waar jij dé oplossing voor kunt bieden. Belangrijk is dat de kijker onbewust de vraag herkent, zonder dat deze letterlijk wordt uitgesproken in de video. Vervolgens komt een beknopte uitleg aan bod, waarin de core values en USP’s op een ludieke manier aan bod komen. Speel in op ervaringen en emoties die je wil associëren met het product of de dienst. Is jouw werkvloer de leukste in héél europa? Laat dat zien. Toon zoveel mogelijk positieve emoties waarin de kijker zich kan herkennen.

Een risico bij slechte uitvoering is dat het op een Tel Sell reclame gaat lijken. Houd het daarom realistisch, spontaan en authentiek. Met deze methode maak je de kijker nieuwsgierig vanaf het begin van de video. Door een goede balans van informatie en positieve emoties gaat de kijker met een goed gevoel de video door. De kijker hoeft de video niet eens af te kijken, zolang deze maar wordt gestopt met een beantwoorde vraag en positieve vibes. Dit betekent namelijk dat je bedrijfsvideo is geslaagd!

Een goede bedrijfsfilm bestaat dus uit het bedenken van een duidelijk doel, het bewust zijn van de valkuilen, de verwerking tot een creatief concept en een scherpe, professionele uitvoering. Speel in op het gevoel van de kijker en denk goed na over wat je wil overbrengen. Heb je hulp nodig bij de creatie van jouw unieke bedrijfsvideo? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

About The Author

Ivo Nouwen
Ivo Nouwen
[email protected]


X