Telefonische oproepen meten met call tracking

Maak de waarde van al je oproepen inzichtelijk!

Als bedrijf of marketeer wil je antwoord geven op de vraag hoeveel waardevolle interacties een campagne heeft opgeleverd en het rendement op het advertentiebudget bepalen. Helaas waren tot voor kort investeringen in marketingkanalen en de daaruit gegenereerde oproepen lastig te meten. Met call tracking kun je eindelijk de waarde van telefonische oproepen compleet inzichtelijk maken.

De jaarlijkse groei van het mobiele verkeer heeft invloed op manier waarop gebruikers contact opnemen met bedrijven. Volgens een onderzoek van Google resulteert maar liefst 70% van de mobiele zoekopdrachten in een telefonische oproep direct vanuit de zoekresultaten. Daarnaast is er natuurlijk nog een grote groep mensen die gedurende een websitebezoek op een telefoonbutton/telefoonlink klikt of een telefoonnummer opzoekt en dit nummer intoetst om te bellen. Call tracking tools bieden dé oplossing om de waarde van deze oproepen volledig in kaart te brengen en de conversie aan het verantwoordelijke marketingkanaal toe te wijzen. Onderstaand hebben we een aantal eigenschappen van call tracking opgesomd die voor iedere ondernemer als muziek in de oren zou moeten klinken.

Google Analytics integratie

Call tracking software is in de regel volledig integreerbaar met Google Analytics. De koppeling tussen de call tracking software en Google Analytics is geen grote klus en brengt vele voordelen met zich mee. Allereerst worden alle gerealiseerde oproepen aan de verantwoordelijke verkeersbronnen toegewezen, dit is cruciaal om de waarde per kanaal te meten. Daarnaast hoef je niet met verschillende dashboards en rapportages te werken, alle relevante call tracking data verschijnt gewoon netjes in je Google Analytics rapportage. Verder kun je met een Google Analytics integratie nog dieper graven om de prestaties van bepaalde pagina’s te beoordelen. Welke pagina’s genereren bijzonder veel oproepen en welke niet? Waarom zorgen sommige pagina’s voor oriënterende oproepen terwijl andere pagina’s juist voor salesgesprekken zorgen? Al deze data wordt inzichtelijk door Google Analytics aan je call tracking software te koppelen.

 

Telefonische oproepen beoordelen

Kwalitatieve call tracking software biedt de mogelijkheid om een oproep achteraf te beoordelen op basis van twee factoren: de kwaliteit van het gesprek en het soort gesprek. Zo kun je als bedrijf een gesprek met een cijfer beoordelen en indelen in een bepaalde categorie: leadgesprek, salesgesprek, gesprek bestaande klant of overige. Met deze data kun je een overzicht van al je oproepen creëren. Hoeveel oproepen leiden gemiddeld tot een sale? Zoeken klanten voornamelijk naar antwoorden op vragen of willen ze direct tot koop overgaan? Hoeveel irrelevante oproepen zijn er gemiddeld? Call tracking biedt antwoord op al deze vragen!

Call recording

Een andere mogelijkheid van call tracking is het opnemen van telefonische oproepen, het zogenaamde call recording. Uiteraard moet je voorafgaand aan het gesprek duidelijk vermelden dat het gesprek wordt opgenomen. Met call recording kun je dus gesprekken opnemen en deze achteraf opnieuw beluisteren. Op basis hiervan kun je de kwaliteit van je gesprekstechnieken verbeteren en indien nodig de waarde van het gesprek herbeoordelen.

Conversie optimalisatie

Zodra je genoeg call tracking data hebt is het tijd voor conversie optimalisatie! Wanneer je een analyse maakt kan blijken dat bepaalde kanalen, advertenties of zoekwoorden voor meer waardevolle oproepen zorgen dan andere. Wellicht zorgt Google AdWords voor een heleboel salesgesprekken terwijl het verkeer uit e-mail marketing campagnes meer vragen dan salesgesprekken genereert, of natuurlijk andersom. Deze data kun je vervolgens gebruiken om groter in te zetten op de converterende kanalen en juist minder op slechter presterende kanalen.

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X