huisstijl

De kracht van een goede huisstijl

Nike, Apple, Tony’s Chocolonely, McDonald’s en Adidas: allemaal sterke merken die staan als een huis. Als je drie verticale strepen ziet aan de zijkant van een sportbroek, of op de schouders van een sportshirt, dan weet je gelijk dat diegene een kledingstuk van Adidas draagt. Zie je een grote gele ‘M’ langs de snelweg? Dan weet je direct dat het om McDonald’s gaat. Een grijze appel met een hap eruit? Dat is natuurlijk Apple. Ook Tony’s Chocolonely heeft duidelijk een eigen stijl. Het lettertype en de kleuren die gebruikt worden, zijn typisch voor het merk. Het is een grappige, grote en aanwezige stijl die ook weer overal terugkomt. Wat deze merken dus zo iconisch maakt, is de huisstijl die ze hanteren. Ze hebben stuk voor stuk een eigen handschrift. Dat maakt deze merken sterk en herkenbaar.

Wat is een huisstijl?

Een huisstijl is het gezicht van je bedrijf en daarmee onmisbaar binnen elke organisatie. Een goede basis en het consistent uitdragen (van deze basis) in verschillende uitingen is van groot belang bij het vertegenwoordigen van jouw huisstijl. Deze basis wordt gevormd door een aantal elementen:

  • Logo: Jouw logo is het allereerste wat je klanten van je zien. Zorg ervoor dat deze een onderscheidende factor heeft en dat het uitdraagt waar je voor staat.
  • Huisstijl kleuren: De kleuren die je in je huisstijl gebruikt zijn afhankelijk van het soort bedrijf dat je bent. Kleuren geven een gevoel mee en bepalen dus mede wat jij als bedrijf uitstraalt. In dit blog gaan we dieper in op de betekenis van kleuren.
  • Typografie: De typografie gaat over het lettertype en de grootte van de letters die je gebruikt. Ook hier moet het weer passen bij dat wat je wil uitstralen. Kies je voor vrolijke lettertypes waardoor je een hippe uitstraling krijgt, maar misschien iets minder serieus genomen wordt? Of kies je voor een wat ‘saaier’ lettertype waardoor je zeker serieus wordt genomen, maar waarbij het misschien aan wat persoonlijkheid ontbreekt. Het is belangrijk dat hier goed over nagedacht wordt. Het is ook mogelijk een ontwerper een custom lettertype voor je te laten ontwerpen. Zo weet je zeker dat het uniek is.
  • Beeld en vorm: Zorg ervoor dat afbeeldingen en infographics aansluiten bij jouw huisstijl. Zo worden ook deze herkenbaar voor je organisatie. Dus als je vaak afbeeldingen gebruikt op bijvoorbeeld je website, zorg dan dat ze allemaal in dezelfde stijl zijn. Dan kan je deze afbeeldingen ook gebruiken op je social media kanalen. Zo creëer je een stijl die op verschillende kanalen toegepast wordt en daardoor toch een geheel vormen.

Het bewaken van de huisstijl

Hoe je ervoor zorgt dat iedereen deze basis kent en dit ook gehanteerd wordt? Door een huisstijlhandboek te maken. Hierin staat duidelijk uitgelegd hoe de huisstijl in elkaar zit en hoe de medewerkers deze huisstijlregels moeten hanteren om te voorkomen dat het binnen de kortste keren een rommeltje wordt.

Conclusie

De huisstijl is de identiteit van jouw bedrijf en vertelt een verhaal aan je klanten en potentiële klanten. Consistentie van de huisstijl zorgt ervoor dat alle visuele uitingen elkaar, het totaalbeeld en de uitstraling van je bedrijf versterken. Geen bedrijf kan zonder een sterke huisstijl en bijbehorend huisstijlhandboek. Een huisstijl is dé basis!

Chiana Selder
[email protected]


X