Offline marketing

De kracht van offline marketing

Er heerst tegenwoordig een algemeen beeld dat offline marketing niet meer van deze tijd is en bijna geen meerwaarde heeft omdat iedereen online bezig is. Veel ondernemers nemen offline marketing dan ook niet of nauwelijks mee in hun marketingmix. Niets is echter minder waar: het heeft namelijk wel degelijk zin om offline marketing in te blijven zetten!

Offline versus online 

Ondanks dat het aantal social media kanalen groeit en mensen steeds meer online te vinden zijn, blijft er ook een groep mensen over die niet of weinig gebruik maken van deze online kanalen. Daarnaast is er in Nederland sprake van een toenemende vergrijzing en zijn ouderen vaak niet online te bereiken. Door ook offline marketing mee te nemen in je marketingmix vergroot je het bereik en spreek je op die manier ook nieuwe doelgroepen aan.

Persoonlijke touch

Een ander voordeel van offline marketing is dat het een stuk persoonlijker en tastbaarder is. Door middel van print ben je namelijk in staat om de ontvanger zich speciaal en belangrijk te laten voelen. De ontvanger krijgt namelijk het beeld dat je bedrijf investeert in haar relaties. Hierdoor maak je de doelgroep nieuwsgierig en val je op, waardoor je naamsbekendheid groter wordt. Ook ben je met offline materialen in staat om meer zintuigen te prikkelen.

Verder is het online een stuk lastiger om de aandacht te trekken van je doelgroep en deze aandacht vervolgens vast te houden. Mensen worden namelijk online overspoeld met allerlei uitingen waardoor ze niet overal evenveel aandacht aan besteden. Het voordeel van offline uitingen is dat ze niet kunnen worden weggeklikt, waardoor ontvangers je uiting eerder lezen.

Proactief 

Hoewel het bij offline uitingen vaak moeilijker is om conversies te meten, is dit zeker niet onmogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een landingspagina die alleen op je offline uitingen wordt gecommuniceerd.

Ook kun je door bijvoorbeeld flyers in je winkel te leggen, je bestaande klanten op de hoogte brengen van de producten of diensten die je nog meer aanbiedt, zonder dat ze hiernaar op zoek hoeven te gaan. Je brengt je klanten zo proactief op de hoogte van jouw aanbod, waardoor je meer conversies zult genereren.

Bovendien kun je in je offline uitingen ook een koppeling maken met je online kanalen, bijvoorbeeld door het toevoegen van een QR-code of een vermelding van jouw social media kanalen of website. Je kunt met offline marketing dus ook de zichtbaarheid van je online kanalen verhogen.

Duurzaamheid

Naast het beeld dat offline marketing niet meer van deze tijd is en nauwelijks zin heeft, zijn ondernemers die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, ook vaak terughoudender met offline marketing uitingen. Dit is in principe een logische gedachte, aangezien consumenten steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid en zich meer bewust zijn van het milieu. Echter is ook maatschappelijk verantwoorde offline marketing mogelijk. Zo zijn er tal van partijen, zoals drukkerijen, die een breed scala aan milieuvriendelijke opties voor bedrijven aanbieden. Denk aan papieren uitingen gedrukt op gerecycled papier en duurzame relatiegeschenken zoals katoenen tassen: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Blijf investeren in offline marketing!

Ons advies is dus om te blijven investeren in jouw offline communicatie uitingen. Bovendien hoeft er geen strijd te zijn tussen beide strategieën, een combinatie van beide versterkt en leidt vaak tot het beste resultaat. Heb je hulp nodig bij de keuze voor de juiste strategie? Of wil je graag advies over jouw drukwerk? Neem dan contact met ons op!

Fleur Reijnders
Fleur Reijnders
[email protected]


X