Social Media trends 2023

Dé social media trends van 2023

Dat social media continu veranderd is natuurlijk geen geheim. Om de zoveel tijd veranderen de trends en dan niet alleen de trends per platform, maar ook past de gebruiker zich aan aan nieuwe ontwikkelingen. Daarom zetten wij ook dit jaar de meest interessante ontwikkelingen weer op een rijtje. Lees hieronder de social media trends 2023;

 

1. TikTok evalueert naar een waardig marketing platform

Daar waar TikTok een heel populair medium is, met name voor de jongere doelgroep, bleef het nog achter in advertentieland. Daar komt vanaf 2023 toch echt verandering in. Verandering kost natuurlijk tijd en ook de aanpassing naar nieuwe kanalen, waardoor het even heeft mogen duren. Maar de verwachting is dat TikTok in 2023 niet meer weg te denken valt binnen social media advertising.

2. Vergeet persona’s, denk in communities

Waar vele marketingstrategieën gebouwd zijn rondom persona’s, wordt dit langzaamaan toch verleden tijd. In het verleden werd vooral influencer marketing gebruikt vanwege de grote hoeveelheid volgers en bereik, maar gezien de nieuwe mediawet van afgelopen juli zijn grootschalige influencers (meer dan 500.000 volgers) verplicht om expliciet aan te geven wanneer ze gesponsord worden. Mede hierdoor worden nano-influencers belangrijker (1000-5000 volgers). Nano-influencers worden gezien als meer betrouwbaar omdat zij meer feeling kunnen uitstralen met bepaalde producten of services. Daarbij worden zij meer als onderdeel van de community gezien omdat zij vaker actief communiceren met klanten, antwoorden op iedere post en meer gepersonaliseerde en unieke content bieden.

3. Korte video’s blijven groeien

Dat video heel belangrijk was, wisten we allemaal al. Maar door de opkomst van TikTok, de integratie van Instagram Reels en Facebook Reels kunnen we er niet meer omheen. Het is logisch dat deze vorm van content veel populairder wordt aangezien de concentratiespanne per generatie krimpt. Ook zijn deze korte video’s makkelijker om te maken en daarom ook goedkoper, wat weer resulteert in meer gebruiker-gegenereerde content. In 2023 is de verwachting dat platformen steeds meer centraal staan rond deze video’s.

4. Interactie en engagement zijn terug van weggeweest

Gezien het steeds lastiger wordt om te targeten op basis van interesses en demografische gegevens, zullen we creatiever moeten worden binnen social advertising. Een van de social media trends voor 2023 is daarom dat interactie en engagement weer een stuk belangrijker zal worden. Er zal namelijk meer getarget worden op personen die een interactie zijn aangegaan. Dat wil zeggen dat advertenties worden uitgezet naar die personen die daadwerkelijk al een verbinding zijn aangegaan met jouw product of service.

5. ⚠ Time to BeReal. ⚠

Mocht het je ontgaan zijn, BeReal is razend populair geworden en lijkt in de basis erg op Snapchat. Maar wat er anders is aan deze app is dat op een willekeurig moment van de dag een melding wordt verstuurd waarop je een foto moet maken en delen, zonder filters. Wanneer jij jouw foto niet deelt, kan jij ook niet de foto’s van je vrienden zien. Mogelijkheden om op dit platform te adverteren zijn er (nog) niet en de makers van de app zijn nog een beetje geheimzinnig over of dit in de toekomst wel mogelijk gaat worden. Maar het is zeker iets om in de gaten te houden!

Met deze trends en ontwikkelingen kun je vast aan de slag met jouw social media kanalen. Kijk goed wat bij jouw doelgroep past en blijf vooral relevant.

Chiara Geurts
Chiara Geurts
[email protected]


X