Smartphone fotografie

De wereld van smartphone fotografie

Je staat er in de ochtend mee op en je gaat er ‘s avonds mee naar bed. Je leest het nieuws, betaalt rekeningen en blijft in contact met familie en vrienden. Daarnaast kun je er ook nog eens de leukste films en series op kijken. We hebben het natuurlijk over jouw smartphone. Tegenwoordig heeft een telefoon meer functies dan alleen bellen. Zo zijn smartphones hedendaags uitgerust met kwalitatief uitstekende camera’s. Ideaal voor jou als content creator, marketeer of ondernemer om content te schieten voor bijvoorbeeld Social Media. We nemen je in deze blog graag mee in de wereld van smartphone fotografie.

Het wekelijks vullen van jouw Social mediakanalen met leuke content kan best voor een uitdaging zorgen. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een beeldbank met standaard foto’s. Dit is een goede basis, maar om de content actueel en up-to-date te houden is jouw smartphone een perfecte uitkomst.

Aangezien je jouw smartphone altijd bij de hand hebt, kan er snel een foto gemaakt worden op het moment dat er iets spannends gebeurt op de werkvloer. Laat dit nu net leuke content zijn om bijvoorbeeld als Instagram Story in te zetten. Maar naast deze spontane content, is smartphone fotografie ook geschikt om een complete Facebook of Instagram Feed mee te vullen. Lees hieronder waarom.

Voordelen van Smartphone fotografie:

  • Altijd bij de hand: hierdoor kun je te allen tijde spontane momenten vastleggen.
  • Betaalbaar: bijna iedereen beschikt over een smartphone met een goede camera en accessoires zijn betaalbaar.
  • Direct delen: de foto’s kunnen direct gedeeld worden op Social Media.
  • Bewerken: er bestaan veel gebruiksvriendelijke apps waarmee je jouw foto’s makkelijk kunt bewerken.
  • Spontaner: mensen poseren automatisch als ze een fotocamera zien, als je met een smartphone fotografeert zullen mensen spontaner op de foto staan.

Hebben we jou weten te overtuigen om die smartphone er (nog) vaker bij te pakken? Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan. Maar waar moet je beginnen?

#Belichting

Wees altijd bewust van het licht om je heen. Op het moment dat jouw camera te weinig licht heeft, zal er ruis ontstaan. Door extreme ruis kan een foto onscherp worden. Hoe voorkomen we dit? Zoek het licht op! Ga bij een raam staan of maak bijvoorbeeld gebruik van lampen.

#Scherpe foto’s

Over het algemeen schiet de camera in jouw smartphone foto’s die over de hele foto scherp zijn. Maar om de nadruk op een bepaald onderwerp te leggen, wil je soms alleen dit onderwerp scherp maken en onscherpte op de achtergrond creëren. Dit is heel simpel op te lossen door op het onderwerp te tikken. De camera stelt dit onderwerp dan automatisch scherp.

#Compositie

Maak te allen tijde gebruik van de hulplijnen die jouw smartphone heeft. Op deze manier kun je de welbekende ‘regel van derden’ heel makkelijk toepassen. Het raster verdeelt het scherm in vlakken (De regel van derden). Plaats het hoofdonderwerp op één van de snijlijnen in plaats van in het midden. Dit zorgt voor een minder statisch beeld en zorgt ervoor dat het boeiender is voor de kijker om naar te kijken.

#Nabewerking

De nabewerking van foto’s kan een groot verschil maken. Hiermee creëer je een eigen stijl, waardoor jouw content dezelfde look & feel uitstraalt. Maak hierbij gebruik van een aantal basishandelingen: uitsnijden, belichting, contrast en saturatie, temperatuur, schaduwen, hooglichten, vignettering, scherper maken en structuur.

Dat een professionele camera, op meerdere vlakken, hoger scoort dan de camera in een Iphone hoeven we niet ter discussie te stellen. Maar kwalitatieve en mooie content hoeft niet altijd met een professionele camera geschoten worden. Des te belangrijker is het dan wel om, deze laagdrempelige manier van fotograferen, naar een hoger niveau te tillen. Hierbij komen zaken als belichting, scherpte, compositie, creativiteit en het bewerken van de foto’s dus bij kijken.

Meer uit smartphone fotografie halen?

Binnen de contentcreatie zijn er talloze mogelijkheden, van smartphone fotografie tot een complete bedrijfsvideo. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden binnen contentcreatie.

Chiara Geurts
Chiara Geurts
[email protected]


X