mm-blog-banner-DesignProgrammas-1-1140x457

Design-programma’s: een kijkje in het hoofd van designers

Bij MijnMarketing.com komen verschillende opdrachten op de designafdeling terecht. Het ontwerpen van een logo, een opgemaakte afbeelding voor social media of een beurswand… diverse ontwerpen die elk op een andere manier gemaakt worden, met het programma dat het meest geschikt is voor dat project. Maar hoe weet je welk programma te gebruiken? Vandaag een kijkje in het hoofd van designers!

Zodra er een project binnenkomt bij MijnMarketing.com zijn er twee vragen die bij een designer opkomen:

#1 Print of digitaal?

Bij print wordt een ontwerp afgedrukt op een bepaald medium. Hierbij denk je waarschijnlijk aan een flyer, maar ook een t-shirt opdruk, visitekaartje of verpakking hoort tot deze categorie. Of wat dacht je van een gepersonaliseerd relatiegeschenk? En nee, dat hoeft niet de standaard bedrukte pen te zijn!

Digitale projecten worden op een scherm bekeken. Denk aan een opgemaakte afbeelding voor social media (wat wij een social media visual noemen), websites, online advertenties of presentaties. Ook video’s en animaties vallen in deze categorie.

#2 Raster of vector?

Bij afbeeldingen maken we onderscheid tussen raster- of vectorafbeeldingen. Een rasterafbeelding bestaat simpel gezegd uit een grote hoeveelheid puntjes, ook wel pixels genoemd. Deze pixels hebben elk een eigen kleur. Samen vormen de pixels een afbeelding. Op het moment dat er een rasterafbeelding vergroot wordt, wordt de afbeelding onscherp. Bestandsformaten die we zien bij rasterafbeeldingen zijn o.a. JPEG, PNG en GIF. De foto’s die je maakt met een camera zijn ook altijd rasterafbeeldingen!

Een vectorafbeelding is opgebouwd met een wiskundige formule. De grootte ligt niet vast, maar de onderlinge verhouding wel. Op het moment dat je een vectorafbeelding vergroot, blijft de afbeelding scherp. Bestandsformaten die hierbij horen zijn o.a. AI, EPS en SVG.

Drie hoofdprogramma’s

Goed, nu we dat weten, is het een stuk makkelijker om het juiste programma te kiezen! Adobe heeft een aantal designprogramma’s waar je uit kan kiezen. In deze blog gaan we in op de bekendste 3: Photoshop, Illustrator en Indesign.

Adobe Photoshop

Het programma geeft met zijn naam al een hint: dit programma is goed in het bewerken van foto’s. Rasterafbeeldingen dus. Wil je in een foto de kleur corrigeren, een afbeelding retoucheren of een social media visual maken? Photoshop is jouw beste vriend voor dit digitale werk! Tegenwoordig heeft Photoshop meer tools erbij gekregen, waardoor het programma gebruikt kan worden voor simpele videobewerkingen of een kleine animatie. Met de nadruk op simpel: voor de grotere video of animatie opdrachten is Photoshop niet geschikt.

Adobe Illustrator

Steekt als programma met kop en schouders boven de andere programma’s uit als het op werken met vectorafbeeldingen neerkomt. Een logo, pictogram of typografie ontwerpen? Voor alles wat probleemloos schaalbaar moet zijn, is Illustrator jouw ‘go -to-programma’. Een vector logo groter trekken naar spandoek formaat? Geen enkel probleem! Illustrator kan ook gebruikt worden voor het ontwerpen van drukwerk, maar heeft daarin niet zoveel opties als Indesign. Wanneer er meer dan 1 pagina tekst is, wordt het sowieso tijd om zijn collega programma erbij te halen.

Adobe Indesign

Dit programma kent namelijk geen gelijke als het op drukwerk aankomt. Van tekststijlen, kolommen, marges en stramienpagina’s naar het nummeren, dupliceren en verwisselen van pagina’s… Indesign weet er wel raad mee! Het mooie aan de Adobe programma’s is dat ze goed samen kunnen werken. In Indesign komen de rasterafbeeldingen uit Photoshop en de vectorafbeeldingen uit Illustrator samen.

Make your choice!

Om het juiste resultaat te krijgen is het dus belangrijk om het goede programma te kiezen. De programma’s overlappen elkaar misschien regelmatig, maar elk programma heeft zijn eigen specialisatie en is de anderen daarin de baas. Juist vanwege die specialisaties zal het vaak voorkomen dat een designer meerdere van deze programma’s combineert. Zo draagt elk programma vanuit zijn eigen specialisatie een steentje bij aan het eindresultaat: een fantastisch ontwerp!

Tessa Schreurs
Tessa Schreurs
[email protected]


X