wat is Search Generative Experience (SGE)

Een nieuwe manier van zoeken met AI – Google’s Search Generative Experience (SGE)

Een nieuwe manier van zoeken

In mei 2023 onthulde Google de Gemini Search Generative Experience (SGE) als antwoord op ChatGPT. Deze nieuwe zoekervaring integreert AI rechtstreeks in de zoekmachine. Wanneer je een vraag invoert, toont SGE een antwoord in een apart gedeelte, zonder dat je een link hoeft te openen. Bovendien worden diverse bronnen en mogelijke vervolgvragen gepresenteerd waar je desgewenst verder op kunt klikken. Het format van dit gedeelte is flexibel en kan in verschillende lay-outs worden weergegeven. Momenteel worden de traditionele resultaten in de zoekresultatenpagina nog deels onder of boven dit gedeelte weergegeven.

Mogelijke impact voor search

De manier waarop mensen zoeken verandert snel. Ook mijn eigen zoekgedrag is de laatste maanden flink veranderd. Waar je vroeger op Google een vraag intikte, gebruik je nu waarschijnlijk steeds meer ChatGPT tijdens jouw online zoektochten. Het doorlopen van lange artikelen, bijvoorbeeld om de mooiste reisbestemmingen te vinden, is niet meer nodig. Hierdoor ben je dus minder vaak op Google te vinden.

Mogelijke impact voor kliks

Het aantal kliks zal naar verwachting met 25% dalen in 2026, volgens een onderzoek van Gartner. Dat is slechts over twee jaar. Hoewel dit op het eerste gezicht alarmerend lijkt, bestaat de mogelijkheid dat de bezoekers die je hierdoor ‘misloopt’ eigenlijk al weinig interesse hebben in je aanbod. Het blijft dus afwachten welke impact deze daling werkelijk zal hebben op je conversies.

Gevolgen voor seo

Met de introductie van SGE in Google verdwijnt het concept van ‘ranken’ volledig. Waar SEO-specialisten tot nu toe vooral gefocust waren op zoekwoorden, zoekvolumes en rangposities, vereist SGE een compleet andere aanpak.

Het traditionele model van expliciete zoekopdrachten verdwijnt omdat gebruikers steeds specifiekere vragen stellen. Hierdoor zullen de zoekopdrachten uniek zijn, en het meten van zoekvolumes zoals we gewend zijn, wordt daarmee irrelevant.

Wat is dan de beste aanpak? Flexibiliteit tonen en meebewegen.

Verander je strategie

Daarom is het belangrijk om je te focussen op branding, specifieke informatie, bewijsvoering en het uitbreiden van je kanalen. Zorg ervoor dat jouw doelgroep en AI niet om je heen kunnen. Bewijs dat jij dé expert bent die ze zoeken. Maar hoe?

Zet in op branding

Focus niet op het maken van content om te scoren in zoekresultaten, maar schrijf voor je ideale klant. Biedt meerwaarde door te antwoorden op echt belangrijke vragen die leven bij jouw doelgroep. Ontdek welke vragen dat zijn.

● Waar willen mensen antwoorden op?
● Wat is hun behoefte en hoe vervul jij die met jouw aanbod?
● Hoe kun jij als merk aansluiten bij jouw doelgroep en hen helpen waardoor zij een positieve ervaring met je hebben?

Je zorgt op deze manier voor een positieve merkbeleving en bent top of mind.

Probeer Gemini je te laten benoemen

En nu over naar het bewijs. Gemini geeft voorkeur aan resultaten die volgens het EEAT-principe zijn opgebouwd. Schrijf je eigen content, laat zien dat jij de expert bent en autoriteit hebt binnen jouw vakgebied. Bewijs je betrouwbaarheid door nauwkeurige informatie te delen.

● Maak gebruik van betrouwbare bronnen in je content, met vermelding van de bron.
● Voeg quotes toe van experts in de branche, met bronvermelding.
● Ondersteun je content zo veel mogelijk met statistieken, indien beschikbaar.

Benut alle kanalen

Mensen zoeken niet alleen op Google en via AI, maar ook platformen zoals YouTube en TikTok zijn populair. Daarom is het slim om je kansen te spreiden en diverse soorten content te creëren. Probeer bijvoorbeeld YouTube Shorts, start een podcast, deel kwalitatieve berichten op sociale media en optimaliseer je Google Bedrijfsprofiel. Experimenteer en ontdek wat voor jou werkt!

Experimenteer wat werkt

Het is een slimme zet om zelf te experimenteren en te zien wat wel en niet werkt. Wij geloven dat het altijd belangrijk is om voldoende informatie over je bedrijf te verstrekken. Hoe meer details je deelt, hoe groter de kans dat jouw website verschijnt in de uitgebreide snippet bij specifieke zoekvragen. Zorg dus voor een uitgebreide beschrijving van je bedrijf op je website en observeer de resultaten.

Wat SGE precies voor effect gaat hebben is vooralsnog lastig letterlijk te voorspellen, maar één ding is zeker: SGE gaat SEO veranderen. En aanpassing is zeker nodig.

About The Author

Remco
Remco Smorenburg
[email protected]


X