Facebook is jarig en deelt uit!

Op 4 februari viert Facebook zijn 16e verjaardag! Na jaren van data schandalen en een explosieve groei in fake news wil Facebook de toekomst weer met vertrouwen tegemoet gaan. Daarom staan er dit jaar de nodige ontwikkelingen op de planning. Facebook is in 2019 al begonnen met het veranderen van zijn algehele user experience, maar ziet het jaar van zijn Sweet Sixteen als hét moment om definitief een nieuwe koers te gaan varen. Om Facebook’s 16e verjaardag te vieren, blikken wij alvast vooruit op een aantal nieuwe ontwikkelingen die jullie in 2020 van Facebook mogen verwachten.

 

1. Nieuwe Messenger

De eerste ontwikkeling is op 15 januari al ingegaan. Facebook heeft namelijk de nodige veranderingen doorgevoerd die ervoor zorgen dat het versturen van spam berichten vrijwel onmogelijk wordt. Maak je met jouw bedrijfspagina gebruik van chatbots? Houd er dan rekening mee dat je een deel van de standaard ingeplande chatberichten waarschijnlijk niet meer mag versturen. Het wordt dus lastiger om langdurig contact te onderhouden met je klanten via Facebook Messenger. Een manier om dit op te lossen en toch in contact te blijven met je klanten, is door je chatbot zo in te stellen dat je vrijwel meteen vraagt naar andere contactgegevens. Zo kun je het klantcontact, mits de klant hier toestemming voor geeft, verplaatsen naar bijvoorbeeld e-mailmarketing.

 

2. Focus op relaties en persoonlijk contact

Dat Facebook persoonlijk contact voorop wil stellen in zijn user experience is niets nieuws. De social media gigant is al enkele jaren bezig met het prioriteren van persoonlijke contacten en privéberichten en is voorlopig nog niet van plan hier mee te stoppen. De EdgeRank van de gemiddelde bedrijfspagina is het afgelopen jaar bijvoorbeeld al gezakt naar een magere 5,5% (percentage van je volgers dat jouw berichten op een organische manier ziet). Daarnaast kondigde Facebook al aan dat het zijn interface gaat veranderen.

In 2020 lijkt het er dan eindelijk van te komen en gaat Facebook aangrijpende veranderingen toepassen in de manier waarop zijn gebruikers het platform ervaren.  Zoals het er nu naar uitziet, zal de tijdlijn niet meer direct in beeld komen wanneer je inlogt. De tijdlijn zal net als Facebook Watch en Messenger onder een aparte knop verstopt worden. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe de nieuwe startpagina eruit gaat zien, wordt er wel gespeculeerd dat privéberichten en groepen hier een belangrijke rol in gaan spelen.

 

3. Aantal advertenties verminderen

Om Facebook nog meer in het teken te laten staan van persoonlijke relaties, gaat het platform limieten stellen voor het maximaal aantal advertenties dat je als bedrijf tegelijkertijd via het platform kunt vertonen. Veel details over het geplande limiet heeft Facebook nog niet openbaar gemaakt, maar het is wel duidelijk dat de verandering halverwege 2020 in zal gaan. Facebook heeft overigens al aangegeven dat het limiet slechts een impact zal hebben op een klein deel van de adverteerders. De kans is dus groot dat jij je geen zorgen hoeft te maken.

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste Facebook nieuws? Bezoek dan onze Gratis Facebook Update! Onze Social Media Marketeers helpen je graag met het up-to-date houden van al jouw social media kanalen. Neem daarom gerust vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

 

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X