Horeca

Food for Thought – 3 tips voor horecaondernemers

Er zijn maar weinig branches die zo dynamisch zijn als de horeca. Om in deze sector succesvol te zijn, is het dan ook erg belangrijk om je te blijven onderscheiden van de concurrentie. Waarom heeft het ene 4-sterrenhotel een bezettingsgraad van 90% terwijl het andere, met dezelfde faciliteiten, slechts 65% haalt? En waarom zit het ene restaurant elke avond vol en heeft het andere moeite om gasten binnen te krijgen? Zelfs als je de beste locatie hebt met het meest onderscheidende concept en je zaak iedere avond tjokvol zit, is er ruimte voor verbetering. Er is altijd wel werk aan de winkel op het gebied van gastbeleving, omzet, winstmarge, efficiëntie, branding, upselling en cross-selling. Bij MijnMarketing.com hebben we passie voor de horecabranche. Niet alleen omdat we zelf graag een vorkje komen prikken, maar vooral omdat we graag conceptueel meedenken én -werken. Wij ondersteunen horecaondernemers graag bij het ontwikkelen van een sterk concept en alles wat daarbij komt kijken.

1. Zorg dat je concept onderscheidend is en blijft

Tegenwoordig draait alles om de beleving. Een ijzersterk concept is daarom essentieel. Ga je voor de laagste prijs, de beste kwaliteit of een uitstekende service? Kies je voor een specifieke gastbeleving? Of richt je je op een bepaalde doelgroep? Essentiële keuzes die de koers van jouw horecaconcept bepalen. Een concept omvat meer dan alleen een thema. Het is het totale idee, de positionering en identiteit van je horecagelegenheid. Het omvat de unieke combinatie van elementen die de kern vormen van wat je aan de doelgroep te bieden hebt. Uiteindelijk vormt het concept de basis van je marketingstrategie en de manier waarop je je bedrijf presenteert.

Onze tip

Laat je concept onder de loep nemen door MijnMarketing.com! Tijdens een strategische sessie gaan we op zoek naar het onderscheidend vermogen van jouw zaak en helpen we je bij het sterk vermarkten van je verhaal. Dit kan in de startfase zijn, zelfs als je nog niet precies weet wat je wilt, maar ook bewezen concepten maken wij future-proof. Neem succesvolle concepten zoals Van der Valk en McDonald’s. Ook zij hebben zichzelf door de jaren heen –  met succes – steeds opnieuw uitgevonden.

2. Een smaakvol ontwerp

Het oog wil ook wat, dat weten horecaondernemers maar al te goed. De kwaliteit van het menu kan nog zo goed zijn, maar als je keukenbrigade het niet mooi presenteert op het bord, valt het eten minder in de smaak. Dit geldt ook voor de visuele uitstraling van je bedrijf die valt of staat met een huisstijl. Wil je een nieuwe huisstijl? Vertel ons wat je ambities zijn en wie je doelgroep is. Dan gaan onze specialisten aan de slag met een logo en huisstijl die naadloos aansluiten op jouw visie. Wil je nog een stap verder gaan? In sommige gevallen (niet altijd!) is het mogelijk om van je horecabedrijf een merk te maken. Dan komt een brandbook om de hoek kijken, waarbij we veel verder kijken dan alleen je huisstijl. Dit document beschrijft je identiteit in woord, beeld, gedrag en nog veel meer.

Onze tip

Laat je gerust vrijblijvend inspireren door een van onze conceptdenkers tijdens een kennismakingsgesprek.

3. Breng je middelen en kanalen op orde

Heb je genoeg visueel aantrekkelijk materiaal voor je online en offline marketing? Waar gasten vroeger werden verleid door de geuren in een restaurant, moet je ze nu al voordat ze binnen stappen overtuigen op social media of je website. Dat doe je onder andere met smakelijke videografie en foodfotografie. Vakgebieden op zich, vinden wij. Door slim om te gaan met composities, licht, achtergronden, opmaak en andere details kunnen de fotografen en videografen van MijnMarketing.com beelden creëren waar jij én je gasten enthousiast van worden.

Gastvrijheid draait om beleving. Daarom moet ook je offline marketingmateriaal op orde zijn. Zoals het drukwerk bijvoorbeeld! Van de menukaart tot gepersonaliseerde koffiekopjes, van het krijtbord tot de viltjes, van unieke ontwerpen voor vetvrij papier tot etiketten voor bierflesjes en van de gevelreclame tot de bestickerde bezorgauto. Alles draait hier om maatwerk, want een sterrenrestaurant is niet hetzelfde als de Griek op de hoek. Samen brengen we jouw huisstijl tot leven. Klassiek of modern en high-end of laagdrempelig. De mogelijkheden voor drukwerk en signing zijn eindeloos.

Onze tip

Social media is essentieel voor de online marketing in de horeca. Het is een krachtig middel om je zaak te promoten en nieuwe gasten aan te trekken. Maar hoe zorg je ervoor dat je socialmediakanalen effectief zijn? MijnMarketing.com kan helpen bij het ontwikkelen en uitvoeren van een succesvolle socialmediastrategie. We denken mee over jouw specifieke situatie en wensen, en ontwikkelen een plan dat hierbij past. We helpen je bij het creëren van content die aansluit bij je doelgroep en je volgers aanspreekt. Samen zorgen we ervoor dat de kanalen consistent worden bijgehouden en dat je beoogde doelen worden behaald.

Maxime Paulis
Maxime Paulis
[email protected]


X