foodfotografie

Foodfotografie: De lekkerste gerechten die je echt niet wilt eten!

Binnen de wereld van fotografie is foodfotografie echt een vak apart. Het vinden van de juiste balans tussen het vastleggen van een gerecht op een natuurgetrouwe manier en het tegelijkertijd zo aantrekkelijk mogelijk maken, is een ware kunst. Een geslaagde foodfoto vereist aandacht voor detail, variërend van licht en kleur tot compositie en styling. Als je zelf aan de slag wilt met foodfotografie, vind je hieronder enkele tips.

Compositie

Compositie verwijst naar waar en hoe je het onderwerp op de foto plaatst. Bij foodfotografie
streef je naar een compositie die zowel natuurlijk oogt als de aandacht vestigt op het
hoofdonderwerp. We lichten hieronder drie veelgebruikte composities uit bij foodfotografie,
die vooral goed werken bij het fotograferen van eten van bovenaf:

S-curve

Plaats verschillende elementen in de vorm van een S. Deze golvende vorm geeft een prettig
en natuurlijk gevoel. Het hoofdonderwerp, het gerecht, wordt eerst op de curve geplaatst.
Vervolgens kunnen kleinere bordjes en kommetjes met bijgerechten of ingrediënten op de
rest van de curve worden geplaatst om het beeld compleet te maken. Ingrediënten mogen aan de randen van het beeld buiten het kader vallen, wat het natuurlijke en toevallige gevoel van de foto versterkt.

s curve foodfotografie

Fibonacci spiraal

Deze compositiemethode is gebaseerd op een wiskundig principe waarbij je de ingrediënten
in een spiraal rondom het onderwerp plaatst. De spiraal geeft niet alleen aan waar je de
verschillende etenswaren kunt plaatsen, maar ook in welke richting je de elementen laat
wijzen. In het onderstaande voorbeeld hebben we een mes toegevoegd dat de vorm van de
spiraal versterkt.

fibonacci foodfotografie

Diagonaalmethode

Plaats het eten op een diagonale lijn van de ene hoek naar de tegenoverliggende hoek.
Gebruik hulplijnen die haaks, een hoek van 90 graden, op de lijn liggen en in de overige twee hoeken eindigen. Deze techniek werkt goed als je voorwerpen met rechte zijdes gebruikt, zoals snijplanken of theedoeken. De rechte zijdes kunnen het geometrische aspect van de compositie versterken. Laat deze rechte lijnen dan ook evenredig lopen met de lijnen van de compositie.

diagonale fotografie

Oneven aantallen

Als het over voeding gaat, vindt ons brein het prettig wanneer dingen natuurlijk aanvoelen
en niet gestaged is. Iets wat daarbij helpt is gebruik te maken van een oneven aantal
voorwerpen. Oneven voelt natuurlijk aan, even getallen voelen kunstmatig aan. Laat op jouw
foto dus 3, 5, 7 of 9 voorwerpen zien of groepeer ingrediënten in deze oneven aantallen.
Alles boven de 9 stuks is niet meer snel te onderscheiden en wordt door ons brein gezien als ‘veel’ en niet meer als losse aantallen. Boven de 9 stuks, hoef je je dus niet druk meer te maken om deze ‘oneven regel’.

Licht

Een goede verlichting is cruciaal om het onderwerp goed zichtbaar te maken. Je kunt kiezen
voor sfeervolle donkere foto’s met gericht licht, maar voor beginners is het gebruik van daglicht via een groot raam een eenvoudigere optie. Ga lekker dicht bij het raam fotograferen en laat het licht van de zijkant komen. Vermijd direct zonlicht, omdat dit harde schaduwen veroorzaakt. Indirect zonlicht zorgt daarentegen voor een mooi, zacht en egaal licht.

Standpunt

Het kiezen van een standpunt is afhankelijk van het type gerecht. Als algemene vuistregel
geldt: fotografeer het gerecht recht van voren als je de hoogte wilt benadrukken, bijvoorbeeld bij gelaagde taarten, hamburgers of clubsandwiches. Fotografeer het recht van boven bij platte gerechten en kies een hoek die tussen recht van voren en recht van boven in zit voor gerechten met een tussenliggende hoogte.

foodfotografie standpunt

Styling

Nu we de basis hebben gelegd met de compositie, het licht en het standpunt, is het tijd voor de ster van de foto: het gerecht zelf. Vergelijkbaar met sterren en modellen die voor een fotoshoot door de visagie gaan, is het bij gerechten niet anders. Tijdens het bereiden van het gerecht kun je overwegen om verschillende componenten in meervoud te maken. Selecteer vervolgens de mooiste om op het bord te presenteren. Na het samenstellen van het gerecht kun je met een pincet voorzichtig extra elementen toevoegen voor de finishing touch, zoals mooie blaadjes sla, sesamzaadjes of een druppeltje saus om jouw hamburger wat mooier te maken. Met een plastic spuit of garneerfles kun je heel zorgvuldig wat extra saus of jus toevoegen aan je gerecht.

Hoewel het vanzelfsprekend is dat een gerecht zo vers mogelijk moet zijn voor het beste resultaat, bestaan er trucjes om het gerecht iets langer mooi te houden. Koffie wordt bijvoorbeeld vaak vervangen door sojasaus met zeepzout, zout in een biertje zorgt voor een nieuwe schuimkraag, en gegrilde kip is in werkelijkheid soms nog half rauw. De bruine kleur kan afkomstig zijn van bruine schoenpoets. Houtlijm is ook een opvallend ingrediënt, het doet dienst als yoghurt waardoor muesli niet zompig wordt, maar kan ook de kaas op de
pizza extra rekbaar en smeuïg maken.

Met deze tips kun je zelf aan de slag met foodfotografie en weet je waarom de meest smakelijke fotogerechten soms liever niet gegeten worden! Wil je meer leren over fotografie of een van onze andere expertises? Neem dan een kijkje in ons aanbod van trainingen en workshops.

About The Author

Ivo Nouwen
Ivo Nouwen
[email protected]


X