Het Google Algoritme en de SEO-kwaliteit van een website

Google voert dagelijks aanpassingen door aan het algoritme van de Google zoekresultaten. Of jouw website na deze aanpassingen nog wordt getoond in Google is maar de vraag. De SEO-score van je website is hierin allesbepalend. SEO (search engine optimization) bevat alle aspecten om een website organisch (onbetaald) hoger in Google te laten scoren.

Wat heeft het algoritme van Google te maken met mijn website?

Omdat het algoritme zo vaak wordt aangepast is het onmogelijk om te weten waar Google op dit moment de nadruk op legt. Alle ranking factoren lees je hier. Het is dus belangrijk om te zorgen dat alle aspecten van je website dik in orde zijn: alles op de website, technische elementen maar ook verwijzingen naar je website vanuit andere websites. Het up-to-date houden en optimaliseren van je website is een doorlopend proces en moet met regelmaat worden bijgehouden om relevant in Google te blijven.

Hoe werkt het Google Algoritme?

Een mooi voorbeeld om het algoritme te illustreren is de top 250 films van IMDb. Deze lijst is continu in beweging omdat er nieuwe films worden uitgebracht.

Als er weer een film wordt uitgebracht uit het Star Wars universum dan is het zo goed als zeker dat deze in de top 250 komt. (Als Baby Yoda erin speelt komt de film waarschijnlijk op nummer 1!). En als er een Baby Yoda film in de top 250 kom dan betekent dit dat er een andere film uit de lijst vliegt.

Vergelijk nu de top 250 films van IMDb met de eerste zoekresultaat pagina van Google. Als er een website in komt die beter scoort dan jouw website, dan word jij verbannen naar de tweede of derde pagina. Slecht nieuws als je weet dat 75% van de mensen niet verder gaan dan de eerste pagina!

Waarom zoveel Algoritme aanpassingen?

Google streeft ernaar om zo min mogelijk spam, phishing en malware te laten verschijnen in de zoekresultaten en om de zoekresultaten zo relevant, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk mogelijk te maken. Dit is alleen mogelijk om constant te blijven sleutelen aan het algoritme!

Een paar keer per jaar zijn deze aanpassingen in het algoritme zo groot dat Google deze “Core Updates” noemt. Er wordt dan een persbericht van te voren afgegeven met de technische details van de update die erg nuttig kunnen zijn voor de webdeveloper of SEO specialist van je website.

Wil je meer weten over het algoritme van Google of wil je hulp met het SEO optimaliseren van je website? Neem dan contact op!

Anna Schrander
[email protected]


X