Google Page Experience

Google Page Experience – Google Update 2021

Het gaat eindelijk gebeuren, de langverwachte Google Page Experience Update! Een exacte datum is niet bekend maar naar alle verwachtingen zal in het voorjaar van 2021 het algoritme van Google een flinke update krijgen. De naam van deze update verklapt eigenlijk ook gelijk de inhoud. De paginabeleving (Page Experience) zal namelijk een grotere rol gaan spelen in de score van je website in de zoekresultaten.  In het onderstaande stuk ontdek je de belangrijkste ontwikkeling binnen de Page Experience Update en hoe je je website hierop kan voorbereiden.

Website snelheid als ranking factor

Google heeft altijd ontkend dat website snelheid een directe invloed heeft op de score in Google. Allerlei onderzoeken hebben echter uitgewezen dat de snelheid van een website een directe of indirecte invloed op de score in Google heeft. Nu heeft Google expliciet aangegeven dat in de Page Experience Update ‘Core Web Vitals’ een directe invloed zullen op de scores in Google hebben. Wat zijn Core Web Vitals? Core Web Vitals bestaan uit de onderstaande variabelen.

De tijd die het kost om het grootste element in je site in te laden.

De mate waarin content en elementen verschuiven tijdens het laden.

De tijd die het kost voordat een pagina interactief is.

Schermvullende pop ups zijn niet meer wenselijk

Het is niet zo dat een pop up per definitie een negatieve invloed op de score in Google heeft. De focus van deze Google Update ligt op het verbeteren van de gebruikerservaring. Heb jij een schermvullende pop up die direct verschijnt wanneer iemand op je website terechtkomt? Is het moeilijk om deze weg te klikken? In dat geval is er een kans dat dit na de update een negatieve invloed op de score van je website zal hebben.

Veilig browsen is een must

Uiteraard was het al langer bekend dat veilig browsen van belang is voor een goede gebruikerservaring. In deze update zal de nadruk op een veilige verbinding nog groter worden. Wanneer je website een http verbinding heeft in plaats van een veilige https verbinding, zal dit een negatieve invloed op de score van je website hebben. Heeft je website wel een https verbinding? In dat geval is het alsnog van belang om te controleren of bepaalde elementen (bijvoorbeeld afbeeldingen) vanuit een externe http verbinding worden ingeladen.

Mobielvriendelijkheid

De mobielvriendelijkheid van een website zal tevens een grote rol spelen in de Google score van je website. De mobielvriendelijkheid heeft namelijk een grote invloed op de gebruikerservaring en daarmee valt dit helemaal in het straatje van deze update. Zaken die de mobielvriendelijkheid kunnen verbeteren zijn de laadtijd, de mate waarin goed klikbaar en leesbaar zijn en de implementatie van Google AMP (Accelerated Mobile Pages).

Wil je meer weten over de impact van de Google Page Experience Update of zoekmachine optimalisatie in het algemeen? De specialisten van MijnMarketing.com staan voor je klaar.

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X