blog-1

De gradiënt is terug! Maar dan anders.

How-to-gradiënt’ anno 2017

Mijn vorige blog eindigde ik door het al kort over de gradiënt, het verloop, te hebben. Hij is terug, en hoe! De gradiënt was nergens te vinden in het tijdperk van flat-design. Bij flat-design worden user-interfaces versimpeld zodat ze zo efficiënt mogelijk zijn. Hartstikke goed natuurlijk maar algauw werd het wereldwijde web een landschap waarin alles op elkaar leek en was het moeilijk je te onderscheiden van de rest.

Grote merken zoals bijvoorbeeld Apple, Instagram en Spotify stapten over op gradiënts om zich af te zetten tegen de rest. De app-iconen van Apple waren eerst zo simpel mogelijk, weinig diepte en strak. Nu zie je weer meer details en veel verschillende felle kleuren! Ook schrok het internet enorm toen Instagram haar logo rigoureus veranderde door een gedurfde gradiënt in te zetten.

Het logo van Instagram. Boven het oude, onder het nieuwe.

Nu mag alles weer! (YAY!) Althans, bijna alles…

Het gebruik van de gradiënt anno 2017 is heel anders dan hoe we hem voor 2013 kenden. Ooit hielden we van véél kleur en heel véél detail, gradiënts waren volgens velen te fel en te gedurfd. Tegenwoordig worden er subtielere versies van de gradiënt toegepast. Zo worden er bijvoorbeeld vaak maar twee of drie kleuren in een verloop gebruikt die ook nog eens monochroom zijn. Ook op foto’s worden gradiënts toegepast, denk bijvoorbeeld aan Spotify die zijn afspeellijsten met foto’s en gradiënts van elkaar onderscheidt. Deze gradiënt geeft diepte en volume aan designs.

Wat doet een gradiënt voor jouw design?

Zoals gezegd maakt het gebruik van een gradiënt je ontwerp persoonlijker en interessanter om naar te kijken. Er straalt een bepaalde energie vanaf die je anders maakt dan anderen. Je brengt diepte en gelaagdheid aan. Ook kun je aandacht vestigen op zaken die voor jou belangrijk zijn door bijvoorbeeld in achtergronden gradiënts te gebruiken. Het is echter wel van belang in je achterhoofd te houden dat de gradiënt je content moet versterken en natuurlijk niet tegen moet werken. Je maakt er nogal een statement mee, dus pas op dat het niet too much wordt.

Tessa Meulenbroek
Tess Meulenbroek
[email protected]


X