Het geheim van N-grams

Bij het beheer van kleinere Google Ads-accounts is zoekwoord-optimalisatie meestal geen probleem. In plaats daarvan komen de ‘uitdagingen’ naarmate een Google Ad-account groeit en volwassen wordt, waarbij grote hoeveelheden zoektermen worden verzameld. 

Het opmerken van trends en patronen zijn dan ook belangrijke aspecten van het optimaliseren van de campagnes als het gaat om het analyseren van de zoektermen in betaalde zoekadvertenties, waar er mogelijk tientallen dan niet honderden verschillende combinaties mogelijk zijn per woord.

Om het nog erger te maken, zijn de gegevens die je hebt op het zoekwoord-niveau vaak te klein en onbeduidend om zinvolle inzichten te krijgen om naar te handelen. Je wilt bijvoorbeeld maximaal € 50 betalen voor een conversie voor een Google Ads-account, maar je hebt honderden zoektermen die elk minder dan €2 hebben uitgegeven. Op basis van deze inzichten kun je eigenlijk nog niet beslissen of deze zoekwoorden wel of geen conversies gaan opleveren. Anderzijds, wil je je advertentiebudget zo snel mogelijk effectief inzetten om meteen het meeste uit je advertentiebudget te halen.

Dus de vraag is, wat moet je dan doen?

Daar komen N-grams om de hoek kijken. Een N-gram is een formule die je hierbij kan helpen. Ik weet dat het nogal “wiskundig” klinkt maar eigenlijk doet de formule het werk bijna vanzelf zodra je deze “ingeladen” hebt in je Google Ads account door middel van een script.


Maar laten we eerst een beter beeld krijgen wat een N-gram formule nu eigenlijk doet:
Een N-gram formule ziet welk individueel woord in verschillende zoekwoordcombinaties het meest negatieve of positieve effect heeft op je conversies. Daarbij neemt ie een aantal variabelen mee, zodat je bijvoorbeeld al in een vroeg stadium betere beslissingen kunt nemen welke zoektermen je uitsluit.

Je kunt N-gram-analyses dus gebruiken om unieke en krachtige inzichten te krijgen uit de betaalde zoekgegevens, vooral als je met grote Google Ads-accounts werkt. Het belangrijkste is dat je hierdoor sneller kunt optimaliseren om het maximale rendement uit je campagnes te halen.

Heb je nou zelf ook een groot Google Ads-account en loop je over met data waardoor je niet goed weet welke beslissingen je nou moet nemen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Bart Pluijmaekers
Bart Pluijmaekers
[email protected]


X