mm-blog-banner-instagram-1140x457

Het Instagram algoritme ontmaskerd

Het verwart ons als Instagram gebruikers ongelofelijk. Waarom mis ik al die foto’s van mijn vrienden en krijg ik een foto van 12 uur geleden als eerst op mijn feed te zien? Wij leggen het je hier uit!

Het werkt als volgt. De post die jij te zien krijgt hangt van een aantal factoren af. Namelijk:

  1. Interesses: Instagram weet precies welke posts jij interessant en minder interessant vindt. Dit wordt allemaal gebaseerd op het gedrag dat je op Instagram uitdraagt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden hoe lang je naar een specifieke post kijkt.
  2. Nieuwheid: Een post die recentelijk geplaatst is krijgt voorrang op een post die al een langere tijd online staat. Instagram kijkt ook naar hoe snel jij engagement op je post krijgt. Als je binnen een korte periode veel likes & reacties krijgt, wordt dit als kwalitatieve content gezien.
  3. Relatie: Posts van mensen waar je vaak een interactie mee hebt (liken, reageren, taggen) krijgen voorrang op posts van personen waar je minder tot geen interactie mee hebt. Dit geldt niet alleen voor reguliere Instagram posts maar ook voor Instagram Stories.

Oké, dat is wel allemaal leuk en aardig, maar hoe zorg ik dat ik als bedrijf het algoritme compleet aan mijn kant heb staan? Dat kan op een aantal manieren.

Zorg er ten eerste voor dat Instagrammers langer naar je post blijven kijken. Dit kan door een pakkende caption waarbij iemand op: … meer moet duwen. Om deze reden werken video’s belachelijk goed op Instagram. Dit is een type post waar je namelijk gedurende een langere tijd naar kijkt. Ten slotte werken meerdere foto’s in een post (album) waarbij je moet swipen perfect.

Hiernaast is “engagement” het sleutelwoord van Instagram. Dit geldt zowel voor Instagram Stories als posts op de feed. Zorg in je Instagram stories voor iets interactiefs. Denk hierbij aan polls, vragen, of de emoji slider. Alles om een reactie van je volgers uit te lokken. Wanneer je gebruik kan maken van de “swipe up” actie (minimaal 10K volgers), gebruik deze dan actief! Hierdoor blijven volgers langer bij je stories hangen.

Dus wil jij het Instagram algoritme verslaan? Zorg er dan voor dat je door het posten van kwalitatieve en interactieve content zo veel mogelijk engagement op je post krijgt. Hiernaast is het belangrijk dat je volgers langer bij een van je posts of Instagram Stories blijven hangen. Succes!

 

Fenna Langeslag
Fenna Langeslag
[email protected]


X