insta bio

Hoe schrijf ik de beste Instagram Bio?

Emoji’s van wereldbollen, plantjes, avocado’s en hippe hashtags vliegen je tijdens een korte Insta sessie om de oren. Bij de een lees je een heel boekwerk aan biografie en andere merken zweren juist bij een korte en krachtige bio. Het ziet er allemaal leuk uit en er blijkt niet echt een specifieke regel te zijn. Maar hoe maak je nou die kickass insta bio waardoor jij overal op Instagram vindbaar bent? We leggen je het in dit blog haarfijn uit!

Profielfoto

We beginnen bij het visuele plaatje van je biografie: je profielfoto. De fundering van een aantrekkelijke bio en het boegbeeld van jouw merk. Ben jij als persoon het gezicht van je merk of bedrijf? Kies dan voor een foto. Hierdoor oogt je profiel persoonlijk, vriendelijk en open. In alle andere gevallen stel je je logo in als profielfoto. Hou daarbij in gedachte dat de symbolen beter werken dan lange uitgeschreven logo’s.

Instagram biografie foto

Inhoud

Surprise, surprise, er bestaat geen specifieke guideline voor een perfecte Instagram bio. Kies vooral voor het verhaal dat bij jouw merk past. Zijn al je communicatie uitingen humoristisch getint? Laat dit dan ook terugkomen in je bio! Verwerk je pay-off of neem jouw kernwaarden in je bio op. Woorden waar jij op gevonden wilt worden en waar jij je als bedrijf mee wilt associëren. En ten slotte een laatste tip, spiek bij inspirerende bedrijven die in dezelfde branche opereren voor nieuwe ideeën!

omschrijving bio

Hashtags

Dé hamvraag van dit blog: werken ze? Ja en nee. Gebruik geen hashtags die niet direct relevant zijn en niet aansluiten bij je merk. Ben je een merk genaamd hnstfood en verkoop je biologische groente & fruit? Gebruik dan niet #biologisch in je bio. Je wordt als account namelijk niet in het hashtag overzicht weergeven. #biologisch heeft evenveel waarde als het woord biologisch zonder hashtag. Gebruik branded hashtags om je volgers op ideeën te brengen en een klikbare link te creëren die doorverwijst naar een community pagina (waar alle posts onder jouw branded hashtags verzameld worden). Denk hierbij aan hashtags als: #hnstfood, #hnstfoodshares of #hnstfoodgroup.

Virgin airlinesEmoji’s

Wat moeten we hiermee? Ook hier geldt weer de regel: als het bij jouw bedrijf past, waarom niet? Emoji’s zorgen voor (guess what) een stukje emotie en een versterking van de identiteit van je merk of organisatie. Maar pas op, don’t overdo it! Gebruik alleen emoji’s die relevant zijn voor je bedrijf. Gebruik bijvoorbeeld 🍔🍟 voor een fastfood restaurant en 🎶🎸🎤 voor een band maar geen 🐷 of 🥩 wanneer je vleesvervangers verkoopt. Een andere leuke manier om “fun” in jouw insta bio terug te laten komen is om de bulletpoints te vervangen door: emoji’s!

Last but not least..

Een insta bio zonder link is als een gin zonder tonic. Zorg dus dat je altijd een link naar je website toevoegt. Hierbij kan jij je volgers namelijk vanuit een story (wanneer je minder dan 10K volgers hebt en dus geen gebruik kan maken van de swipe-up functie) of post meteen naar een relevante blog of nieuwsitem op je website doorverwijzen. Let even op dat er maar naar één pagina kan worden doorgelinkt. Wil je “all out” gaan en meerdere links onder die ene link in je bio categoriseren? Hiervoor bieden verschillende externe apps handige oplossingen.

Een aantrekkelijke profielfoto, een duidelijke omschrijving, relevante hastags, een link naar je website of platform en eventueel emoji’s die perfect bij jouw merk passen. Alle ingrediënten voor een opvallende bio! Pas alle opties toe en show jouw (nieuwe) volgers een gelikte, up-to-date instagram biografie.

 

Fenna Langeslag
Fenna Langeslag
[email protected]


X