Privacyverklaring

Hoe stel ik een privacyverklaring voor mijn website op?

Heb ik een privacyverklaring nodig?

In bijna alle gevallen heb je een privacyverklaring nodig. Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is er sinds 25 mei 2018 een nieuwe privacywetgeving van toepassing. De wet omschrijft de regels voor de verwerking van persoonsgegevens door bedrijven en overheidsinstanties.

Kun je bijvoorbeeld contact opnemen via een contactformulier, je inschrijven voor de nieuwsbrief, reageren op een artikel of een product kopen. Dan ben je verplicht om een privacyverklaring op je website te plaatsen. In de praktijk betekent dit dat bijna alle websites een privacyverklaring dienen op te nemen.

Plaats je geen privacyverklaring, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet van je bedrijf. Dit laatste bedrag is jouw boete wanneer deze 4% hoger uitvalt dan de 20 miljoen euro.

Wat moet er in een privacyverklaring staan?

Het is van belang dat de privacyverklaring in duidelijke en begrijpelijke taal is geschreven. In de privacyverklaring dient in ieder geval de volgende informatie opgenomen te worden:

 • Contactgegevens van de organisatie (bedrijfsnaam, adres en KvK-nummer)
 • Doeleinden en grondslagen voor de gegevensverwerking. Er zijn een zestal wettelijke grondslagen
  • Je hebt toestemming van de persoon om wie het gaat
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om een overeenkomst uit te voeren
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken, omdat dit wettelijk verplicht is (denk aan: je hebt een bevel van de politie om bepaalde persoonsgegevens aan hen te verstrekken)
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om vitale belangen te beschermen (denk aan: in de situatie van een ramp is het niet te doen om personen eerst om toestemming te vragen om hun medische gegevens te verwerken)
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om een taak van algemeen belang of openbaar gezag uit te oefenen
  • Het is noodzakelijk om gegevens te verwerken om je gerechtvaardigde belang te behartigen

 

Een privacyverklaring zelf laten opstellen of online laten genereren

Met bovenstaande informatie kun je natuurlijk zelf aan de slag gaan om een privacyverklaring op te stellen. Echter zien we in de praktijk dat bedrijven graag een online generator willen gebruiken of het fijn vinden om hier een advies bij te krijgen. Dit is iets waar wij je zeker bij kunnen helpen.

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X