kleur-en-conversie

Kleur en conversie: hand in hand?

It takes two to tango

Conversie optimalisatie is een hot topic in de online marketing wereld en dat is niet voor niets. Wie wil er nu niet ‘morgen’ meer verdienen met hetzelfde aantal website bezoekers?

Een kleine kleuraanpassing aan een call-to-action kan zomaar zorgen voor meer of juist minder conversies (bijvoorbeeld bestellingen of aanvragen) op je website. Maar wat is nu de perfecte kleur voor een call-to-action en hoe kun je dat testen?

De perfecte kleur

kleurenwiel complementaire kleurenVoor de mensen die op zoek zijn naar een quick win zal dit een afknapper zijn, er is namelijk geen kleur die per definitie je conversieratio verhoogt. Het goede nieuws is dat er wel voor iedere website de perfecte kleur bestaat en dat dit goed meetbaar is.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat mensen van nature visueel zijn ingesteld en intuïtief daarnaar handelen. Het gebruik van contrasterende en complementaire kleuren is daarom essentieel om je call-to-actions meer aandacht te geven. Contrasterende kleuren zijn kleuren die helemaal afwijken van de huisstijl en daardoor automatisch meer aandacht krijgen. Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan in het kleurenwiel.

• Geel – Paars
• Oranjegeel – Paarsblauw
• Oranje – Blauw
• Oranjerood – Blauwgroen
• Rood – Groen
• Roodpaars – Geelgroen

Aangezien het oog voor sommige kleuren gevoeliger is dan voor andere hoeven complementair kleuren niet precies tegenover elkaar te liggen op de kleurencirkel. Wat belangrijk is, is dat complementaire kleuren ongeveer in een hoek van 180° van elkaar op de cirkel liggen.

Rood vs. Groen

Er wordt vaak gedacht dat de kleur rood alleen maar met ‘stoppen’ of ‘gevaar’ geassocieerd wordt terwijl groen juist de kleur van ‘doorgaan’ en ‘veiligheid’ is. Rood is echter ook een kleur die energie uitstraalt en veel aandacht trekt. Met deze twee kleuren is door ons als online marketingbureau veel geëxperimenteerd. Uit de A/B tests komen telkens andere resultaten, afhankelijk van je huisstijl en doelgroep. De samenstelling van je doelgroep en de specifieke producten die verkocht worden spelen namelijk een grote rol in het kiezen van de juiste kleur. Winkeliers wiens doelgroep vaak impulsieve aankopen doen kunnen beter gebruik maken van de kleur rood dan groen, denk hierbij aan fastfood restaurants of kortingsknallers. Een groene call-to-action is geschikter wanneer je jouw website inkleedt in een rode huisstijl. De call-to-action dient immers af te wijken en groen en rood zijn complementaire kleuren.

Conversieratio meten

Zodra je hebt gekozen voor een contrasterende of complementaire kleur is het prioriteit om het effect van deze aanpassing te meten. A/B-testen zou altijd je eerste stap moeten zijn om te testen of je aanpassingen een positief of negatief effect hebben. Bij een A/B test verdeel je je bezoekers in tweeën, het eerste deel krijgt de oude versie van je pagina te zien en het tweede deel krijgt de aangepaste versie te zien. Door te vergelijken welke versie beter presteert kun je meten of je aanpassingen het gewenste effect hebben gehad. Om A/B tests door te voeren zijn verschillende tools zoals Visual Website Optimizer, Google Analytics Experiments en Optimizely aan te raden.

Conclusie

Wat de beste kleur is voor een hoge conversie kan niet zomaar op voorhand gezegd worden. Durf af te wijken van je huisstijl en maak gebruik van complementair of contrasterende kleuren. Test met een betrouwbare A/B tool of je voor de juiste kleurcombinaties hebt gekozen en ga vooral niet op je onderbuik gevoel af.

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X